Τουρισμός, αυξήθηκαν τα κέρδη, μειώθηκαν οι μισθοί, αποσπάσματα από άρθρο του «Ριζοσπάστη»

Πριν μερικές μέρες οι ξενοχοϋπάλληλοι υπέγραψαν νέα διετή σύμβαση εργασίας που προέβλεπε αύξηση 1%  στις αποδοχές των εργαζομένων. Μερικοί όπως ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξαν απίστευτη χαρά, αγνοώντας τις παραμέτρους της συμφωνίας που υπέγραψαν συνδικαληστές της χούντας. Το θέμα περιπλέκεται με άλλα που θα δούμε στη συνέχεια.

….Το καλοκαίρι του 2012 η πλειοψηφία στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων υπέγραψε με τους ξενοδόχους κλαδική συλλογική σύμβαση που μείωνε τους μισθούς των ξενοδοχοϋπαλλήλων κατά 15%! Το επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε τότε από εργοδότες και εργατοπατέρες ήταν η «κακή τουριστική χρονιά και τα μειωμένα κέρδη του 2011», που «έθεταν σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας στον τουρισμό».

Αυτά έλεγαν στους 130.000 εργαζόμενους του κλάδου, για να καταπιούν το γεγονός ότι ο βασικός μισθός – για παράδειγμα – στην Α’ κατηγορία των ξενοδοχοϋπαλλήλων (υπάλληλος υποδοχής, ρεσεψιόν, Α’ μάγειρας κλπ.) έπεσε σε μια νύχτα στα 821,95 ευρώ, από 967,01 ευρώ που προέβλεπε η προηγούμενη σύμβαση (2010), η οποία επίσης υπολειπόταν από τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον τουρισμό. Οι ίδιοι επιτίθεντο μαζί με την κυβέρνηση στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, που οργάνωνε κινητοποιήσεις σε λιμάνια, ξενοδοχεία και αλλού, για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση, προειδοποιώντας ότι η επίθεση θα συνεχιστεί και στη φάση της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Τη Δευτέρα 30/12/2013, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας των εργαζομένων υπέγραψε νέα διετή κλαδική σύμβαση με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, η οποία προβλέπει διατήρηση και για το 2014 των πετσοκομμένων κατά 15% μισθών που ισχύουν από το καλοκαίρι του 2012 και 10ωρη απασχόληση, με διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Γι’ αυτό το τελευταίο, η νέα ΣΣΕ αναφέρει συγκεκριμένα ότι σε περίπτωση που τα ξενοδοχεία «παρουσιάσουν πληρότητα που υπερβεί το 75% και για όσο διάστημα διατηρείται το συγκεκριμένο ποσοστό (…) επιτρέπεται να απασχολήσουν τους μισθωτούς, πέραν του ανωτάτου ορίου της ημερήσιας και εβδομαδιαίας εργασίας και μέχρι δύο (2) ώρες ημερησίως, χωρίς να καταβάλουν πρόσθετη αμοιβή εξαιτίας αυτής της υπέρβασης (…) Προς αντιστάθμιση των πρόσθετων ωρών εργασίας δύναται να χορηγείται στον εργαζόμενο αντί μειωμένου ωραρίου ανάλογη ημερήσια ανάπαυση (ρεπό) ή συνδυασμός και των δύο».

Δηλαδή, σε περιόδους τουριστικής αιχμής, οι εργαζόμενοι θα λιώνουν στο πόστο τους για ένα δεκάωρο και βάλε με τον ίδιο μισθό, αφού ο έξτρα χρόνος δουλειάς δεν αναγνωρίζεται σαν υπερωρία και άρα δεν πληρώνεται. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται ο απλήρωτος χρόνος της δουλειάς. Η συμβιβασμένη πλειοψηφία δρα ανοιχτά υπέρ της εργοδοσίας και αυτό πρέπει να της το χρεώσουν οι εργαζόμενοι του κλάδου.

Να σημειωθεί ότι εδώ και 20 χρόνια οι συμβάσεις που υπογράφει η πλειοψηφία προβλέπουν την υπέρβαση του ωραρίου κατά μία ώρα καθημερινά, χωρίς άλλες προϋποθέσεις. Δηλαδή, η συνδικαλιστική πλειοψηφία έχει ήδη «νομιμοποιήσει» το μέτρο της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και τώρα έρχεται να το ενισχύσει, για λογαριασμό της εργοδοσίας.

Και ενώ με τη σύμβαση μειώνονται κι άλλο τα πραγματικά εισοδήματα, η Ομοσπονδία κοροϊδεύει τους εργαζόμενους με την αύξηση 1% στους μισθούς για το 2015! Πρακτικά, η «αύξηση» αυτή σημαίνει ότι από 1/1/2015, ένας ξενοδοχοϋπάλληλος θα παίρνει βασικό μισθό μειωμένο κατά περίπου 136 ευρώ σε σχέση με αυτόν που έπαιρνε πριν το καλοκαίρι του 2012. Με δεδομένες τις αυξήσεις στη φορολογία και σε όλα τα βασικά αγαθά, η πραγματική μείωση στους μισθούς είναι πολλαπλάσια…

(Σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημάνουμε μερικές λεπτομέρειες. Σχεδόν καμιά τουριστική επιχείρηση δεν πληρώνει υπερωρίες για οποιοδήποτε εργαζόμενο. Ειδικά σε όσους εργάζονται στη σίτιση είναι κανόνας η απλήρωτη υπερωρία και το ωράριο-λάστιχο. Ακόμα χειρότερα, απουσιάζουν απλές υλικές απολαβές όπως η παροχή φαγητού και τα δύο τουλάχιστον διαλείματα, όπως ισχύουν τα τελευταία 30 χρόνια.)

….Το έδαφος στο οποίο οι ξενοδόχοι και η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας αποφάσισαν τις νέες μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων είναι αντιστρόφως ανάλογο με εκείνο που επικαλούνταν το καλοκαίρι του 2012 για να δικαιολογήσουν τη μείωση του 15%. Ορισμένα ενδεικτικά στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας:

  • Οι εισπράξεις των ξενοδόχων αυξήθηκαν από 10,44 δισ. ευρώ το 2012 σε περίπου 13 δισ. ευρώ το 2013 (25% περίπου). Το 2012 (Γενάρης – Οκτώβρης) ήρθαν στην Ελλάδα 14,794 εκατ. τουρίστες και το ίδιο διάστημα του 2013 17,082 εκατ. τουρίστες (αύξηση 15,5%).
  • Το ταξιδιωτικό ισοζύγιο τον Οκτώβρη παρουσίασε πλεόνασμα 757 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 125 εκατ. ευρώ (ή κατά 19,8%) σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της αύξησης των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 150 εκατ. ευρώ ή 20,2% (Οκτώβρης 2013: 893 εκατ. ευρώ, Οκτώβρης 2012: 743 εκατ. ευρώ), ενώ οι ταξιδιωτικές πληρωμές αυξήθηκαν κατά 25 εκατ. ευρώ ή 22,3% (Οκτώβρης 2013: 136 εκατ. ευρώ, Οκτώβρης 2012: 111 εκατ. ευρώ).
  • Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 45,6% το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου και συνέβαλαν κατά 56,8% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.

Οι πιο πάνω «επιδόσεις» των μεγαλοξενοδόχων προήλθαν κατά κύριο λόγο από τις αντεργατικές ανατροπές στον κλάδο, που έκαναν φτηνότερη την εργατική δύναμη και πιο θελκτικά τα τουριστικά πακέτα για τους επισκέπτες από το εξωτερικό, κύρια από χώρες που την προηγούμενη χρονιά δεν ήταν σε κρίση (Γερμανία, Ρωσία κ.ά). Αυτό, σε συνδυασμό με το κλίμα αστάθειας που προκάλεσε η ιμπεριαλιστική επέμβαση και οι ενδοαστικές αντιθέσεις σε άλλους παραδοσιακούς τουριστικούς προορισμούς της περιοχής, αύξησε τον όγκο των τουριστών προς την Ελλάδα και ανάλογα τα έσοδα των ξενοδόχων.

Το χαμήλωμα των μισθών συνοδεύεται από μια σειρά μέτρα με τα οποία το αστικό κράτος φιλοδώρησε τους μεγαλοξενοδόχους. Μεταξύ άλλων, τους επιδοτεί τις ασφαλιστικές εισφορές, τους προσφέρει τζάμπα εργατική δύναμη με το μανδύα της μαθητείας, τους χρηματοδοτεί αδρά με κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια. Χιλιάδες απολύσεις έγιναν το προηγούμενο διάστημα στον κλάδο, επαληθεύοντας ότι η υποχώρηση στην επίθεση της εργοδοσίας δεν διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας, αλλά τις βάζει σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο.

… Η κερδοφορία των ξενοδόχων δεν έφερε αυξήσεις στους μισθούς τους, αλλά νέες μειώσεις και παραπέρα διευθέτηση του χρόνου εργασίας. ..

 

 

….Οσο για την «Αυγή» του ΣΥΡΙΖΑ «έκανε γαργάρα» τις πραγματικές μειώσεις και τη διευθέτηση που φέρνει η σύμβαση. Εγραφε στις 31/12/2013: «Αύξηση μόλις 1% στους μισθούς από 1/1/2015 είναι το πρωτοχρονιάτικο δώρο για 130.000 εργαζόμενους στον τουρισμό, που μόλις χθες η Ομοσπονδία τους υπέγραψε με τους ξενοδόχους κλαδική σύμβαση διετούς διάρκειας και ο ανώτατος βασικός μισθός θα διαμορφωθεί στα 830,18 ευρώ και ο κατώτατος στα 761,23, ενώ για το 2014 θα παραμείνουν αμετάβλητοι».

(Το συγκεκριμένο άρθρο είναι στο http://www.avgi.gr/article/1600194/nees-eidikotites-stin-kladiki-sumbasi-ergazomenon-ston-tourismo)

….Οι εργαζόμενοι απέναντι σε αυτήν την εξέλιξη έχουν μόνο μία απάντηση. Να οργανωθούν στα σωματεία τους, στους κλάδους, να οξύνουν την ταξική τους πάλη, με ταξικά προσανατολισμένο και οργανωμένο αγώνα, ανοίγοντας το δρόμο για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της οικονομίας και της κοινωνίας».

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7769663&publDate=4/1/2014

Το άρθρο παρουσιάζει επίσης με πρόχειρο τρόπο τις θέσεις του ΠΑΜΕ για τον κλάδο. Ομως δεν στέκεται στην ουσία τους.

Πίσω από τη συμφωνία που έγινε με άνωθεν εντολές, η χούντα του Σαμαρά ήθελε να παρουσιάσει καθαρό τοπίο και εργασιακή ειρήνη στον κλάδο. Με το κόλπο της απλήρωτης υπερωρίας και της γελοίας αύξησης του 1% προσπαθούν να παρουσιάσουν τους εργαζόμενους σαν τυχερούς και ευτυχείς. Πίσω από τη συμφωνία υπάρχει η περιβόητη μείωση του ΦΠΑ στη σίτιση, μέτρο που γλίτωσε πολλά χρήματα στους ξενοδόχους με τα πλήρη πακέτα μαντρωμένων τουριστών. Παρόλο που διαδόθηκε σχετική κινδυνολογία για απώλεια επισκεπτών, τελικά 25% αύξηση και επιπλέον 10% μείωση από το ΦΠΑ στη σίτιση, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, επέκταση της μαθητείας και σε αλλοδαπούς εργαζόμενους, όπως και σειρά άλλων μέτρων, άφησαν τελικά πολύ χρήμα στην τσέπη των ξενοδόχων.

Οταν ο Στουρνάρας συζήτησε με την τρόικα το ενδεχόμενο μείωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, του απάντησαν πως πρέπει να βρει από άλλη πηγή τα έσοδα που περιμένει και του πρότειναν την αύξηση του ΦΠΑ στη σίτιση. Καθώς η χούντα τελικά αποφασίζει στη βουλή για όλα τα μέτρα που επιβάλουν οι τροϊκανοί, αποδείχτηκε πως ο Στουρνάρας όχι μόνο δεν το κατέβασε στη βουλή αλλά ούτε καν συζήτησε παραπέρα το ενδεχόμενο της αλλαγής. Ετσι, πολλοί κρυώνουν φέτος για να δουλέψουν τα ξενοδοχεία…!!!

Αν και αυτή η εκδοχή είναι απλοποιημένη, δεν παύει να δείχνει πως η χούντα σκέφτεται μόνο τους εργοδότες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: