Carrefour Μαρινόπουλος, μετά την παύση πληρωμών προμηθευτών επίθεση στους εργαζόμενους

Επί μήνες η εταιρεία έχει σταματήσει τις πληρωμές σε προμηθευτές τις, ήδη κάποιοι έχουν σταματήσει να παραδίδουν εμπορεύματα, όπως η ΦΑΓΕ. Ολόκληρη κατηγορία προμηθευτών, οι οινοπαραγωγοί, δεν πληρώνονται και οι διευθύνοντες επέλεξαν να αλλάζουν προμηθευτές για να έχουν κάτι στα ράφια. Οι παρακάτω ανακοινώσεις από το σωματείο εργαζομένων διαφωτίζουν περισσότερο για την επίθεση στις αποδοχές τους, ενέργεια που κάνει κάθε εταιρεία που πάει για κλείσιμο σύντομα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ –  ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Αθήνα, 20/12/2013

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

η Εταιρεία Μαρινόπουλος, για άλλη μια φορά πρωτοστατεί στην ανελέητη αντεργατική επίθεση, που έχουν εξαπολύσει, κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία εναντίον μας,  περικόπτοντας αυτή την φορά τα επιδόματα από τους μισθούς μας, αρχής γενομένης από το Δώρο των Χριστουγέννων .

Όπως η εταιρεία  πρωτοστάτησε μέχρι σήμερα, στην εφαρμογή όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης, στην κατάργηση της Κυριακής αργίας, στο πετσόκομμα των αποδοχών μας, με την εφαρμογή μόνο από αυτή και με τις πλάτες της Ο.Ι.Υ.Ε., της Συλλογικής Σύμβασης  στο εμπόριο, που προέβλεπε  μειώσεις αποδοχών 6,7%.

Αφού άρχισε τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των εργαζομένων, μόλις πριν μια μέρα έστειλε προς όλους τους εργαζόμενους ηλεκτρονικά τις μεγάλες της εμπορικές επιτυχίες και τις, κατά τα λεγόμενά της, μεγάλες αγαθοεργίες της και παροχές της στους εργαζόμενούς της και ούτε λίγο ούτε πολύ μας ζητούσε να μοιραστούμε μαζί της την χαρά.

Έρχεται σήμερα και περικόπτει τα επιδόματα, ακόμη και από οικογένειες εργαζομένων της, που η ίδια με τις πλάτες των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, έχει αναγκάσει να ζουν στην εξαθλίωση και την φτώχεια, με μισθούς που δεν ξεπερνούν τα 250,00 ευρώ μηνιαίως.

 

Συνάδελφοι, οι επιθέσεις της Εργοδοσίας, δεν θα έχουν σταματημό.

Όσο και να προσπαθεί να δείξει ένα ψεύτικο κοινωνικό προφίλ, οι πράξεις της και η καθημερινότητά της, την διαψεύδουν παταγωδώς.

Καμία εμπιστοσύνη και στήριξη σε αυτούς που έχουν σαν μοναδικό στόχο την κερδοφορία τους και μόνο, αδιαφορώντας για την εξαθλίωσή μας.

Η Διοίκηση του Σωματείου μας για άλλη μια φορά καλεί όλους τους εργαζόμενους στην Εταιρεία, πιο  δυναμικά πιο αποφασιστικά, να συσπειρωθούν γύρω του, χωρίς καμία καθυστέρηση, να οργανώσουμε με μεγαλύτερη αγωνιστικότητα την πάλη, να μην περάσουν οι μεθοδεύσεις της εργοδοσίας και των αβανταδόρων της σε Κυβέρνηση και Ο.Ι.Υ.Ε. Κανένας εργαζόμενος να μην αποδεχθεί με την υπογραφή του την ατομική διαπραγμάτευση. Όλοι μαζί  να υπερασπιστούμε τις Συλλογικές Συμβάσεις.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στο http://www.sesem.gr/attachments/article/271 φαίνεται πως  η εταιρεία μονομερώς υπέγραψε νέα συλλογική σύμβαση εργασίας με τη συμμετοχή δύο καθαρμάτων της ομοσπονδίας και όχι του σωματείου, επωφελούμενη της γενικότερης συλλογικής σύμβασης στο εμπόριο, που επέβαλε μειώσεις. Ετσι, στις αρχές του Νοέμβρη εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση:

Το Δ.Σ. του Σωματείου μας, καταγγέλλει προς όλους τους εργαζόμενους στον Μαρινόπουλο, σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε όλη την εργατική τάξη της χώρας μας, σαν απαράδεκτη, προκλητική και πέρα για πέρα αντεργατική, την συμπεριφορά της μεγαλοεργοδοσίας Μαρινόπουλου, που με τις πλάτες της κυβέρνησης και του εργοδοτικού συνδικαλισμού, όπως εκφράζεται από την πλειοψηφία της Ο.Ι.Υ.Ε., ότι επιτίθεται με τον χειρότερο τρόπο, στις ούτως ή άλλως πενιχρές αποδοχές μας.

Η μεγαλοεργοδοσία Μαρινόπουλου δείχνει για άλλη μια φορά με τον πιο περίτρανο τρόπο, το πόσο αναξιόπιστη είναι και το τι πραγματικά εννοεί όταν  καλεί τους εργαζόμενους να την εμπιστευτούν και να την «βοηθήσουν να ξεπεράσει την κρίση».

Δεν της έφτασαν:

–  Η αντεργατική  και αντιδεοντολογική συμφωνία που υπέγραψε, κρυφά από το Σωματείο και τους εργαζόμενους, με εντελώς αδιαφανή τρόπο και σε άκρως μυστικές συναντήσεις με το προεδρείο της Ο.Ι.Υ.Ε.,  για την μείωση των αποδοχών τον Αύγουστο του 2012. Συμφωνία, που το Δ.Σ. του Σωματείου, από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε  ως παράνομη και καταχρηστική και που δεν μπόρεσε, όσο και αν προσπάθησε, παρά μόνο πριν από λίγες μέρες να την πάρει στα χέρια του. Συμφωνία που έγινε την στιγμή που υποτίθεται ότι γίνονταν διαπραγματεύσεις για υπογραφή με το Σωματείο επιχειρησιακής Σ.Σ.Ε.

–  Που παράνομα παρακράτησαν από τους εργαζόμενους, αναδρομικά χρήματα από την μισθοδοσία του Δεκεμβρίου του 2012.

–  Που αναγκάζει την πλειοψηφία των εργαζομένων της να εργάζονται ωρομίσθιοι, με μισθούς, να μην ξεπερνούν τα 400,00 Ευρώ και μάλιστα με χιλιάδες απλήρωτες ώρες.

–  Που προχώρησαν σε κλεισίματα καταστημάτων και σε εκατοντάδες απολύσεις.

–  Που έβαλαν εκατοντάδες εργαζόμενους να υπογράψουν και να δεχτούν να απασχολούνται παράνομα   σε διανομή φυλλαδίων, καταστρατηγώντας τις συμβάσεις εργασίας.

–  Που παράνομα, αυθαίρετα  και χωρίς την παραμικρή ενημέρωση, καθυστέρησαν την καταβολή του επιδόματος αδείας και την μισθοδοσία του Νοεμβρίου 2013.

–  Που αυθαίρετα δεν έδωσαν στους εργαζόμενους τις συμφωνηθέντες δωροεπιταγές, των εορτών……

Έρχονται τώρα, και ενώ ζήτησαν από το Σωματείο, καλόπιστο διάλογο, για την υπογραφή Επιχειρησιακής Σ.Σ.Ε. προαναγγέλλουν μέσω των εκκαθαριστικών του Νοεμβρίου, ούτε λίγο ούτε πολύ την μονομερή περικοπή των επιδομάτων.

Συνάδελφοι, καμία εμπιστοσύνη στις σειρήνες της εργοδοσίας και των κολαούζων της.

Τα θέλουν όλα εδώ και τώρα και δεν διστάζουν σε τίποτε προκειμένου να τα αποκτήσουν.

Ας εμπιστευθούμε την δύναμη της ενότητας μέσα από το Σωματείο μας, πράγμα που αν συνέβαινε μέχρι σήμερα, σίγουρα θα αγωνιζόμαστε υπό καλύτερες συνθήκες.

Καμία Διοίκηση Σωματείου, όσο καλή και αγωνιστική  και αν είναι, δεν μπορεί χωρίς την συμμετοχή των εργαζομένων να κάνει το παραμικρό. Κανείς δεν μπορεί να μας σώσει εάν εμείς δεν το θέλουμε!

Δεν μπορεί να λέμε τι κάνει το Σωματείο για όσα συμβαίνουν εναντίον μας, όταν εμείς δεν έχουμε την παραμικρή συμμετοχή σε αυτό, στους αγώνες και την δράση του. Η απλή και μόνο εγγραφή μας σε αυτό δεν φτάνει….

http://www.sesem.gr

 

Advertisements

2 Σχόλια to “Carrefour Μαρινόπουλος, μετά την παύση πληρωμών προμηθευτών επίθεση στους εργαζόμενους”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: