25 € πλέον κοστίζει η είσοδος σε νοσοκομείο

«Ενεργοποιείται» από αύριο με προσωπική εντολή – εγκύκλιο Άδωνη που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια το νέο χαράτσι των 25 ευρώ για κάθε ασθενή που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του ΕΣΥ. Αντίστοιχα, από 1ης Ιανουαρίου ισχύει και η υποχρεωτική καταβολή ενός ευρώ ανά συνταγή φαρμάκων υπέρ ΕΟΠΥΥ, ακόμη και αν πρόκειται για χρόνιους ασθενείς.

 

Συγκεκριμένα προκειμένου να μην υπάρχει καμία «αμφιβολία» για την εφαρμογή του μέτρου και προφανώς για να μην του «πάρει τη δόξα η Τρόικα» την παραμονή του νέου χρόνου ο Άδωνης Γεωργιάδης εξέδωσε εγκύκλιο που ανάμεσα στα άλλα αναφέρει:

«Κατόπιν της έκδοσης του Ν. 4093/2012, παρακαλούμε για την πιστή εφαρμογή των οριζόμενων στις διατάξεις της περίπτωσης 12 της υποπαραγράφου ΙΒ.2 της παραγράφου ΙΒ του πρώτου άρθρου ως εξής:

 Από 1.1.2014, όλοι οι ασθενείς προς εισαγωγή για νοσηλεία σε νοσοκομείο του ΕΣΥ οφείλουν να καταβάλουν το ποσό των είκοσι πέντε (25) ευρώ. Η εν λόγω καταβολή είναι εφάπαξ, δεν βαρύνει τον ασφαλιστικό φορέα του ασθενούς και είναι ανεξάρτητη της εφάπαξ προβλεπόμενης καταβολής για το εξέταστρο.

Της ανωτέρω καταβολής εξαιρούνται ρητώς και μόνο οι κάτωθι κατηγορίες ασθενών:

1. Οι κάτοχοι βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας ή πιστοποιητικού κοινωνικής προστασίας (απαραίτητη η προσκόμιση του βιβλιαρίου ή του πιστοποιητικού το οποίο θα πρέπει να είναι σε ισχύ).

2. Οι χρόνιοι πάσχοντες από την κύρια πάθησή τους και για όλες τις δευτερεύουσες παθήσεις που απορρέουν από αυτήν .

3. Τα Α.Με.Α που έχουν πιστοποιημένο από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ποσοστό αναπηρίας 80%.

4. Για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, όπως κρατούμενοι φυλακών, στρατιωτικό προσωπικό, είναι σε εφαρμογή οι ειδικές ισχύουσες διατάξεις.»

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω το «εισιτήριο» χαράτσι των 25 ευρώ για νοσηλεία στο ΕΣΥ θα είναι μια επιπλέον αφαίμαξη των ασφαλισμένων πέρα από τα 5 ευρώ που καταβάλλονται από τους ίδιους στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων καθώς και το ένα ευρώ ανά συνταγή φαρμάκου. Τα χαράτσια αυτά είναι μνημονιακές δεσμεύσεις και έχουν  νομοθετηθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα του Νοεμβρίου του 2012.

Ο αγώνας λοιπόν για δημόσια δωρεάν υγεία για όλους χωρίς αποκλεισμούς, χαράτσια και πρόσθετες επιβαρύνσεις πρέπει να συνεχιστεί μέσα στο 2014 κόντρα στις πολιτικές της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της υγείας, για την ανατροπή των μνημονιακών μέτρων και των αντιλαϊκών πολιτικών.

http://ygeionomikoi.gr/menu-epikairotita/menu-epik-ygeia/3307-nea-%C2%ABepityxia%C2%BB-%CE%ACdwni,-energopoiei-to-xaratsi-twn-25-evrw

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: