H νέα μέθοδος απολύσεων, απλήρωτοι και με εξώδικα, η περίπτωση του «Καρυπίδη»

Εξώδικα «απόλυσης» χωρίς …απόλυση (!) με τα οποία ζητάει από τους εργαζόμενους να παραιτηθούν από όλα τα δικαιώματά τους, έχει αρχίσει και στέλνει από χτες η εργοδοσία της εταιρείας ελαστικών εξαρτημάτων «Καριπίδης». Την Τρίτη, οι 17 εργαζόμενοι πήγαν στη δουλειά μετά τις γιορτές και βρήκαν κλειστή την πόρτα του εργοστασίου στο Βοτανικό, ενώ στέλεχος της επιχείρησης τους ανακοίνωσε ότι η εταιρεία μεταφέρθηκε και ότι οι εγκαταστάσεις της έχουν μεταβιβαστεί σε άλλο ιδιοκτήτη.

Για χτες είχε οριστεί συνάντηση με το νέο ιδιοκτήτη, προκειμένου να ζητήσουν πρόσληψη όλων των εργαζομένων με κατοχυρωμένα τα δικαιώματά τους, αλλά και με τον εργοδότη της «Καριπίδης». Ωστόσο, κανένας δεν εμφανίστηκε. Αντίθετα, ορισμένοι εργαζόμενοι έλαβαν εξώδικο, στο οποίο η εταιρεία «Καριπίδης» αναφέρει:

«(…) καταγγέλλουμε την από (…) υφιστάμενη μεταξύ μας εργασιακή σχέση. Σας ενημερώνουμε ότι αδυνατούμε να καταβάλουμε την νόμιμη αποζημίωσή σας, η οποία ανέρχεται στο ποσόν των (….) ευρώ μέχρι 8/1/2014».

Μάλιστα, η εργοδοσία υποστηρίζει στο εξώδικο πως επειδή η επιχείρηση είναι «οφειλέτης και δη παλαιών οφειλών προς το ΙΚΑ» και αδυνατεί να εισέλθει «στο σύστημα ηλεκτρονικής καταχώρησης των καταστάσεων ασφάλισης (ΑΠΔ)», δεν μπορεί πλέον να προσφέρει ασφαλιστική κάλυψη στους εργαζόμενους, ούτε να τους απασχολεί ανασφάλιστους.

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται καθημερινά έξω από το εργοστάσιο και είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Οπως είπαν στον «Ρ», «δεν θα κάνουμε πίσω. Θέλουμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε με τους ίδιους όρους ή αν απολυθούμε να πάρουμε την αποζημίωσή μας και το ταμείο ανεργίας. Δουλεύω 18 χρόνια εδώ, οι περισσότεροι έχουμε πάνω από 15 χρόνια. Με το εξώδικο της εργοδοσίας δεν μπορούμε καν να μπούμε στο ταμείο ανεργίας. Ο ΟΑΕΔ ζητάει το χαρτί της απόλυσης, ένσημα. Εμείς δεν έχουμε τίποταΚλείσαμε στις 16 Δεκέμβρη για Χριστούγεννα και μόλις επιστρέψαμε 7 Γενάρη, βρήκαμε λουκέτο στην πόρτα και ένα χαρτί που έλεγε ότι η εταιρεία μεταφέρθηκε. Από τότε κανείς δεν έχει εμφανιστεί, δεν μας λένε τίποτα, δεν ξέρουμε τίποτα. Μετά από τόσα χρόνια δουλειάς και μας φέρονται έτσι».

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ακόμη ότι «το μισθωτήριο για τη νέα εταιρεία έχει υπογραφεί από τις 12 Δεκέμβρη. Εμείς ήμασταν μέσα και δουλεύαμε και δεν ξέραμε τίποτα. Μας ζήτησαν να κάνουμε αιτήσεις για δουλειά στην καινούργια εταιρεία και είπαν ότι θα πάρουν μόνο 10 άτομα. Πιθανότατα όχι με κατοχυρωμένα δικαιώματα. Βρήκε έναν τρόπο να κάνει περικοπές σε προσωπικό και μισθούς, με το χαμηλότερο κόστος. Αυτό είναι το θέμα».

«Αν εμείς μπούμε μέσα για δουλειά, οι υπόλοιποι που θα μείνουν χωρίς δουλειά, τι θα κάνουν; Πώς θα κοιταζόμαστε στα μάτια; Μέχρι χτες και για χρόνια δουλεύαμε δίπλα δίπλα. Μόνο ενωμένοι αν κερδίσουμε κάτι. Τα εξώδικα μας στα στέλνουν σταδιακά. Μήπως θέλουν να μας βάλουν σε κόντρα; Να σκεφτούμε γιατί στέλνουν σε μένα και όχι σε σένα;», τονίζουν.

 

 

Απόσπασμα από το http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7776741&publDate=11/1/2014

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας, έχουν ένα ακόμη εργοστάσιο στα Γιάννενα που είναι άγνωστο αν λειτουργεί.

One Comment to “H νέα μέθοδος απολύσεων, απλήρωτοι και με εξώδικα, η περίπτωση του «Καρυπίδη»”

  1. Να σημειωθεί πως απλήρωτοι δεν είναι μόνο οι 17 του εργοστασίου στην Αθήνα, αλλά και οι περίπου 50 εργαζόμενοι που ήταν στο υποκατάστημα στα Γιάννενα. Το εργοστάσιο στα Γιάννενα από το 2011 σταμάτησε τη λειτουργία του μετά από την επίσχεση εργασίας όλων των εργαζομένων εκεί. Η επίσχεση των εργαζομένων κρίθηκε νόμιμη τον Οκτώβριο του 2013, ωστόσο οι εργαζόμενοι μέχρι σήμερα δεν είδαν ούτε τα δεδουλευμένα ούτε τα ένσημα που δικαιούνται.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: