Κινητοποιήσεις αγροτών την Παρασκευή, συγκρούσεις με μπάτσους

Μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων “Η Ενότητα” επιβιβάστηκαν χθες το βράδυ στο πλοίο της γραμμής Σούδα – Πειραιάς προκειμένου να συμμετέχουν στην κινητοποίηση διεκδικώντας, όπως έγραφε και το πανό τους “γη και ελευθερία”. Απ’ όλη την Κρήτη μετέβησαν στην Αθήνα εκατοντάδες αγρότες.

 «Οπως ξέρετε οι αγρότες δέχονται άγρια φορολόγηση και αυτό που πάει να κάνει η κυβέρνηση θα είναι η ταφόπλακα του αγροτικού κόσμου. Καλούμε όλους τους βουλευτές της Κρήτης και όλης της Ελλάδας να μην ψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο, διότι ο αγροτικός κόσμος δεν θα υπάρχει καθόλου».

Γιώργος Μπικάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Χανίων.

 
Αντιπροσωπία από τον Δήμο Πλατανιά συμμετείχε στην ομάδα των αγροτών που μετέβησαν στην Αθήνα για την κινητοποίηση διαμαρτυρίας των αγροτών – παραγωγών που καταγγέλλουν και τάσσονται “κατά” της  επιβολής του νέου ειδικού φόρου στην αγροτική γη.

 

Ο περιφερειάρχης Κρήτης   και το Περιφερειακό Συμβούλιο τάσσονται υπέρ των κινητοποιήσεων :

 «….συμμετέχουν και στηρίζουν ομόφωνα τον αγώνα των αγροτών κατά της φορολόγησης της αγροτικής γης, θέμα που συζητείται (σήμερα) στη Βουλή των Ελλήνων. Η Περιφέρεια Κρήτης συντάσσεται στο δίκαιο αίτημα των αγροτών και θα εκπροσωπηθεί στη συγκέντρωσή τους έξω από τη Βουλή στην Πλ. Συντάγματος από την αντιπεριφερειάρχη αγροτικής οικονομίας Θεανώ Βρέντζου και τον περιφερειακό σύμβουλο Μανόλη Χνάρη».

Σε ψήφισμα προ διμήνου :

1. Το Π.Σ. Κρήτης, αφού έλαβε υπόψη του το σχέδιο νόμου για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, επισημαίνει ότι το φορολογικό νομοσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα:
α. Ισοπεδώνει την ακίνητη περιουσία την οποία φορολογεί από το πρώτο τετραγωνικό.
β.  Ευνοεί τις μεγάλες ιδιοκτησίες.
γ. Δεν προβλέπει αφορολόγητο όριο με κοινωνικά, δημογραφικά, οικονομικά και αναπτυξιακά κριτήρια.
δ. Μονιμοποιεί και διευρύνει το ειδικό τέλος (χαράτσι), χωρίς μάλιστα να αντιμετωπίζει το υφιστάμενο χρηματοδοτικό κενό, γιατί κανείς Έλληνας, πλην ελαχίστων ίσως εξαιρέσεων, δεν θα μπορεί να πληρώσει τους πολλαπλούς φόρους που του επιβάλλονται.
2. Ο Πρωτογενής Τομέας αποτελεί μαζί με τον Τουρισμό, τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της Κρήτης και της Χώρας, έτσι η φορολόγηση των αγροτεμαχίων λειτουργεί ως αντικίνητρο και δεν υπηρετεί τον στόχο αυτό.
Το Π.Σ. Κρήτης καλεί την κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν να αναθεωρήσουν τη στάση τους και να αποσύρουν το σχέδιο νόμου, γιατί δεν υπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες της χώρας, αλλά τα συμφέροντα των δανειστών.

 

Ανάλογες ήταν οι ανακοινώσεις στήριξης από φορείς των Χανίων, χαρακτηριστική εκείνη από το δημοτικό συμβούλιο:

 

 

«1. Η γη αποτελεί παραγωγικό εργαλείο και η κατοχή της συνιστά εισόδημα μόνο στην περίπτωση, που γίνεται αντικείμενο αγοραπωλησίας ή ενοικιάσεως. Ως εκ τούτου η επιχειρούμενη ισοπεδωτική φορολόγηση ανεξαρτήτου της αξίας της, του είδους της καλλιέργειας, της αποδοτικότητάς της και του παραγόμενου εισοδήματος, που αποφέρει -το οποίο ήδη φορολογείται- αποτελεί μια νέα οδυνηρή εξέλιξη,  που θέτει τροχοπέδη στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα,  καταδικάζει τους μικρομεσαίους αγρότες παραγωγούς στον αφανισμό και την εξαθλίωση, λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας ενασχόλησης της νεολαίας με τον πρωτογενή τομέα με ότι αυτό συνεπάγεται για την αγροτική παραγωγή, τις εξαγωγές και την αύξηση του εθνικού προϊόντος.
2. Είναι βέβαιο ότι η επιχειρούμενη φορολόγηση της αγροτικής γης θα οδηγήσει σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο το σύνολο των Ελλήνων αγροτών – παραγωγών, που εύλογα απορούν γιατί καλείται σήμερα ο αγροτικός τομέας να αναλάβει ένα τέτοιο φορολογικό βάρος.
3. Ζητούμε να φορολογηθούν τα εισοδήματα και όχι η γη, που αποτελεί παραγωγικό εργαλείο, γιατί στην αντίθετη περίπτωση θα οδηγηθεί ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας μας σε περαιτέρω αφανισμό.
4. Καταδικάζουμε την ψήφιση του νέου ισοπεδωτικού μέτρου ως καταστροφικό για τον αγροτικό κόσμο και τους παραγωγούς της χώρας και τασσόμαστε στο πλευρό των αγροτών – παραγωγών, στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες και τις κινητοποιήσεις τους».

 Με όλα αυτά πίσω, οι αγρότες ανέβηκαν στην ΑΘήνα για μια ειρηνική διαμαρτυρία και επίδοση ψηφίσματος στη Βουλή.

Οι μπάτσοι ήταν εκεί να τους σταματήσουν με εντολή της εξουσίας. Μπλόκαραν το φορτηγό-ψυγείο που μετέφερε πορτοκάλια για διανομή στο Σύνταγμα κόβοντας κλήση για κάποια τροχαία παράβαση.
Οι αγρότες φορτώθηκαν όσα μπορούσαν και τα μετέφεραν στην πλάτη στο Σύνταγμα. Την ίδια ώρα μπάτσοι απαγόρευσαν σε ομάδα αγροτών από την  Πελοπόνησο να ανεβεί τη Σταδίου.

Κάπου εκεί, μερικοί βγήκαν στην εκπομπή του Αυτιά:

 

Φαίνεται πως το κράτος πήρε το μήνυμα και διέταξε επίθεση και διώξιμο των αγροτών. Δείτε πως μεταδόθηκε από το δελτίο ειδήσεων του Alpha:

 

 

Ηρθαμε να μιλήσουμε πολιτισμένα, αλλά αν με φυσουνιάσεις θα σ’ αφήσω επαέ

 

 

 

Τα επεισόδια έληξαν ήρεμα όταν οι μπάτσοι άφησαν αντιπροσωπεία να μπει στη βουλή.

 

Την ίδια ώρα, μέσα στη βουλή πέντε βολευτές της ΝΔ κατέθεταν τροπολογία μείωσης της φορολογίας στο…Παλαιό Ψυχικό !

 

Aποδεκτή έκανε το ΥΠΟΙΚ την τροπολογία πέντε βουλευτών της ΝΔ  μέσω της οποίας επανάρχονται στα επίπεδα του 2008 οι τιμές ζώνης στο Παλαιό Ψυχικό για τους φόρους ακινήτων που πληρώθηκαν το 2012 και το 2013.

Συνεπώς, όσοι φόροι για τα έτη αυτά έχουν βεβαιωθεί στους κατοίκους του Παλαιού Ψυχικού θα επαναβεβαιωθούν και θα τους επιστραφεί η διαφορά.

Την τροπολογία υπέγραφαν μεταξύ οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Κατερίνα Παπακώστα, Σοφία Βούλτεψη, Μάκης Βορίδης, Αργύρης Ντινόπουλος και Αννα Καραμανλή.

 

 

 

 

 

 

 

Καρδίτσα: Σε 8-10 μήνες φυλάκιση καταδικάστηκαν αγρότες για χρέη προς την πρώην ΑΤΕ

  Αφέθηκαν ελεύθεροι με αναστολή.

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας. Οι αγρότες εξέφρασαν την συμπαράστασή τους, απαιτώντας παράλληλα να σταματήσουν οι διώξεις των αγροτών και οι απειλές των κατασχέσεων.

«Θεωρούμε απαράδεκτο να δικάζονται αγρότες για χρέη όπου με δόλιο τρόπο η ΑΤΕ και η κυβέρνηση πριν από μια 10ετία τα μετέτρεψε σε κτηνοτροφικά με εγγυητή το δημόσιο. Η πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών αδυνατεί ν’ ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις. Το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών έχει συρρικνωθεί εξαιτίας των αντιαγροτικών μέτρων που προωθούν κυβέρνηση, τρόικα και η ΕΕ μέσω της ΚΑΠ»

 Βαγγέλης Μπούτας Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας

Το πρόβλημα είναι τεράστιο και αγγίζει μεγάλες μάζες του αγροτικού πληθυσμού στο Νομό Καρδίτσας. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο σε ένα χωριό το Προάστειο, πάνω από 150 άτομα βρίσκονται σε αυτή τη δεινή θέση. Ήδη αγρότης έχει ήδη δικαστεί και καταδικαστεί σε 18 μήνες φυλάκιση με αναστολή, ενώ η δίκη ενός άλλου αναβλήθηκε για το Μάρτιο.

 

Κινητοποίηση αγροτών στον κόμβο της Αμφιλοχίας

Μια δεκάλεπτη συμβολική παύση της κυκλοφορίας πραγματοποίησαν την Παρασκευή  στις 11:15 το πρωί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτ/νιας και η γραμματεία της ΠΑΣΥ Αιτ/νίας μαζί με αγρότες και κτηνοτρόφους που συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση.

Αιτήματά τους η καταιγίδα των αντιλαϊκών μέτρων της συγκυβέρνησης ΝΔ_ΠΑΣΟΚ, που πορεύεται στους αντιλαϊκούς μονόδρομους της ΕΕ με μνημόνια ή χωρίς αυτά – σφίγγει σαν θηλιά με την νέα κοινή αγροτική Πολιτική 2014 – 2020 στο λαιμό της φτωχομεσαίας αγροτιάς, επιταχύνοντας το ξεκλήρισμα της, μειώνοντας δραστικά τα κονδύλια της ΕΕ για τη γεωργία – κτηνοτροφία.

 

 

 

Πηγές:

http://eparxiakofos.gr/plori-gia-tin-athina-evalan-agrotes-tis-kritis/

http://www.agrinioculture.gr

http://www.902.gr/eidisi/agrotes/33811/karditsa-se-8-10-mines-fylakisi-katadikastikan-agrotes-gia-hrei-pros-tin-proin

http://www.iefimerida.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: