HOL, το e-mail του ξεφτιλισμένου διευθυντή και μιά σύμβαση εργασίας

Σε προηγούμενη ανάρτηση αναφερθήκαμε στην απόφαση των διοικούντων τη HOL να απολύσουν  380 υπαλλήλους και να τους χώσουν σε μιά δουλεμπορική εταιρεία, που οι ίδιοι έφτιαξαν. Μέσα από αυτή τη χαζολουμπινιά προσπαθούν να μειώσουν τις αμοιβές, να σπρώξουν τις αμοιβές βίαια προς τα κάτω και να απολύουν ελεύθερα. Θαυμάστε κείμενο του αρχικόπανου  διευθυνταρά της HOL, οι τονισμοί δικοί μας

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Η Hellas online κλείνει ακόμα έναν, τον πέμπτο, χρόνο συνεχούς προόδου και ανάπτυξης, σε όλα τα μέτωπα. Αποτελούμε πλέον, με βάση τα οικονομικά στοιχεία του εννιαμήνου του 2013, τον μεγαλύτερο, σε συνολικά έσοδα, εναλλακτικό πάροχο, έχοντας παράλληλα και την πιο υγιή χρηματοοικονομική διάρθρωση. Τα λειτουργικά μας κέρδη ξεπερνούν το 31% των εσόδων μας, ο δανεισμός μας είναι στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων πέντε ετών και είμαστε και οι πρώτοι στην αγορά που παρουσιάσαμε κέρδη προ φόρων.

 

Όλα αυτά τα επιτύχαμε γιατί με συνέπεια και προσήλωση ακολουθήσαμε τον στρατηγικό μας σχεδιασμό, προσπαθήσαμε περισσότερο από τους ανταγωνιστές μας και τελικά το αποτέλεσμα μας δικαίωσε. Σε αυτή την πορεία δεν φοβηθήκαμε να καινοτομήσουμε, το αντίθετο, και δεν διστάσαμε να δοκιμάσουμε πρώτοι νέες πρακτικές και μεθόδους, πάντα προγραμματισμένα, πάντα μεθοδικά και με επιτυχία. Βάλαμε τον στόχο στο μυαλό μας, τον πελάτη μας στο κέντρο της λειτουργίας μας, κτίσαμε τις δομές και τα συστήματα για να τα υποστηρίξουμε όλα αυτά και κάναμε την διαφορά.

 

Συνεχίζοντας στην ίδια ρότα, αποφασίσαμε να διακόψουμε, άμεσα, την λειτουργία των διευθύνσεων Customer Operations, Retail Sales και Retention εντός της Hellas online και να αναθέσουμε την εκτέλεση του αντικειμένου αυτού σε τρίτη Εταιρία, με την μορφή του outsourcing. Αυτή η κίνηση θα δώσει στην Hellas online μεγαλύτερη ευελιξία και εστίαση στο κύριο αντικείμενο της, που είναι η παροχή των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, ενώ θα βελτιώσει και την κοστολογική της βάση, καθιστώντας την ακόμα πιο ανταγωνιστική. Το μοντέλο αυτό το έχουμε ήδη δοκιμάσει τα τελευταία χρόνια με μια σειρά από συνεργάτες, έχουμε δουλέψει αρκετά πάνω στις αδυναμίες του αλλά και στις ευκαιρίες που προσφέρει και είμαστε απόλυτα έτοιμοι για να κάνουμε και αυτό το, μεγαλύτερο, βήμα.

 

Μετά από πολύ και προσεκτική σκέψη επιλέξαμε σαν συνεργάτη την Εταιρία 360 connect Α.Ε, μια νέα Εταιρία που συστάθηκε για να δίνει εξειδικευμένες υπηρεσίες σε αυτό το κομμάτι της αγοράς και τουλάχιστον για την αρχή θα έχει σαν μοναδικό της πελάτη την Hellas online. Αυτό το γεγονός μας έδωσε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε από την αρχή το λειτουργικό περιβάλλον της 360 connect Α.Ε σαν καθρέφτη της Hellas online. Το σύνολο των εφαρμογών που σήμερα τρέχουν θα δοθούν σε περιβάλλον cloud και στην νέα Εταιρία, κάνοντας την μετάβαση ιδιαίτερα ομαλή. Γνωρίζοντας την σημασία που έχουν για εμάς αυτές οι λειτουργίες, προσπαθήσαμε ιδιαίτερα να εξασφαλίσουμε ότι στην καθημερινότητα της δουλειάς σας το μόνο που θα αλλάξει και μάλιστα προς το καλύτερο όπως θα διαπιστώσετε, θα είναι ο χώρος εργασίας.

 

Στην συμφωνία μας με την 360 connect Α.Ε έχουμε προβλέψει ότι μαζί με την δραστηριότητα θα μετακινηθεί και το σύνολο του προσωπικού της Hellas online που εργάζεται στα συγκεκριμένα τμήματα, εφόσον το επιθυμεί. Ήδη η πρόταση έχει γίνει στην διοικητική ομάδα και στους προϊστάμενους και έχουν συμφωνήσει, οπότε μετακινούμενοι θα βρείτε μόνο οικία πρόσωπα. Σε όσους αποφασίσουν να μετακινηθούν και δηλώσουν την πρόθεση τους αυτή, θα καταβληθεί σήμερα το σύνολο της αποζημίωσης που θα δικαιούνταν σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης εργασίας τους καθώς και με την εκκαθάριση στο τέλος του μήνα, κάθε άλλο ποσό που τους οφείλεται (άδειες, μπόνους στόχων κλπ) από την σχέση εργασίας τους με την Hellas online. Ταυτόχρονα θα υπογραφούν την νέα σύμβαση εργασίας, με άμεση ισχύ, με τον νέο εργοδότη τους. Επιπρόσθετα, έχουμε δεσμεύσει τον νέο εργοδότη να διατηρήσει για τουλάχιστον ένα τρίμηνο το ύψος των συνολικών αποδοχών όλων των εργαζομένων στο σημερινό τους επίπεδο, ακόμα και αν ο ονομαστικός μισθός είναι χαμηλότερος, ενώ και οι λοιπές παροχές θα πρέπει να είναι αντίστοιχες. Τέλος έχουμε συμφωνήσει, μέσα στο πρώτο αυτό τρίμηνο να συμφωνηθεί και ένα πλάνο μεταβλητών αποδοχών (μπόνους) που θα μπορεί να ανεβάζει τις συνολικές αποδοχές σε υψηλότερα επίπεδα και από τα σημερινά. Οι σχετικές συμβάσεις και επιταγές είναι ήδη έτοιμες και θα κληθείτε εντός των επομένων 48 ωρών να τις υπογράψετε.

 

Κάναμε αυτή την πρόταση όσο πιο ελκυστική μπορούσαμε και πήραμε αρκετό κόστος για αυτό, αναγνωρίζοντας αφενός την αξία και την προσφορά σας, αλλά και αφετέρου, επιθυμώντας και να σας δώσουμε και το κίνητρο και την εξασφάλιση, κατά το δυνατόν, για να κάνετε το βήμα αυτό πιο αποφασιστικά και σίγουρα. Πρέπει όμως να τονίσω ότι αυτή μια one time offer και θα πρέπει άμεσα να την αποδεχτείτε. Όσοι επιλέξουν να μην αποδεχτούν την προσφορά αυτή, θα παραμείνουν στην Hellas online, χωρίς όμως αντικείμενο εργασίας, με ο,τι αυτό συνεπάγεται.

 

Είμαι πεπεισμένος ότι κάνουμε το σωστό πράγμα, για μια ακόμη φορά. Αυτή η κίνηση θα αποτελέσει μια νέα αρχή για την Hellas online δίνοντας της ένα σημαντικό πλεονέκτημα, ενώ θα δημιουργήσει και την προοπτική στους ανθρώπους που θα μετακινηθούν να ανοίξουν ακόμα περισσότερο τα φτερά τους και σε χώρους που σήμερα δεν μπορούμε να φτάσουμε. Αναγνωρίζω ότι οποιαδήποτε αλλαγή μας δημιουργεί ανησυχία και ανασφάλεια και αυτό είναι ανθρώπινο. Σας διαβεβαιω όμως, στο μέτρο του δυνατού, ότι σε λίγα χρόνια θα κοιτάμε πίσω σε μια ακόμα επιτυχία. Προσωπικά αλλά και όλη η διοικητική ομάδα θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να πετύχουμε και να εξασφαλίσουμε και το καλύτερο για τους ανθρώπους μας, όπως κάνουμε τόσα χρόνια που είμαστε μαζί

 

Καλή αρχή και καλή μας επιτυχία.

 Α. Κεραστάρης, CEO της HOL προς τους εργαζόμενους

Το κείμενο αυτό δείχνει πως το έγραψε αφελής ή μεθυσμένος !

Πως γίνεται μια κερδοφόρα εταιρεία να θέλει να πείσει πως είναι τέτοια η επιτυχία της που απολύει 380 εργαζόμενους, πρακτική που ασκούν εταιρείες που πάνε για φούντο?

Πως γίνεται και δεν επενέβη ακόμη κρατική υπηρεσία για τις μαζικές απολύσεις πέραν των ορισμένων με μνημονιακό νόμο ορίων?

Τι είδους απειλή είναι αυτή της παραμονής χωρίς αντικείμενο?

Αν δειτε την παρακάτω σύμβαση προσεκτικά, θα καταλάβετε πως οι εργαζόμενοι απολύονται δύο φορές, μία τώρα και μία ΟΤΑΝ και ΑΝ δεν αρέσουν υπό το νέο μειωμένο μισθό τους. Η σύμβαση-χαρτοπετσέτα που είναι τυπική δικηγορίστικη ουσιαστικά αφαιρεί τα παρακάτω:

-Διατήρηση της σχέσης και του είδους της εργασίας.

-Σταθερό ωράριο, όπως οι νόμοι τους ορίζουν

-Στοιχειώδη δικαιώματα, αφού και το παραμικρό διάλειμα θα αφαιρείται από το ωράριο

-Φυσικά αφαιρεί αποδοχές.

 

Πρακτικά, με τη νεα σύμβαση ισχύουν τα εξής πάνω-κάτω:

 • Σύμβαση αορίστου και μείωση μισθού 20%. Προσωρινά, για 3 μήνες, ο μισθός είναι ο ίδιος που έπαιρνε ο εργαζόμενος μέχρι τώρα.

 • Υπογράφεται παραίτηση και ο εργαζόμενος παίρνει ένα ποσό σαν αποζημίωση απόλυσης (περίπου τα 2/3)

 • Η νέα σύμβαση δεν ορίζει χρόνο εργασίας, παρά μόνο ότι υπάρχουν «ανάγκες του εργοδότη» στις οποίες οικειοθελώς συμφωνεί να καλύψει ο εργαζόμενος μέσα στο 24ωρο χωρίς αργίες, Κυριακές κτλ.

 • Δεν αναγνωρίζει ως αποτέλεσμα ούτε υπερωρίες, ούτε σαφή χρόνο εργασίας (όπως π.χ. 5θημερο 8ωρο στην προηγούμενη) ούτε όρους όπως υπερεργασία, μπόνους (όπου αυτά αφήνονται «μονομερώς» στην «εξ’ ελευθεριότητα» του εργοδότη…).

 • Δεν αναγνωρίζει προφανώς επιδόματα τέκνων, πτυχία (με αξία…) και άλλα σχετικά πέρα από το ποσό που συμφωνεί να καταβάλει στον εργαζόμενο.

 • Το πιο ωραίο: έναρξη και λήξη εργασίας δεν υπάρχει παρά μόνο όταν συμπληρωθεί η «πραγματική εργασία» (την οποία προφανώς δεν ορίζει η σύμβαση).

  • Σημείωση: στην πράξη η «πραγματική εργασία» βασίζεται στο login/logout από το τερματικό του call center agent, δηλαδή ξεκινάει όταν μπαίνεις στο σύστημα κι όχι όταν μπαίνεις στην εταιρεία.

   

Η HOL, δηλαδή ο Κόκκαλης και οι υπόλοιποι πλούσιοι μέτοχοι,  είναι εκείνοι που επιδίωξαν από την τρόικα να πιέσει για μειώσεις μισθών με πρόσχημα τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Εδώ και τρία μνημονιακά χρόνια καμιά εταορεία δεν μείωσε τις τιμές της, ειδικά η HOL δεν μείωσε σχεδόν τίποτα, η απλή συνδρομή INTERNET κοστίζει 22€ περίπου το μήνα αντί 23 € πριν 3 χρόνια.

Πρόκειται για μιά βίαιη κινεζοποίηση των εργαζομένων προκειμένου να κερδίσουν περισσότερο.

6 Σχόλια to “HOL, το e-mail του ξεφτιλισμένου διευθυντή και μιά σύμβαση εργασίας”

 1. Είναι εμφανές ότι ο συντάκτης δεν έχει δει ποτέ μπροστά του μία σύμβαση εργασίας, πόσο περισσότερο για μία τέτοια δουλειά.

  – Είναι λογικό να μην γράφει ωράριο, είναι ένα 24/7 τηλεφωνικό κέντρο. Εκτός εάν χαλάσει το internet σου Κυριακή πρωί και δεν σε ενοχλεί να ακούσεις μήνυμα «καλέστε μας την Δευτέρα, είναι αργία σήμερα»

  – Υπάρχουν πάρα πολλές εταιρείες που εφαρμόζουν το «check in», και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

  – Στο 5. λείπει μία γραμμή, που δεν ξέρουμε τι λέει. Αποκλείω να αναφέρει μη-αποζημίωση εργασίας τις ημέρες αργίας και ΣΚ

  – Στο 14. γράφει πως εάν ο εργαζόμενος αποκτήσει προσόντα που μπορεί μπορεί να λειτουργήσουν υπέρ του μισθολογικά (πχ πτυχίο) να το δηλώσει

  – Η όλη ιστορία δεν είναι διαφορετική έαν δεν τους απέλυε αλλα τους έκανε μείωση του μισθού. Και πάλι θα υπέγραφαν νέα σύμβαση.

  – Πλήρης απασχόληση από default σημαίνει 40 ώρες την εβδομάδα.

  Εν ολίγοις, πέραν της μείωσης του μισθού, όλες οι υπόλοιπες παρατηρήσεις είναι λόγω πρόχειρης και των δύο κειμένων, και ενδεχομένως πλήρους άγνοιας πάνω σε εργασιακές συμβάσεις. Τέλος, δεν έχουμε δει την προηγούμενη σύμβαση των εργαζομένων ώστε να κρίνουμε εάν είναι καλύτερη ή χειρότερη από αυτή.

  Όχι δεν υποστηρίζω την HOL, αλλά αυτά τα κανιβαλικά που κάνουν στην TV με βιαστικά συμπεράσματα για την πρόκληση «σούσουρου» καλό είναι κάπως να τα αποβάλλουμε.

 2. Mάλλον έχεις συνηθίσει να διαβάζεις τέτοιες συμβάσεις και δεν σου κάνουν αίσθηση πλέον ή δεν πρόσεξες τι λέει:
  -To ωράριο εργασίας δεν είναι σταθερό, ο εργοδότης θα το κάνει λάστιχο «σύμφωνα με τις ανάγκες του», σημείο 7. Αποτελεί παράβαση του κανονισμού για ΣΤΑΘΕΡΟ ωράριο
  -Το σημείο 2 λέει για δύο αμοιβές, μία σταθερή και μία για 3 μήνες που παρακάτω λέει πως έχει δικαιώμα να δίνει όποτε και αν θέλει, επίσης παράβαση των κανονισμών σύνταξης εργατικών συμβάσεων.
  -Στο σημείο 3 ορίζεται η ειδικότητα, μόνο που δεν υπάρχει τέτοια καταχωρημένη στον ΟΑΕΔ. Σφήνα μπαίνει η διευκρίνηση στο σημείο 4, ο εργοδότης κάνει ότι θέλει με τις ειδικότητες ενώ μπορεί να τον απασχολήσει και σε δουλειά που απαιτείται άλλη ειδικότητα.
  -Από το 14 δεν προκύπτει καμία συμφωνημένη αύξηση σε περίπτωση απόκτησης νέων προσόντων, παρά μόνο η υποχρέωση ενημέρωσης προς τον εργοδότη. Το σημείο αυτό είναι παγίδα, αν ΠΧ ένας εργαζόμενος φοιτητής αποκτήσει πτυχίο μηχανολόγου ο εργοδότης μπορεί να τον απολύσει επειδή μεταβάλονται οι εργασιακοί όροι.

  Ο όρος default δεν υπάρχει σε καμία Ελληνική σύμβαση, είναι αμερικανιά που διδάσκουν στα «κολέγια».
  Το ίδιο ισχύει με το check-in, και τα δύο αποτελούν παρανομίες αφού οι εργοδότες είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ να συντάσουν λίστες προσωπικού με υπογραφές εργαζομένων, να έχουν πρόσβαση στην εργασία με κάρτα, βιβλίο ή άλλο αδιάβλητο μέσο, όπως αντίστοιχα και με τις υπερωρίες. Το κολπάκι με το loggin (και όχι check in) είναι παλιό και δεν είναι αδιάβλητο.

  Μπορείς να διακρίνεις περισσότερα από 1-2 σημεία που είναι ευνοϊκά για τον εργαζόμενο? Σχεδόν παντού βλέπεις σημεία για να εξασφαλιστεί ο εργοδότης.

 3. καλησπέρα, υπάρχει κάποιο e-mail επικοινωνίας είτε του site είτε καποιου που γνωριζει;

  Χρειάζομαι μερική βοήθεια σε ότι αφορά το παραπάνω.

  Ευχαριστώ,

 4. To e-mail φαίνεται στην αρχή της σελίδας, όμως εδώ δεν είμαστε συμβουλευτικη ομάδα σε οποιοδήποτε θέμα. Αν έχεις κάτι να συνεισφέρεις κάντο εδώ ελεύθερα και ανοιχτά, αλλιώς ρώτα ένα δικηγόρο ή ακόμα καλύτερα το συνδικάτο setip.gr

Trackbacks

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: