«Λευκές νύχτες», απέτυχε η παράνομη εκδήλωση δήμου-συλλόγου εμπόρων?

Σε προηγούμενη ανάρτηση είδαμε το παρασκήνιο πίσω lefαπό τη διοργάνωση «λευκές νύχτες» κονόμας που οργανώθηκε με απόφαση της περιφέρειας. Αν και η ομοσπονδία την χαρακτήρισε «παράνομη», δεν έκανε καμία κίνηση να την αποτρέψει ή να την καταγγείλει ένδικα.

 

Εξόρμηση σήμερα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καταγγέλλοντας τη «Λευκή Νύχτα»

Εξόρμηση στον εμπορικό δρόμο της Ερμού, στο Κέντρο της Αθήνας,πραγματοποίησαν σήμερα (Σάββατο 28/12) το απόγευμα τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καταγγέλλοντας τον Εμπορικό Σύλλογο Αθήνας και τον δήμαρχο Αθηναίων, Καμίνη, που με αίτημά τους εκμαίευσαν απόφαση από το Περιφερειακό συμβούλιο της Περιφέρειας Αττικής σύμφωνα με την οποία «τα εμπορικά καταστήματα θα μείνουν ανοικτά σήμερα Σάββατο 28 Δεκέμβρη ως τις 11 το βράδυ».

Πρόκειται για τη λεγόμενη «Λευκή Νύχτα» με την οποία οι μεγαλέμποροι, σε πλήρη συνεργασία με την τοπική διοίκηση, επιδιώκουν να δώσουν ένα ακόμα χτύπημα στην απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, σε βάρος των εμποροϋπαλλήλων και των μικρών ΕΒΕ.

Κατά τη διάρκεια της εξόρμησης μοιράστηκε η ανακοίνωση του συλλόγου εμποροϋπαλλήλων σε καταναλωτές, υπαλλήλους και αυτοαπασχολούμενους. «Τι πράγματα είναι αυτά, έχετε δίκιο που διαμαρτύρεστε. Χρόνο έχουμε-λεφτά δεν έχουμε», ήταν τα λόγια που κυριάρχησαν στα «πηγαδάκια» που σχηματίζονταν, ενδεικτικό του ότι ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι επιβάλλανε την περιβόητη «Λευκή Νύχτα» αποσκοπώντας στο να σπάσουνε το ωράριο υπέρ των μεγαλεμπόρων και των πολυκαταστημάτων. Χαρακτηριστική της αντιλαϊκής πραγματικότητας που βιώνουν εργαζόμενοι και λαϊκά στρώματα ήταν η  φράση που ακούστηκε κατ’ επανάληψη στη διάρκεια της σημερινής εξόρμησης. «Κατεβήκαμε στο Κέντρο απλά για να πάρουν τα παιδιά μια Χριστουγεννιάτικη γεύση από το Σύνταγμα και τους γύρω δρόμους και όχι για να ψωνίσουμε αφού δεν υπάρχουν χρήματα, ούτε καν περισσεύουν».

 Σε ανακοίνωση που μοιράστηκε….

«Καλούμε τους εκατοντάδες εμποροϋπαλλήλους να μη δεχτούν να δουλέψουν μέχρι τα μεσάνυχτα, διότι δεν είστε υποχρεωμένοι να το κάνετε, δεν υπάρχει νόμος που να επιβάλει στον εμποροϋπάλληλο να δουλεύει μέχρι τα μεσάνυχτα. Καλούμε τους εκατοντάδες εμποροϋπαλλήλους να έρθουν σε επαφή με το κλαδικό τους σωματείο για να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε το αυτονόητο: Μόνιμη σταθερή δουλειά  για όλους τους εργαζόμενους, Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα για όλο το χρόνο, 40ωρο. 8ωρο, 5θήμερο για τους εργαζόμενους στον κλάδο».

 http://902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/34239/exormisi-simera-toy-syllogoy-emporoypallilon-athinas-kataggellontas-ti
Από το δημοσίευμα προκύπτουν δύο ερωτήματα:
-Γιατί ο σύλλογος δεν κάλεσε σε κινητοποίηση αλλά περιορίστηκε σε μιά βόλτα κάποιων (και όχι όλων των μελών του ΔΣ) το μεσημέρι (και όχι το απόγευμα) παρέα με μέλη του ΠΑΜΕ?
-Γιατί δεν συντονίστηκε με άλλους εργαζόμενους που αποφάσισαν να αντιδράσουν?
Ενδεχόμενα, η απάντηση είναι πως θα εμπόδιζαν τα ψώνια του λαού.
Αλλοι όμως επέλεξαν τη δυναμική διαμαρτυρία  και φαίνεται πως πέτυχαν να περάσουν το μήνυμά τους πλατύτερα:

ανταπόκριση από τις παρεμβάσεις ενάντια στη “λευκή νύχτα”

Το βράδυ του Σαββάτου 28 Δεκέμβρη ως Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής και από κοινού με συναδέλφους και συναδέλφισσες από το εμπόριο κι από άλλους κλάδους, από εργατικά σωματεία και συλλογικότητες εργαζομένων κι ανέργων και συνελεύσεων γειτονιάς, προχωρήσαμε σε μια σειρά παρεμβάσεων στο κέντρο της Αθήνας  ενάντια στη «λευκή νύχτα», την παράταση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων μέχρι της 11μμ (!), που μας επέβαλαν ο δήμαρχος Καμίνης και τα αφεντικά.

Οι παρεμβάσεις, στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 300 διαδηλωτές ξεκίνησαν από τις 7μμ με συγκέντρωση έξω από το public στην πλατεία Συντάγματος με πανό, μοίρασμα κειμένων και συνθήματα. Στη συνέχεια, ακολούθησε μια μεγάλη και δυναμική πορεία στην Ερμού που έφτασε μέχρι και το ύψος της Αιόλου. Από εκεί μεγάλο κομμάτι της διαδήλωσης κινούμενο μέσω Αιόλου και περνώντας και μπροστά από το δημαρχείο, κατέφτασε στη Σταδίου και στη συνέχεια στην Πανεπιστημίου, όπου και πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις έξω από μεγάλα βιβλιοπωλεία (ΙΑΝΟΣ Bazaar, ΙΑΝΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ και ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ) που παρέμειναν ανοιχτά στο πλαίσιο της «λευκής νύχτας». Κατά τη διάρκεια όλων των παρεμβάσεων κολλιόνταν το σχετικό αφισάκι του Συλλόγου και πετάγονταν τρικάκια.

Όλα συνεχίζονται…

> το κείμενο του Συλλόγου μας που μοιραζόταν βρίσκεται εδώ κι εδώ

Η “ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ” ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ “ΜΑΥΡΟ” ΣΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ [ανακοίνωση ΣΥΒΧΑ]

> Κάποια από τα πολλά συνθήματα που φωνάχτηκαν: Δε σου λείπουν ώρες για να ψωνίσεις, σου λείπουνε τα φράγκα κι ώρες για να ζήσεις. // Ποτέ δουλειά νύχτα και Κυριακή, μη σώσουμε και γίνουμε ανταγωνιστικοί. // Κυριακή και νύχτα να πάνε για δουλειά οι υπουργοί, ο δήμαρχος και τα αφεντικά. // Ελαστικά ωράρια, δουλειά την Κυριακή – Λάστιχο μας έκαναν όλη τη ζωή. //  Ελαστικά ωράρια, απλήρωτη εργασία – Να ποια είναι η τρομοκρατία. // Αν δεν αντισταθούμε σε κάθε μαγαζί, θα γίνουμε όλοι δούλοι για μια μπουκιά ψωμί. // Ένας είναι ο δρόμος εργάτη να νικάς, οργάνωση κι αντίσταση στους χώρους της δουλειάς. // Βιτρίνες λουσάτες – Απλήρωτοι εργάτες. // …

[ακολουθούν εικόνες από τις παρεμβάσεις, το αφισάκι, και τα τρικάκια]

στο public

λευκη_νυχτα_συβχα_28_12_13_b

από τη διαδήλωση στην Ερμού:

λευκη_νυχτα_συβχα_28_12_13_d

λευκη_νυχτα_συβχα_28_12_13_g

λευκη_νυχτα_συβχα_28_12_13_h

λευκη_νυχτα_συβχα_28_12_13_f

περνώντας από το δημαρχείο:

λευκη_νυχτα_συβχα_28_12_13_i

στα βιβλιοπωλεία:

λευκη_νυχτα_συβχα_28_12_13_j

λευκη_νυχτα_συβχα_28_12_13_k

λευκη_νυχτα_συβχα_28_12_13_l

http://bookworker.wordpress.com 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: