Η υπηρεσίες υγείας γίνονται 2 ταχυτήτων

Η απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ και οι καμποτινισμοί του Μπουμπούκου, που «δεν συζητά με απεργούς», αλλά αναγκάζεται να «συζητήσει» όταν τον διατάζει ο Σαμαράς (που δε θέλησε να τα χαλάσει με τους δεξιούς συνδικαλιστές του ΠΙΣ και του ΙΣΑ, μετά και τις καρεκλιές που έπεσαν πριν από κάποιες μέρες στη Συγγρού), σκεπάζουν την ουσία των σαρωτικών αλλαγών που επιδιώκονται στην (κατ’ ευφημισμόν) Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με σκοπό να φορτωθούν ακόμη περισσότερες δαπάνες υγείας στις πλάτες των ασφαλισμένων.

Ασφαλώς και είναι ζήτημα –και μάλιστα τεράστιο– η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων των γιατρών. Η κυβέρνηση βγάζει μέσω αυτών το μεγαλύτερο κομμάτι των 12.500 διαθεσιμοτήτων του δεύτερου κύκλου. Κοντεύουν τους 10.000 οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, οπότε εύκολα θα βρουν από τους ΟΤΑ τους εναπομένοντες μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός των 12.500. Η απόφαση της κυβέρνησης να τους «προσφέρει» μόνιμη (αλλά και αποκλειστική) απασχόληση στο ΕΣΥ (αφού περάσουν ένα διάστημα διαθεσιμότητας) δεν είναι μόνο «τυράκι» για τους γιατρούς, που δεν ξέρουν καν με τι εργασιακό καθεστώς θα προσληφθούν, ενώ η πλειοψηφία τους έχει ιδιωτικά ιατρεία που δε θέλει να τα κλείσει. Είναι και μια μέθοδος να μειωθεί ο αριθμός των γιατρών στο Δημόσιο. Γι’ αυτό υπάρχει και η «αντιπροσφορά», να τους εξασφαλίσει 200 επισκέψεις το μήνα στα ιδιωτικά τους ιατρεία, ήτοι ένα διχίλιαρο, οπότε από μισοδημόσιοι – μισοϊδιώτες θα μετραπούν σε καθαρά ιδιώτες.

Το σύστημα αυτό δουλεύει μια χαρά εδώ και καιρό και έχει οδηγήσει σε μια κατακόρυφη αύξηση της ιδιωτικής δαπάνης προς γιατρούς από τους ασφαλισμένους. Κάθε γιατρός που είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ δικαιούται να πάρει έναν αριθμό ασθενών το μήνα. Οι γιατροί (ιδίως εκείνοι που έχουν κάποια χρόνια στο επάγγελμα και μια ορισμένη πελατεία) συμπληρώνουν το πλαφόν τις πρώτες κιόλας μέρες. Δεν τους απαγορεύεται, όμως, να δέχονται ασθενείς και να συνταγογραφούν και πέρα από το πλαφόν. Οι ασθενείς δεν μπορούν να παίρνουν τις στράτες και να ψάχνουν γιατρό που δεν έχει συμπληρώσει το πλαφόν. Πηγαίνουν στο δικό τους γιατρό, σκάνε από την τσέπη τους το δεκάευρο και κάνουν την εξέτασή τους (ή απλώς παίρνουν τη συνταγή με τα φάρμακά τους οι ηλικιωμένοι και οι χρονίως πάσχοντες). Ετσι, ένα μεγάλο μέρος των δαπανών για γιατρούς, που τις δικαιούνται οι ασφαλισμένοι και μέχρι πρότινος τις είχαν δωρεάν, τώρα τις πληρώνουν από την τσέπη τους.

Ερχεται τώρα η συγκυβέρνηση και ανακοινώνει ότι έχει έτοιμο ένα… επαναστατικό σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το οποίο ετοίμασε κάποια επιτροπή. Στην πραγματικότητα, το ετοίμασε η task force του Ράιχενμπαχ, που κάνει τεράστια δουλειά στο παρασκήνιο.
Δηλαδή, η κυβέρνηση που εξανάγκασε τους ασφαλισμένους να πληρώνουν ακόμα και το γιατρό που απλά τους γράφει τα φάρμακα από την τσέπη τους, ξαφνικά έγινε γαλαντόμα και θα εξασφαλίσει αποτελεσματική και δωρεάν πρωτοβάθμια περίθαλψη για όλους!

Αυτή η ιστορία είναι πολύ παλιά. Από τη δεκαετία του ’80, όταν η πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δημιούργησε το ΕΣΥ, που ήταν ένας αστικός εκσυγχρονισμός, μια κάποια πρόοδος (μακριά βέβαια από τις πραγματικές ανάγκες του λαού), διακηρύχτηκε ότι θα δημιουργηθεί και ένα σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το οποίο θα στηρίζεται στα Αστικά Κέντρα Υγείας. Από τότε πέρασαν τρεις δεκαετίες και τέτοιο σύστημα δεν έγινε. Γιατί; Γιατί απαιτεί κονδύλια για την κατασκευή Πολυϊατρείων στις μεγάλες πόλεις και για προσλήψεις γιατρών. Ολα τα σχέδια που κατά καιρούς ετοιμάστηκαν είχαν ως βάση τους την αρπαγή των πολυϊατρείων του ΙΚΑ και τη μετατροπή τους σε Αστικά Κέντρα Υγείας. Δεν προχώρησαν ποτέ, γιατί έπρεπε να υπάρξουν και παραπέρα κρατικές επενδύσεις. Παράλληλα, υπήρχαν αντιδράσεις ακόμη και από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, γιατί τα πολυΐατρεία του ΙΚΑ χτίστηκαν με τις εισφορές των εργαζόμενων και δεν μπορούσε να τ’ αρπάξει το κράτος και να κάνει κοινωνική πολιτική με ξένα κόλλυβα.

Τώρα, που έχουν χρεοκοπήσει και απαξιώσει την Κοινωνική Ασφάλιση, τώρα που ο αρχιληστής (το κράτος των καπιταλιστών) εμφανίζεται σαν… προστάτης των ληστευμένων (των εργαζόμενων), ήρθε ο καιρός ν’ αρπάξουν και τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ, που πλέον έχουν μετονομαστεί σε πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ, και να στήσουν το περιβόητο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Με μια μεγάλη διαφορά, όμως. Το σύστημα που ετοιμάζονται να φτιάξουν δεν έχει ως στόχο να βελτιώσει –έστω και οριακά– τις κοινωνικές παροχές του κράτους στον τομέα της Υγείας, όπως είχαν τα παλιότερα εκσυγχρονιστικά σχέδια, τα οποία δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, επειδή απαιτούσαν κονδύλια. Το σύστημα που ετοιμάζονται να φτιάξουν έχει ως στόχο την παραπέρα αφαίμαξη των εργαζόμενων, που θα κληθούν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να ικανοποιήσουν τις στοιχειώδεις ανάγκες πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Ως προς αυτό δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία. Το έχουμε ήδη δει με το πώς λειτουργεί το σύστημα των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, όπως αναφέραμε παραπάνω. Το έχουμε δει στις αλλαγές στον τομέα της φαρμακευτικής περίθαλψης, που οι ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν μια όλο και μεγαλύτερη διαφορά από την τσέπη τους για να πάρουν το φάρμακο που τους συστήνει ο γιατρός ή που παίρνουν για καιρό και το εμπιστεύονται. Είναι εξαιρετικά αφελής όποιος πιστεύει ότι στην οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα γίνει κάτι το διαφορετικό. Περίθαλψη χωρίς λεφτά δε γίνεται κι αυτοί όχι μόνο δε σκοπεύουν να διαθέσουν λεφτά, αλλά αντίθετα σκοπεύουν να μειώσουν δραστικά και αυτά που δίνονταν μέχρι τώρα. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι ο ΕΟΠΥΥ ήταν θνησιγενής από τη δημιουργία του και πλέον είναι εντελώς χρεοκοπημένος.

Πώς θα υλοποιηθεί το σχέδιο; Καταρχάς, με τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας. Απαγορεύεται πλέον ο ΕΟΠΥΥ να έχει δικές του υπηρεσίες υγείας. Από πού θ’ αγοράζει υπηρεσίες υγείας ο ΕΟΠΥΥ; Από το υπό κατασκευή κρατικό σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το οποίο θα αποτελείται από τα επαρχιακά Κέντρα Υγείας και από τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ, και από τον ιδιωτικό τομέα.

Δηλαδή, αρπάζουν τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ, που χτίστηκαν με τις εισφορές των εργαζόμενων, και τα μετατρέπουν σε κρατικά Κέντρα Υγείας, τα οποία θα πουλάνε υπηρεσίες στον ΕΟΠΥΥ! Φυσικά, σύντομα αυτά τα Αστικά Κέντρα Υγείας θα μετατραπούν σε στάβλους, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, οπότε όλο το πεδίο θα παραμείνει ανοιχτό για τους μεγαλεμπόρους της υγείας.

Πριν από λίγες μέρες, έγινε στο Μέγαρο Μουσικής ολόκληρη φιέστα για την Υγεία, με τη συμμετοχή του Σαμαρά, του Βενιζέλου και του υφυπουργού Υγείας… της Γερμανίας Τόμας Λίκα! Τι γύρευε η αλεπού στο παζάρι; Τι γύρευε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης σε μια εκδήλωση για την οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ελλάδα; Κάθε άλλο παρά εθιμοτυπική ήταν η παρουσία του γερμανού υφυπουργού, όπως φαίνεται καθαρά από αυτά που είπε: «Eχουμε τη φιλοδοξία να βελτιώσουμε την υγεία των ελλήνων πολιτών.
Συμφωνήσαμε σε διάφορα βήματα που πρέπει να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση, συμφωνήσαμε σε δέκα πυλώνες και πάνω από εκατό παραδοτέα, οπότε ουσιαστικά έχουμε ένα masterplan το οποίο θα πρέπει να ακολουθήσουμε τώρα, από σήμερα. Φιλοδοξία μας, λοιπόν, είναι να ακολουθήσουμε την προσπάθεια αυτή βήμα προς βήμα και έτσι γίνεται η υλοποίηση των καλών μεταρρυθμίσεων»
!

Ούτε τα προσχήματα δεν τηρούν πλέον. Ενας γερμανός υφυπουργός ήρθε και απεκάλυψε ότι το σχέδιο κατασκευάστηκε στο Βερολίνο και η δωσιλογική κυβέρνηση καλείται απλώς να το εφαρμόσει. Οχι ότι διαφωνεί, βέβαια. Ελληνες καπιταλιστές, σε συνεργασία με ξένους ομίλους, έχουν κάνει επενδύσεις στον τομέα της Υγείας. Τα συμφέροντα ντόπιων και ξένων καπιταλιστών υπερασπίζονται και ο γερμανός υφυπουργός και η ελληνική δωσιλογική κυβέρνηση.

Και μη νομίσει κανείς ότι θα δημιουργηθεί ένα σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, έστω και υποβαθμισμένο, που θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες στο λαό. Το αντίθετο θα συμβεί. Ο ΕΟΠΥΥ, ως αγοραστής υπηρεσιών υγείας, θα έχει κλειστό προϋπολογισμό. Και οι ασφαλισμένοι του θα έχουν προσωπική κάρτα υγείας. Αυτό σημαίνει ότι η κάλυψη δε θα είναι απεριόριστη, αλλά μέσα στο όριο που θα καθορίζει ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ.

Είναι τόσο χοντρή η κυβερνητική κοροϊδία που η προπαγάνδα ισχυρίζεται ότι για τη χρηματοδότηση των αναγκών των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ μπορεί να χρειαστεί ακόμη και αύξηση των εργοδοτικών εισφορών! Οταν μνημονιακή υποχρέωση αποτελεί η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% (έχουν ήδη μειωθεί κατά 1,1%), μόνο καθυστερημένοι, άσχετοι και αδιάφοροι μπορούν να χάψουν αυτό το παραμύθι. Τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές θα τις πετσοκόψουν κι άλλο (το μόνο που παζαρεύουν με την τρόικα είναι το χρονοδιάγραμμα) και αυτό θα έχει άμεσες δραματικές συνέπειες σε όλους τους ασφαλιστικούς κλάδους. Και στις συντάξεις και στην ασφάλιση υγείας. Αρα, τα περιθώρια παροχής υπηρεσιών υγείας από τον ΕΟΠΥΥ θα γίνουν πιο ασφυκτικά και οι «μονάδες» που θα διαθέτουν στην ατομική τους κάρτα οι ασφαλισμένοι λιγότερες.

Και βέβαια, θα δημιουργηθούν μαγαζιά προσφοράς υγείας για όλα τα βαλάντια. Από τα άθλια κρατικά του υπό κατασκευή συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μέχρι τα «κυριλέ» του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος θα έχει και τα πιο φτηνά. Το σύστημα παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας θα γίνει περισσότερο ταξικό, πιο άθλιο για τους εργαζόμενους και τους ανέργους που θα καλύπτονται από την Πρόνοια. Αυτό είναι το σχέδιο, για το οποίο δεν συζητά κανείς. Η αντιμετώπιση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, που εξακολουθούν να απεργούν, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

http://www.eksegersi.gr/Επικαιρότητα/20592.Στόχος-η-παραπέρα-αφαίμαξη-των-εργαζόμενων

Η συζήτηση είναι παλιά και την ακούγαμε στα φοιτητικά αμφιθέατρα από τη δεκαετία του 80, στόχος του κράτους να περάσουν όλες οι πρωτοβάθμιες υπηρεσίες, όπως υγεία, παιδεία κλπ, στα χέρια ιδιωτών και αν δεν μπει το χέρι στην τσέπη δεν βλέπει ο πολίτης φροντίδα. Ισως σαν λαός να προτρέχουμε πολύ των γεγονότων σε κάτι τέτοιες εκτιμήσεις, αλλά έτσι δεν εξηγείται ο αιφνιδιασμός που ασκεί το κράτος. Το χαράτσι των 25€ είναι γνωστό πως θα εφαρμοστεί εδώ και πολλούς μήνες, ωστόσο η συστημική αριστερά δεν έκανε ακόμη καμία κίνηση για να το πολεμήσει πέρα από ανακοινώσεις της πλάκας και δηλώσεις στη βουλή. Κατ’ ουσίαν συμβάλλοντας στην επιτυχία του κράτους, παριστάνουν τους πανικοβλημένους από το απάνθρωπο μέτρο, την ώρα που αυξάνονται οι ανασφάλιστοι, πέθανε ήδη ένας αυτές τις μέρες.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: