Δικαστήριο δικαίωσε 18 απολυμένους σχολικούς φύλακες στο Αίγιο

Ιστορική απόφαση, την πρώτη που εκδίδεται επί αγωγής και όχι επί αιτήσεως ασφαλιστικών μέτρων, πήρε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αιγίου, το οποίο δικαίωσε συνολικά 18 σχολικούς φύλακες του Δήμου Αιγιαλείας που είχαν καταφύγει σ’ αυτό όταν τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Σύμφωνα με την απόφαση, ο δήμος υποχρεώνεται πλέον να αποδεχθεί εκ νέου τις υπηρεσίες τους με τους όρους και την αμοιβή που είχαν παλιά. Σε διαφορετική περίπτωση, η ποινή θα είναι 100 ευρώ για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης.

 

Το δικαστήριο έγινε πριν από δύο μήνες, η απόφαση βγήκε προχθές και πλέον αποτελεί τον «μπούσουλα» για παρόμοιες υποθέσεις αγωγών ανά την ελληνική επικράτεια. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, «η διαδικασία θέσης των φυλάκων σε διαθεσιμότητα αντιβαίνει σε βασικές διατάξεις του Συντάγματος». Οπως δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ένας εκ των δικηγόρων που εκπροσώπησαν τους φύλακες στο δικαστήριο, ο κ. Παναγιώτης Καποτάς, «η απόφαση ήταν αναμενόμενο να βγει υπέρ των σχολικών φυλάκων, καθώς η διαθεσιμότητα αντιβαίνει στην 3354/2013 γνωμοδότηση του ΣτΕ, που λέει ότι δεν μπορεί κάποιος να τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας συλλήβδην, δίχως αξιολόγηση. Για να σας το δώσω να το καταλάβετε καλύτερα, δείτε το ανάποδα: Οπως μια πρόσληψη υπαλλήλου υπακούει σε κάποια κριτήρια, έτσι πρέπει να ισχύει και με την απόλυση. Δεν μπορεί να γίνεται άκριτα μια τέτοια διαδικασία χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν τα κριτήρια αξιολόγησης. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι και το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής».

 

Ο κ. Καποτάς πρόσθεσε επίσης πως το γεγονός ότι η απόφαση προήλθε από αίτηση αγωγής και όχι ασφαλιστικών μέτρων την κάνει ακόμα πιο αυστηρή, καθώς το δικαστήριο βασίστηκε σε αιτιολογία/αποδεικτικά στοιχεία και όχι σε πιθανολόγηση των δεδομένων που κατατέθηκαν στο δικαστήριο. Να σημειωθεί, τέλος, ότι υπέρ του αιτήματος των σχολικών φυλάκων είχαν τοποθετηθεί τόσο ο δήμαρχος Αιγιαλείας, Σταύρος Θεοδωρακόπουλος, όσο και ο γραμματέας του δήμου, Σπύρος Παπαδόπουλος, ο οποίος και κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης.

 

http://www.efsyn.gr/?p=181364

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: