Δικάζονται αγρότες για χρέη προς τις τράπεζες

Αύριο Παρασκευή, στα δικαστήρια της Καρδίτσας, δικάζονται 32 αγρότες από χωριά της περιοχής για χρέη τους προς την πρώην ΑΤΕ. Την ώρα της δίκης, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας καλεί σε συγκέντρωση στα δικαστήρια.

Μετά το «σπάσιμο» της Αγροτικής Τράπεζας σε «καλή» και «κακή» (η «καλή» κατέληξε στην Πειραιώς), τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πέρασαν στην «κακή» και παρέμειναν στη διαχείριση του Δημοσίου. Τώρα το κράτος στρέφεται κατά των αγροτών, έτσι όσοι από τους αγρότες έχουν περιουσιακά στοιχεία κινδυνεύουν με δημεύσεις, ενώ όσοι δεν έχουν τίποτα για δήμευση στέλνονται στα δικαστήρια.

Για να ενεργοποιηθούν οι διώξεις, η τράπεζα στέλνει τους καταλόγους με τους αγρότες που δεν πληρώνουν τα χρέη και δε διαθέτουν εγγυήσεις στα κεντρικά της Εφορίας και από κει διαμοιράζονται στα κατά τόπους καταστήματα.  Από εκεί απευθύνονται στους εισαγγελείς, που  προχωρούν σε ποινικές διώξεις, ορίζονται δικάσιμοι, γίνονται οι δίκες κι επιβάλλονται ποινές.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο σ’ ένα χωριό της Καρδίτσας, το Προάστειο, πάνω από 170 άτομα καλούνται σε δίκη. Ενας αγρότης έχει ήδη δικαστεί και καταδικαστεί σε 18 μήνες φυλάκιση με αναστολή, ενώ η δίκη ενός άλλου αναβλήθηκε για το Μάρτη του 2014.

Ανασύνταξη από το http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7753175&publDate=19/12/2013

Το σκληρό πρόσωπο του κράτους στρέφεται ενάντια στο πλέον αδύναμο τμήμα των ανθρώπων του μόχθου. Χωρίς πόρους οι περισσότεροι εγκατέλειψαν τα χωράφια, ακόμη και όσοι το είχαν σαν δεύτερο επάγγελμα. «Οι αυλές των σπιτιών στα χωριά έχουν γεμίσει σίδερα» όπως είπε ηλικιωμένος αγρότης σε κάποιο επαρχιακό κανάλι, εννοώντας πως έχουν εγκαταλειφθεί  αγροτικά μηχανήματα και εργαλεία.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: