Ετοιμάζεται να μοιράσει λεφτά ο Σαμαράς μπας και πάρει τις εκλογές

Εδώ παρουσιάζουμε δύο άρθρα που πραγματεύονται τι έχει απογίνει μετά από τόσες θυσίες εργαζομένων και ανέργων. Τελικά απέδωσαν κάτι όλα αυτά τα σκυλομέτρα της χούντας? Θα βγει κάτι ουσιαστικό από τη φοροληστεία? Οι εργοδότες πόσο ληστεύτηκαν από το κράτος?

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση που ο Νασρεντίν Χότζας έχει αναγκάσει τον αφελή πιστό του να βάλει στο φτωχοκάλυβό του, όπου πριν μετά βίας χώραγε η οικογένειά του και γι’ αυτό κατέφυγε στη σοφία του Χότζα, όλα τα ζώα του υποστατικού του. Ο πιστός είναι μπαϊλντισμένος, απελπισμένος, παραιτημένος από κάθε ελπίδα. Σε λίγο ο Χότζας θα τον διατάξει: απόψε να βγάλεις όλα τα ζώα έξω. Το πρωί ο πιστός θα του φιλάει τα χέρια και θα του λέει «Χότζα μου, μ’ έσωσες, σαν πασάδες κοιμηθήκαμε απόψε». Το φτωχοκάλυβο, βέβαια, είχε παραμείνει το ίδιο.

 

Ο Σαμαράς έχει ήδη υποβάλει το αίτημα: αφήστε με να μοιράσω το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος, για να κερδίσω τις ευρωεκλογές ή να τις χάσω με διαφορά τόσο μικρή που δε θα επιτρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ να θριαμβολογήσει. Πόσο θα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν έχει και τόση σημασία. Σημασία έχει να «μοιράσει» μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια, όπως παλιά μοίραζαν τα ψιλοκέρματα στα βαφτίσια.

Σύμφωνα με όσα διαρρέει ο Σταϊκούρας, το Γενικό Λογιστήριο υπολογίζει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί κοντά στα 950 εκατ. ευρώ, οπότε το προς «διανομή» 70% θα είναι γύρω στα 660 εκατ. ευρώ. Επίσημα, πάντως, με βάση τα προσωρινά στοιχεία του 12μήνου, που έδωσε στη δημοσιότητα, ο Σταϊκούρας μίλησε για «πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης άνω των 800 εκατ. ευρώ», άρα το προς «διανομή» τμήμα θα είναι γύρω στα 560 εκατ. ευρώ. Τον τελικό λόγο, βέβαια, θα τον έχει η Eurostat, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα ψαλιδίσει τα κυβερνητικά αποτελέσματα, βγάζοντας από τη μέση κάποιους «μαϊμουδισμένους» λογαριασμούς, όμως η κάψα της κυβέρνησης είναι να έχει κάτι να «μοιράσει», έστω κι αν αυτό το κάτι είναι 300 εκατ. Η κυβερνητική προπαγάνδα ξέρει τον τρόπο να κάνει αυτά τα ψίχουλα «ανταπόδοση για τις μεγάλες θυσίες», «πρώτο βήμα για την έξοδο στη φωτεινή λεωφόρο της ανάκαμψης», «οριστικό ξεπέρασμα της κρίσης» και τα παρόμοια.

 
Μια ματιά στα προσωρινά στοιχεία του 12μήνου δείχνει καθαρά πώς επιτεύχθηκε αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα (πέρα από τις «μαϊμουδιές» που έγιναν, κυρίως με τις απλήρωτες οφειλές του δημοσίου).

– Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού έπεσαν στα 51,6 δισ. ευρώ, έναντι 61,5 δισ. του 2012 (μείωση 16%).

– Οι λεγόμενες πρωτογενείς δαπάνες (συντάξεις, μισθοί, Υγεία, Παιδεία, Ασφάλιση, Πρόνοια) έπεσαν στα 44 δισ. έναντι 47,5 δισ. του 2012 (μείωση 7,4%).

Εννοείται πως οι μειώσεις αυτές προστίθενται στις μειώσεις που έγιναν το 2010, το 2011 και το 2012.

– Οι τόκοι έπεσαν στα 6 δισ. ευρώ (έναντι 12,2 δισ. του 2012), λόγω των ρυθμίσεων που έγιναν στο χρέος, οι οποίες μετέφεραν το βάρος στα επόμενα χρόνια.

– Τα έσοδα είναι περίπου στα περσινά επίπεδα, σημάδι του ότι η φορομπηξία αποδίδει, παρά την αδυναμία τμημάτων του λαού να ανταποκριθούν. Η φορολογική τρομοκρατία που εφαρμόζει ο Θεοχάρης λειτουργεί εκβιαστικά και τα νοικοκυριά στύβουν το υστέρημά τους για να πληρώσουν ό,τι μπορούν. Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του ενδεκαμήνου, στις επιχειρήσεις δεν αντιστοιχεί ούτε το 4% των εισπραχθέντων φόρων!

Το παζάρι με την τρόικα, η οποία ανέβαλε και πάλι τον ερχομό της στην Αθήνα, για τα τέλη Γενάρη, όπως λένε από το υπουργείο Οικονομικών, θα περιστραφεί κυρίως γύρω από το μέγεθος του περιβόητου «δημοσιονομικού κενού» του 2014. Τι διαφορά τους χωρίζει; Δεν πρόκειται να δώσουμε κανέναν αριθμό, γιατί απλούστατα η κυβέρνηση παίζει συνέχεια τον παπά, κάνοντας παιχνίδι προπαγάνδας με τα νούμερα. Θυμηθείτε από πού ξεκίνησε ο Στουρνάρας το Σεπτέμβρη και πού έχει φτάσει τώρα.

Περίπτωση λήψης οποιασδήποτε απόφασης στο Eurogroup της 27ης Γενάρη, δεν υφίσταται, ενώ και η προοπτική της 17ης Φλεβάρη φαντάζει σήμερα εξαιρετικά χλομή. Είναι φανερό ότι τρενάρουν τις διαπραγματεύσεις, ενώ πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι υπάρχει παρασκηνιακό παζάρι, το οποίο ενδεχομένως αφορά και το κόψιμο στα δύο της δόσης των 4,9 δισ. ευρώ, προκειμένου να βολευτεί η κυβέρνηση στο προεκλογικό της παιχνίδι. Να πάρει, δηλαδή, κάτι «έναντι» και τα υπόλοιπα ν’ αφεθούν γι’ αργότερα. Η γερμανική «γραμμή» πάντως συμπυκνώνεται στο «όχι οξύνσεις κατά την προεκλογική περίοδο».

 

 
Κάτι πρέπει να δώσει και η κυβέρνηση, όμως, στην εν ε-ξελίξει διαπραγμάτευση. Κι όπως φαίνεται από τις διαρροές, ετοιμάζεται να «δώσει» τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%, που αποτελεί υπόλοιπο από τη μνημονιακή υποχρέωση για μείωση κατά 5% (το -1,1% έχει ήδη εφαρμοστεί). Το εξοργιστικό είναι πως εκεί που έλεγαν πως η τρόικα ασκεί αφόρητες πιέσεις και η κυβέρνηση ανθίσταται, επικαλούμενη την ασφυξία των ασφαλιστικών ταμείων (ένα σωρό «ηρωικές» δηλώσεις έχει κάνει ο Βρούτσης), η προπαγάνδα τώρα λέει πως η κυβέρνηση θεωρεί το -3,9% αναπτυξιακό μέτρο, αλλά διαφωνεί η τρόικα!

Θα λέγαμε ότι βάλθηκαν να μας τρελάνουν, αλλά το θέμα είναι πολύ σοβαρό για να κάνουμε λογοπαίγνια. Οι συντάξεις δένονται και πάλι στην κλίνη του Προκρούστη.

http://www.eksegersi.gr//Επικαιρότητα/20738.Ψηφοθηρικά-ψίχουλα-κοινωνικής-δημαγωγίας

Aυτό το 4% δεν είναι ενα τυχαίο νούμερο, αφορά τα έσοδα του κράτους από τις επιχειρήσεις και το κράτος προσπαθεί να τα δώσει πίσω, κάνοντας λόγο για 3,9% αναπτυξιακό μέτρο, μπροστά στα μάτια της τρόικας. Κάτω από το τραπέζι σίγουρα θα είναι διαφορετικά αλλά δύσκολο να κρυφτεί. Ψάχνουν λοιπόν τρόπους να ικανοποιήσουν τα αφεντικά με κάθε τρόπο.

 

Σε μείωση «εξπρές» – και όχι σε βάθος… τριετίας- των ασφαλιστικών εισφορών του ΙΚΑ σχεδιάζει να προχωρήσει η κυβέρνηση βάζοντας, κατά προτεραιότητα, στο τραπέζι την κατάργηση των εισφορών υπέρ του Διανεμητικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Μισθωτών (ΔΛΟΕΜ του ΟΑΕΔ) που επιβαρύνουν, με μηνιαία παρακράτηση 2% επί του μισθού, όλους τους εργαζομένους και τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα και χρηματοδοτούν την καταβολή, κάθε χρόνο, σε περίπου 150.000 μισθωτούς ενός «έξτρα» οικογενειακού επιδόματος (επιπλέον της σχετικής γενικής παροχής η οποία ισχύει για όλους).

Η κατάργηση της εισφοράς υπέρ του ΔΛΟΕΜ (ύψους 1% για τον εργοδότη και 1% για τον εργαζόμενο) περιλαμβάνεται, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «ΗτΣ», στο σχέδιο το οποίο διαπραγματεύονται με την τρόικα τα επιτελεία των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ως ένα «γενναίο βήμα» για την ταχύτερη μείωση των εισφορών που μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση των εσόδων του Δημοσίου και, ταυτόχρονα, να περιορίσει το χρηματοδοτικό κενό των ασφαλιστικών ταμείων!

Πως θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές. Ολο το σχέδιο

Με βάση τα οικονομετρικά υποδείγματα που έχουν «τρέξει» τα δύο υπουργεία, η κατάργηση των σχετικών εισφορών, θα αυξήσει, εν μέσω της κρίσης, τους μισθούς των εργαζομένων (+12 ευρώ τον μήνα θα είναι το «όφελος» για μισθό 1.200 ευρώ) και τα έσοδα από φόρους επί των μισθών (και των κερδών για τις επιχειρήσεις) και εισφορές στα Ταμεία (προσλήψεις νέων εργαζομένων) μειώνοντας το δημοσιονομικό κενό.

  • «Μια μείωση των εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες θα οδηγήσει στην πρόσληψη τουλάχιστον 30.000 ατόμων, (απορούμε από που προκύπτει αυτό !!) περιορίζοντας σημαντικά την αναζήτηση δημοσιονομικών ισοδυνάμων από τα 800 εκατ. ευρώ σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα», είναι η πρόβλεψη που κάνει ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης θεωρώντας δεδομένη τη θετική αντανάκλαση που θα έχει στην αύξηση των δημοσίων εσόδων. «Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα και θα πρέπει να βρεθούν δημοσιονομικά ισοδύναμα», παραδέχεται ο υπουργός Εργασίας.

ΔΙΠΛΟ ΕΠΙΔΟΜΑ
Η κατάργηση της εισφοράς του ΔΛΟΕΜ εντάχθηκε στο σχέδιο, με δεδομένο το γεγονός ότι δεν επηρεάζει τα έσοδα στον κλάδο των συντάξεων (όπου υπάρχει πρόβλημα) ενώ διπλο-καλύπτει όσους εισπράττουν, μέσω της γενικής ρύθμισης που ήδη ισχύει, οικογενειακό επίδομα (ανά τρίμηνο με εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια, 40 ? 180 ευρώ το μήνα (πρόκειται για λάθος αριθμό, είναι 140€ περίπου ανά μήνα για 4 παιδιά) + 60 ευρώ κάθε μήνα, για κάθε επιπλέον παιδί πάνω από τα 4). Η συγκεκριμένη εισφορά επιβλήθηκε το… 1958 και ο ΟΑΕΔ καταβάλλει τα επιδόματα του ΔΛΟΕΜ (από 8,22 ευρώ τον μήνα για το πρώτο παιδί, 24,65 ευρώ για το δεύτερο, 55,47 ευρώ για το τρίτο κ.ο.κ) για παιδιά ηλικίας έως 18 ετών ή 22 ετών αν σπουδάζουν:

  • Στους ημερομίσθιους που παρέχουν εξαρτημένη εργασία με σχέση ιδιωτικού δικαίου σε οποιονδήποτε εργοδότη και στους αμειβόμενους με μηνιαίο μισθό που είτε δεν δικαιούνται οικογενειακό επίδομα από τον εργοδότη τους βάσει Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, Νόμου, Κανονισμού Επιχείρησης ή άλλων διατάξεων, είτε δικαιούνται από τον εργοδότη τους ποσό επιδόματος ίσο ή μικρότερο από εκείνο που χορηγεί ο ΔΛΟΕΜ για τον ίδιο αριθμό παιδιών.
  • Στους απασχολουμένους με σύμβαση μίσθωσης έργου, εφόσον εργάζονται με συνθήκες που απαντώνται στις συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας και
  • Στους απασχολούμενους σε εργοδότες με τους οποίους είναι σύζυγοι ή συγγενείς α’ και β΄ βαθμού.

Για το 2014 ο ΟΑΕΔ έχει προϋπολογίσει να διαθέσει επιδόματα ύψους 116 εκατ. ευρώ, έναντι 90 εκατ. ευρώ, καθώς η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και η επικράτηση των ατομικών έχει αυξήσει τον αριθμό των «δικαιούχων».

Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΙΩΣΗ
Η πρώτη μείωση εισφορών υπέρ του ΙΚΑ έγινε από την 1/11/12 ήταν 1,1 ποσοστιαία μονάδα και αφορούσε τις εργοδοτικές εισφορές υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (0,75%) και της Εργατικής Εστίας (0,35%). Τα ποσοστά ασφαλίστρων στο ΙΚΑ παραμένουν, ωστόσο σε υψηλά επίπεδα, φτάνοντας στον κλάδο των οικοδομών, το 59,46% (19,95% για τον ασφαλισμένο και 39,515% για τον εργοδότη) έναντι 60,84% που ήταν έως τις 31 Οκτωβρίου 2012

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=113204055

Το άρθρο αυτό που είναι κακογραμμένο και δείχνει αποσπασματικά νούμερα προσπαθεί απλά να μας περάσει μια αλήθεια που φαίνεται …ντρέπονται να ομολογήσουν, επιδοτούν τα αφεντικά με μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Αντίθετα, άλλο φιλοκυβερνητικό μέσο τα λέει εντελώς ανοιχτά και μάλιστα πριν 5 μήνες.

Ενιαίες εισφορές για το σύνολο των ασφαλισμένων – ανά Ταμείο – είτε απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα είτε σε ΔΕΚΟ, τράπεζα ή σε επιχειρήσεις του δημοσίου τομέα. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών του ΙΚΑ (μη μισθολογικό κόστος) κατά 3,9%, σταδιακά από σήμερα ως και το 2016.  Κλιμακωτές μειώσεις του εφάπαξ από 1.1.2014, ώστε να αποφευχθούν οι δραματικές περικοπές του βοηθήματος σε όσους συνταξιοδοτηθούν τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Τα τρία αυτά μέτρα που αποτελούν δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στους δανειστές επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας και αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή ως το τέλος του έτους. Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν κατά την προχθεσινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας κ. Γ. Βρούτση με αντιπροσωπεία του τομέα Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΠαΣοΚ αποτελούμενη από τους κκ. Γ. Κουτρουμάνη, Χ. Πρωτόπαπα και  Γ. Κουτσούκο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο ετοιμάζει τα εξής:
1. Ενιαίες εισφορές που θα αφορούν το σύνολο των ασφαλισμένων. Δηλαδή θα καταργηθούν οι ειδικές διατάξεις που διατηρούνταν μετά την ένταξη – παραδείγματος χάριν – των ειδικών Ταμείων (ΔΕΗ, ΟΤΕ, τράπεζες) στο ΙΚΑ και οι οποίες προέβλεπαν διαφορετικές εισφορές και διαφορετικές παροχές. Οι ενιαίες εισφορές θα ισχύουν για όλους τους ασφαλισμένους ανά ταμείο κύριας ασφάλισης. Οι προσαρμογές-μειώσεις εισφορών με το νέο καθεστώς ενδέχεται να γίνουν σταδιακά. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η καθιέρωση ενιαίων εισφορών αφορά τους ασφαλισμένους προ της 1ης Ιανουαρίου 1993, καθώς για τους ασφαλισμένους μετά την ημερομηνία αυτή ισχύουν ήδη οι ενιαίες εισφορές.
2. Μείωση μη μισθολογικού κόστους – εισφορών. Σταδιακή μείωση των ήδη ισχυουσών εισφορών του ΙΚΑ κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας. Η μείωση θα ολοκληρωθεί σε βάθος χρόνου τριών ετών (2014, 2015 και 2016). Το ποσοστό αυτό (3,9%) είναι πέραν της μείωσης του 1,1% που ήδη ισχύει μετά την κατάργηση της εργοδοτικής εισφοράς υπέρ του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας. Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, η νέα μείωση θα προέλθει από την επανεξέταση και αναμόρφωση των εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ, που αφορούν «αδρανείς δραστηριότητες ή παροχές που μπορούν να συρρικνωθούν». Πάντως πηγές του υπουργείου Εργασίας σημειώνουν ότι η μείωση των εισφορών αυτών θα προκαλέσει απώλειες εσόδων ύψους 1 δισ. ευρώ ετησίως για τα ασφαλιστικά ταμεία και ως εκ τούτου θα πρέπει να αναζητηθούν τρόποι αναπλήρωσης των πόρων αυτών προτού εφαρμοστεί το μέτρο.

3. Εφάπαξ βοήθημα. Μεικτό σύστημα υπολογισμού του εφάπαξ βοηθήματος από το 2014 και μετά επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας κατόπιν σχετικής πρότασης των εκπροσώπων του ΠαΣοΚ. Η πρόταση προβλέπει τα έτη ασφάλισης που ο συνταξιούχος διήνυσε ως τις 31.12.2013 να υπολογίζονται με το ισχύον σύστημα και το διάστημα μετά την 1.1.2014 με το νέο σύστημα υπολογισμού. Με τον τρόπο αυτόν οι μειώσεις στο εφάπαξ που προβλέπονται στο μνημόνιο θα εφαρμοστούν σταδιακά και θα αποφευχθούν αδικίες και κοινωνικές εντάσεις.      ….

Το έλλειμμα στο τέλος του έτους αναμένεται να φθάσει μόνο για το 2013 τα 2,5 δισ. ευρώ έναντι 2,3 δισ. ευρώ που είχε προϋπολογισθεί. Οι απώλειες εσόδων για τα Ταμεία μόνο από την αυξημένη ανεργία αναμένεται να αγγίξουν τα 7,5 δισ. ευρώ έναντι 6,5 δισ. ευρώ  το 2012, ενώ στα περισσότερα Ταμεία οι εισφορές που καταβάλλονται δεν επαρκούν για την κάλυψη του κόστους των παροχών.
Σε πρώτη φάση οι αλλαγές αφορούν τα επικουρικά ταμεία κυρίως των τραπεζών, τα οποία δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στο ύψος των συντάξεων που παρείχαν σε συνθήκες άνθησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Σε κατάργηση οδηγείται και το επικουρικό των ναυτικών, ενώ μέτρα αναμένεται να λάβουν και τα Ταμεία που είναι ΝΠΙΔ για να βελτιώσουν τον χρόνο βιωσιμότητάς τους. Ανάλογες αλλαγές ετοιμάζονται και στον τομέα της Υγείας με την ένταξη όλων στον ΕΟΠΥΥ.
Από το 2015 τίθεται σε εφαρμογή ο νόμος Λοβέρδου – Κουτρουμάνη σε ό,τι αφορά την καθιέρωση της βασικής και της αναλογικής σύνταξης. Η βασική σύνταξη επιδοτείται από τον προϋπολογισμό, ενώ η αναλογική θα είναι το αποτέλεσμα των εισφορών του ασφαλισμένου σε ολόκληρο τον εργασιακό βίο του. Οι συντελεστές  υπολογισμού ρίχνουν τις συντάξεις στο 60%, ενώ από το 2020 οι συντάξεις  μειώνονται στο 48% του βασικού μισθού..
…..

Ο νέος τρόπος υπολογισμού για το εφάπαξ βοήθημα θα εφαρμοστεί ένα έτος νωρίτερα, από τον Ιανουάριο του 2014 και όχι από το 2015. Σύμφωνα με τον νέο υπολογισμό, το εφάπαξ από Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες μετατρέπεται σε έντοκη επιστροφή εισφορών, ενώ στις παραμέτρους που θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του αναμένεται να περιλαμβάνεται και η αξία των αποθεματικών των Ταμείων στις 31.12.2012.

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=530170

 

Τι φαίνεται από όλα αυτά τα σεντόνια? Το 4% των εσόδων της εφορίας έχει συμφωνηθεί να το πάρουν πίσω με τη μορφή της μείωσης εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, την ώρα που τα ταμεία στεναζουν και αδυνατούν να δώσουν συντάξεις λόγω μείωσης της απασχόλησης. Επαναλαμβάνεται δηλαδή το σενάριο, τα αφεντικά δεν πληρώνουν την κρίση, ότι έδωσαν θα τους επιστραφεί, ενώ οι εργαζόμενοι θα στενάξουν βαριά περιμένοντας την ώρα της κάλπης να επαναστατήσουν, όπως συμβουλεύει η κοινοβουλευτική αριστερά !

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: