Στα ΕΛΠΕ Ελευσίνας απειλούνται εργαζόμενοι και κάτοικοι από προβληματικό αντιδραστήρα

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ | 30/01/2014DSCF1446ν

ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΕΓΧΟΣ

ΠΡΟΣ:     ΚΕΠΕΚ

Παρακαλούμε όπως πραγματοποιήσετε έλεγχο στο Διυλιστήριο της Ελευσίνας και συγκεκριμένα στην μονάδα 32 FlexyCoker, αφού μετά από ανώνυμες καταγγελίες εργαζομένων, στην συγκεκριμένη μονάδα παρουσιάζεται το εξής σοβαρό και επικίνδυνο πρόβλημα:

Υπάρχει διαστολική παραμόρφωση στον αντιδραστήρα R3 της μονάδας.

Το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας θεωρεί την κατάσταση άκρως επικίνδυνη και ο μοναδικός φορέας που μπορεί να αξιολογήσει τα ακριβή χαρακτηριστικά του συμβάντος είναι μόνο το τεχνικό τμήμα της Επιθεώρησης (ΚΕΠΕΚ).

Έτσι λοιπόν σας καλούμε όσο γίνεται πιο γρήγορα, ακόμα και σήμερα αν γίνεται, να πραγματοποιηθεί ουσιαστικός έλεγχος, ώστε να αποτραπεί έστω και η παραμικρή πιθανότητα ατυχήματος που θα είναι επιζήμια αφενός για το εργατικό δυναμικό του διυλιστηρίου και αφετέρου για ολόκληρο τον οικιστικό ιστό της ευρύτερης περιοχής.

Αναμένουμε για τις δικές σας ενέργειες και περιμένουμε ενημέρωσή σας, καθώς θα θέλαμε και την δική μας συμμετοχή κατά την διάρκεια του ελέγχου.

Για την Διοίκηση

                        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                       Ο ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΝΙΚ. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ                        ΒΑΓΓ. ΛΙΓΓΟΣ

 (ΚΕΠΕΚ είναι το Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου)

Τα παραπάνω κατήγγειλε το εργατικό κέντρο ειδοποιημένο από εργαζόμενους των ΕΛΠΕ αλλά και πολίτες που έκαναν λόγο για περίεργους εκκωφαντικούς κρότους. Το ΚΕΠΕΚ εξέτασε την περίπτωση και εξέδωσε ένα αφοπλιστικό και ταυτόχρονα τραγικό  πόρισμα:

Ελευσίνα 3.2.2014                                     ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

ΘΕΜΑ : Πρόβλημα στον αεριοποιητή 32-R-003 των ΒΕΕ των ΕΛΠΕ

φωτογραφία02.1μΣτις 31.1.2014 κλιμάκιο της Υπηρεσίας μας πραγματοποίησε έλεγχο κατόπιν καταγγελίας στις Νέες Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Ελευσίνας των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ Α.Ε.. Η καταγγελία αφορούσε σε παραμόρφωση του κελύφους του αεριοποιητή (gasifier) R-003 της μονάδας 32.

Πράγματι, κατά την αυτοψία επιβεβαιώθηκε ότι στο χαλύβδινο κέλυφος του εν λόγω αντιδραστήρα έχει δημιουργηθεί στρέβλωση, η οποία έγινε αντιληπτή από στελέχη του διυλιστηρίου στις 20.1.2014. Από τα στοιχεία που έθεσαν υπ’ όψιν μας τα ΕΛΠΕ, φαίνεται πως η παραμόρφωση του κελύφους οφείλεται σε τοπική άνοδο της θερμοκρασίας του ελάσματος, η οποία προκλήθηκε από αστοχία της εσωτερικής πυρίμαχης μόνωσης του αεριοποιητή. Από τις 20.1.2014 η επιχείρηση ψύχει εξωτερικά την περιοχή παραμόρφωσης του κελύφους, προκειμένου να αποτραπεί εκ νέου άνοδος της θερμοκρασίας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ρήξη του κελύφους. Τα στελέχη των ΕΛΠΕ που παρευρίσκονταν στον έλεγχο δεν έδωσαν χρονοδιάγραμμα άμεσης αποκατάστασης του προβλήματος και ανέφεραν ως πιθανό το σενάριο να συνεχιστεί με αυτό τον τρόπο η λειτουργία του αεριοποιητή έως το επόμενο shutdown, το οποίο είναι προγραμματισμένο  να γίνει σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.

Επειδή:

 1. Η Υπηρεσία μας δεν έχει στη διάθεσή της τα εφαρμοζόμενα πρότυπα για τη λειτουργία του διυλιστηρίου, καθώς και τα κατάλληλα τεχνικά μέσα για την εκτίμηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της παραμόρφωσης, ώστε να μπορεί να αξιολογήσει με βεβαιότητα την ασφαλή ή επισφαλή λειτουργία του αντιδραστήρα
 2. Η στρέβλωση δεν έγινε άμεσα αντιληπτή από το προσωπικό των διυλιστηρίων, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό για την προβλεψιμότητα παρόμοιου φαινομένου σε οποιοδήποτε σημείο του κελύφους, καθώς και για την εφαρμοζόμενη διαδικασία ελέγχων.
 3. Το χρονικό διάστημα που μπορεί να μεσολαβήσει έως την αποκατάσταση του προβλήματος πιθανόν να είναι μεγαλύτερο του ενός έτους, κατά τη διάρκεια του οποίου θα λαμβάνονται μόνο προσωρινής φύσης μέτρα (εξωτερική ψύξη κελύφους)
 4. Η εγκατάσταση υπάγεται στην οδηγία SEVESO, με αποτέλεσμα πιθανή ρήξη του κελύφους του αντιδραστήρα να έχει ίσως πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα εις βάρος της ασφάλειας των εγκαταστάσεων και της ευρύτερης περιοχής
 5. Η Υπηρεσία μας δεν έχει στη διάθεσή της μελέτη ασφάλειας ή σενάριο ατυχήματος για ρήξη του κελύφους του αντιδραστήρα

παρακαλούμε να προβείτε σε ενέργειες της αρμοδιότητάς σας, ως αδειοδοτούσας αρχής, με βάση την ΚΥΑ 12044/613/2007, προκειμένου να διερευνηθεί η ασφαλής λειτουργία των εγκαταστάσεων.

Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ  ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

           Δρ ΕΛΕΝΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Με απλά λόγια, η υπηρεσία διαπίστωσε το πρόβλημα αλλά δεν έχει κανένα εργαλείο στα χέρια της, λέει η ανακοίνωση. Η μονάδα ψύχεται μεν αλλά κανείς δεν λέει πως είναι ασφαλής ούτε πως θα λυθεί το πρόβλημα, καθώς ενδιαφέρει η κερδοφορία και όχι η ασφάλεια ! Δεν μασάνε να πούνε, «σε ένα χρόνο και βλέπουμε» όταν το κράτος είναι με το μέρος τους και οι εργαζόμενοι θα κάνουν κάθε επικίνδυνη δουλειά για ένα ξεροκόματο.

Από τοπικό μέσο:

Ενώ τα επεισόδια ρύπανσης και τα ατυχήματα στις νέες μονάδες του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα διαδέχονται το ένα το άλλο, νέο σοβαρό πρόβλημα εμφανίστηκε κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο, αυτή τη φορά στον αντιδραστήρα της προβληματικής μονάδας Νο 32 (FLEXICOKER).

Όπως βεβαιώνει με «Εξαιρετικά Επείγον» έγγραφό του προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) το Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) Δυτικής Αττικής, ύστερα από έλεγχο που πραγματοποίησε την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, διαπίστωσε στρέβλωση του χαλύβδινου αντιδραστήρα R3 της νέας μονάδας 32 (FLEXICOKER) του διυλιστηρίου!

Είχε προηγηθεί εύστοχη καταγγελία (30.01.2014) του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας προς το ΚΕΠΕΚ το οποίο ενήργησε άμεσα. Η έκθεση του ΚΕΠΕΚ αποτελεί το πρώτο έγγραφο Ελεγκτικής Αρχής με το οποίο ζητείται από την Αδειοδοτούσα Αρχή (ΥΠΕΚΑ) να διερευνήσει την ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου.

….

Καθώς η διαστολική παραμόρφωση (στρέβλωση) του αντιδραστήρα έχει γίνει αντιληπτή (διαστάσεις 1,5μ.χ2,5μ) εδώ και 15 ημέρες περίπου, ανοικτά παραμένουν τα ερωτήματα:

 • Ενημέρωσαν τα ΕΛΠΕ τις αρμόδιες αρχές (ΥΠΕΚΑ/ΕΑΡΘ, ΥΠΕΚΑ/Δνση Εγκατάστασης Πετρελαιοειδών, Περιφέρεια Αττικής και Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής) όπως οι περιβαλλοντικοί όροι επιβάλλουν; Κι αν ναι σε ποιες ενέργειες προέβησαν οι κατά νόμο αρμόδιες αρχές;
 • Ενημέρωσαν τα ΕΛΠΕ τους όμορους του διυλιστηρίου Δήμους για το συμβάν;  Ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Ελευσίνας ο οποίος επανειλημμένως έχει εξάρει το επίπεδο ενημέρωσης που του παρέχουν τα ΕΛΠΕ (στο  πλαίσιο μιας «αγαστής» συνεργασίας που έχει επικριθεί από πολλές πλευρές);

Η Κίνηση Πολιτών ΕCOELEUSIS έχει ήδη ζητήσει  από τις αρμόδιες αρχές τα αποτελέσματα των αυτοψιών που έχουν πραγματοποιήσει από τον Οκτώβριο του 2012 έως σήμερα συμπεριλαμβανομένης και της τακτικής Επιθεώρησης SEVESO της 11ης Απριλίου 2013.

Επιπλέον, με σημερινό έγγραφό της θέτει τα παραπάνω ερωτήματα στις αρμόδιες αρχές και τις καλεί για τη διενέργεια έκτακτης αυτοψίας SEVESO για τον έλεγχο της λειτουργίας του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα.

Το γεγονός ότι το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας αποκάλυψε το συμβάν και όχι οι αρμόδιες ελεγκτικές και αδειοδοτούσες αρχές καθιστά για άλλη μια φορά ως επιτακτική ανάγκη την θέσπιση της μόνιμης Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών της ευρύτερης περιοχής.

http://www.ecoeleusis.com

To θέμα φαίνεται πως δεν είναι καινούργιο, ούτε και απλό. Συγκεντρώσαμε εδώ μερικά δημοσιεύματα για τη συγκεκριμένη προβληματική μονάδα:

Φωτιά ξέσπασε, το Σάββατο (17 Αυγούστου), λίγο μετά τις 9 το πρωί, στην νέα μονάδα 32 (Flexicoker), του Διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα. Όπως έγκαιρα μετέδωσε το site http://www.902.gr, το ατύχημα σημειώθηκε όταν στην εν λόγω μονάδα παρουσιάστηκε διαρροή σε βάνα στη γραμμή τροφοδοσίας, «ποτίσανε» οι μονώσεις και επακολούθησε  ανάφλεξη. Παρότι η φωτιά ήταν μεγάλης έκτασης, κατασβέστηκε  από το προσωπικό και – ευτυχώς- δεν υπήρξε τραυματισμός εργαζομένου. Τις απογευματινές καθώς και τις βραδινές ώρες εκδηλώθηκε στο διυλιστήριο συνεχές  ρυπαντικό επεισόδιο με εκπομπή καυσαερίων από την καμινάδα των ατμολεβήτων.

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω μονάδα έχει παρουσιάσει σοβαρότατες δυσλειτουργίες τους τελευταίους μήνες. Το περιστατικό φωτιάς είναι το δεύτερο μέσα στο τελευταίο δίμηνο καθώς στις 19 Ιουνίου, ύστερα  από προσπάθεια εργαζομένου να αποφράξει αποστραγγιστικό σε βάνα πίεσης, εκτοξεύτηκε με πίεση καυτή πίσσα και τον έκαψε στο πρόσωπο και στο χέρι.

Κατά πάγια τακτική η εταιρία δεν εξέδωσε καμία ανακοίνωση επιχειρώντας να υποβαθμίσει πλήρως το γεγονός.

http://www.ecoeleusis.com

«Εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης (19 Ιουνίου 2013) στα «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ» στις εγκαταστάσεις της Ελευσίνας. Όπως σημείωσε συνάδελφός του, ο 27χρονος εργαζόμενος τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια εργασιών στις νέες μονάδες της Ελευσίνας, όταν μέσα από μια βάνα (αποστραγγιστικό) βγήκε με πίεση πίσσα (καυτό προϊόν) και τον περιέλουσε στο πρόσωπο, στο λαιμό και στα χέρια. Παρότι φορούσε προσωπίδες και γάντια, αυτά δεν στάθηκαν αρκετά για να τον προστατεύσουν. Ο εργαζόμενος θα νοσηλευτεί για τουλάχιστον 2 μέρες στη μονάδα εγκαυμάτων του ΚΑΤ, ώστε να καθαριστούν τα τραύματα και στη συνέχεια θα γίνει εκτίμηση του βαθμού των εγκαυμάτων.Την ανάγκη να υπάρχουν ειδικά εργαλεία για να γίνει απόφραξη γραμμής από την πίσσα ή από άλλο προϊόν, όπως και την ανάγκη για συνολικότερα μέτρα προστασίας των εργαζομένων, υπογραμμίζει το «Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων» στα ΕΛΠΕ, καταγγέλλοντας παράλληλα τη μεγάλη εντατικοποίηση και τις πολλές ώρες δουλειάς καθημερινά».
Σύμφωνα με πληροφορίες μας το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου, εργαζόμενος σε εργολάβο, υπέστη εγκαύματα δευτέρου βαθμού στο πόδι ύστερα από έκρηξη σε αγωγό της μονάδας Νο 32. Ο εργαζόμενος οδηγήθηκε στο Λάτσειο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, ωστόσο το γεγονός αποσιωπήθηκε.

http://petrelaiopigi.blogspot.gr/2013/06/19062013.html

Στο διυλιστήριο της Ελευσίνας, τον Ιούνιο του 2013, κατά τη διάρκεια των αποτυχημένων προσπαθειών επανεκκίνησης της Μονάδας 32 τραυματίστηκε σοβαρά ένας εργαζόμενος. Με τραύματα στο πρόσωπο και το χέρι ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ. Την ίδια στιγμή, καταγράφηκαν σημαντικά ρυπαντικά επεισόδια, καθώς απελευθερώθηκαν χιλιάδες κυβικά μέτρα καυσαερίων. Το περιστατικό δεν ήταν το μοναδικό, αφού σε λίγες ημέρες σημειώθηκε και δεύτερο όταν ένας εργαζόμενος πήγε να πάρει δείγματα από δεξαμενή. Η Μονάδα 32 (Flexicoker) είναι η συγκεκριμένη μονάδα που έχει προκαλέσει σημαντικές ζημιές στο διυλιστήριο. Για τη μονάδα έχουν πραγματοποιηθεί καταγγελίες από βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με παράβαση των περιβαλλοντικών όρων.

http://keratsinivoice.blogspot.gr/2013/11/blog-post_3336.html

Αστεία η ανακοίνωση των ΕΛΠΕ (με μωβ γράμματα οι δικοί μας σχολιασμοί ):

«Τις τελευταίες ημέρες έχουν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες περί τεχνικού προβλήματος στο Διυλιστήριο των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ στην Ελευσίνα.

 Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ως η μόνη επίσημη και αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης, διαβεβαιώνουν κάθε ενδιαφερόμενο ότι δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας του κοινού που να συνδέεται με τη λειτουργία του Διυλιστηρίου Ελευσίνας. Συγκεκριμένα:

 Το εν λόγω τεχνικό πρόβλημα δεν αποτελεί εξαιρετικό γεγονός για βιομηχανικές εγκαταστάσεις αυτού του μεγέθους και πολυπλοκότητας.

Εννοούν πως αν ήταν μικρή εγκατάσταση τότε θα ήταν μεγάλο το πρόβλημα,  ενώ τώρα αυτοπροσδιορίζονται σαν ΜΕΓΑΑΑΛΗ και γι αυτό μικραίνει το πρόβλημα !!!!!

 • Η λειτουργία του Διυλιστηρίου Ελευσίνας δεν έχει επηρεαστεί εξ αιτίας του τεχνικού προβλήματος.
 • Το θέμα αντιμετωπίζεται πλήρως από τους άρτια εκπαιδευμένους και έμπειρους ανθρώπους των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ, με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και με πρώτη προτεραιότητα πάντα την ασφάλεια, η οποία αποτελεί βασική αρχή του Ομίλου.
 • Στο έργο τους αυτό, οι άνθρωποι των ΕΛΠΕ συνεπικουρούνται από εξειδικευμένους Έλληνες και ξένους τεχνικούς συμβούλους, όπως πανεπιστημιακοί φορείς αλλά και η ExxonMobil, η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο, της οποίας η υπερσύγχρονη τεχνολογία έχει χρησιμοποιηθεί στο Διυλιστήριο Ελευσίνας.

(Απορούμε τι δουλειά έχει η Exxon Mobil, μια παραγωγική εταιρεία πετρελαιοειδών με το μηχάνημα-που φαίνεται στη φωτογραφία παραπάνω πριν συναρμολογηθεί-και έχει κατασκευάσει η IDESA http://www.idesa.net/proyecto.php?idP=185. Oσο για τεχνικούς συμβούλους, μάλλον εννοεί τη στρατιά πανεπιστημιακών τσόγλανων που διαθέτει σε κάθε ζήτηση. Δείγμα, η μελέτη αυτή http://www.eib.org/attachments/pipeline/20090584_eia_el.pdf)

 • Η Διοίκηση και οι άνθρωποι των ΕΛΠΕ λαμβάνουν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα ώστε το πρόβλημα να αποκατασταθεί πλήρως, με ταχύτητα και ασφάλεια, ενώ βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία και επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΥΠΕΚΑ, ΕΚΕ-ΔΑ, ΚΕΠΕΚ, Δήμος Ελευσίνας κ.λπ.).

(Οπως είδαμε, ο δήμος δεν καταλαβαίνει τίποτα, το ΚΕΠΕΚ δεν μπορεί και το ΥΠΕΚΑ δεν κινείται)

 Προκαλεί θλίψη και απορία το γεγονός ότι, επιχειρείται να δοθεί δυσανάλογη έκταση και βαρύτητα σε ένα κοινό τεχνικό πρόβλημα, δημιουργώντας αίσθηση ανησυχίας στους πολίτες των όμορων περιοχών με μόνο στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων».

Οι εργαζόμενοι όμως έχουν αναφερθεί πολλές φορές στο θέμα. Ενδεικτικά:

«Θυμίζουμε ότι από την αρχή λειτουργίας των νέων μονάδων, έχουν συμβεί 8 σοβαρά ατυχήματα στην U-32 (πυρκαγιές και τραυματισμοί συναδέλφων) τα οποία πέρασαν «απαρατήρητα»… Έχει διαμορφωθεί μια ανασφαλής κατάσταση για τους

συναδέλφους, η οποία έχει κάνειτον κίνδυνο μέρος της καθημερινότητας.

Επιμένουμε και διεκδικούμε:

Απαρέγκλιτη εφαρμογή των διαδικασιών λειτουργίας και ασφάλειας των μονάδων.

Καμία έκπτωση στα μέτρα ασφάλειας.

Συντήρηση των μονάδων σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα.

Άμεση αποκατάσταση των βλαβών που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων. Το θέμα της ασφαλούς λειτουργίας των εργοστασίων, είναι μείζον και απασχολεί πέρα από τους εργαζομένους σε αυτά, τους εργαζόμενους και τους κατοίκους των γύρω περιοχών».

Δείτε και http://www.ecoeleusis.com/wp-content/uploads/2014/02/AgonistikoAsfaleia10Feb12.pdf

Advertisements

2 Σχόλια to “Στα ΕΛΠΕ Ελευσίνας απειλούνται εργαζόμενοι και κάτοικοι από προβληματικό αντιδραστήρα”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: