Αγροτική Ασφαλιστική, απολύθηκε το 50% και προσλάβανε από δουλεμπορικές

Σε κατάσταση συνεχούς εργασιακής αβεβαιότητας παραμένουν, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι εναπομείναντες εργαζόμενοι της Αγροτικής Ασφαλιστικής η οποία, ως θυγατρική της ΑΤΕ, μετά την πώληση της τελευταίας στην Τράπεζα Πειραιώς, πέρασε στο νέο ιδιοκτήτη που έχει εξαρχής ξεκαθαρίσει ότι θα την πουλήσει.
Όπως μας εξηγούν από τον Σύλλογο Εργαζομένων της Αγροτικής Ασφαλιστικής, αν και δεν έχουν ουσιαστικά μεταβάλει τους μισθούς των εργαζομένων στη θυγατρική εταιρία, από την εξαγορά και μετά, η νέα ιδιοκτήτρια έχει αμφισβητήσει σειρά εργασιακών ζητημάτων. Κατ’ αρχάς, εξηγεί η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ειρήνη Ζαμπάτη, «προχώρησαν σε μείωση προσωπικού -που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο- σε ποσοστό σχεδόν κατά 50%, με αποτέλεσμα το μόνιμο προσωπικό να περιοριστεί στα 123 άτομα. Επειδή, ωστόσο, η δουλειά δεν μπορούσε να βγει έτσι, κράτησαν ακόμη 40 άτομα, τα οποία ουσιαστικά θα εκδιωχθούν μόλις τελεσφορήσει η όποια προσπάθεια πώλησης της Αγροτικής Ασφαλιστικής».

Ενοικιαζόμενοι και το μόνιμο προσωπικό;
Την ίδια στιγμή, απασχολούνται ακόμη 100 άτομα ως ενοικιαζόμενο προσωπικό, ενώ σύμφωνα με καταγγελίες του Συλλόγου, έχει πολλές φορές διαρρεύσει η φήμη ότι το σύνολο του προσωπικού θα «γυρίσει» σε εργασιακές συνθήκες ενοικιαζόμενων.
Ο Σύλλογος με τη σειρά του για να αποφύγει τέτοια φαινόμενα, αμέσως μετά το πέρας του προγράμματος εθελούσιας εξόδου, απέστειλε επίσημη επιστολή στη Διοίκηση ζητώντας να ενταχθούν και οι ενοικιαζόμενοι στο δυναμικό του μόνιμου προσωπικού, καθώς εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της Αγροτικής Ασφαλιστικής, που ειδικά μετά τη μείωση του μόνιμου προσωπικού δεν θα ήταν δυνατόν να εξυπηρετηθούν χωρίς αυτούς. Πάρα ταύτα, δεν έχει λάβει απάντηση και σε αυτό το αίτημά του.
Ο Σύλλογος εργαζομένων έχει πολλάκις επιχειρήσει να λάβει απαντήσεις από τη νέα Διοίκηση της τράπεζας, αναφορικά με το μέλλον τόσο της εταιρίας (Αγροτική Ασφαλιστική) όσο και των εργαζομένων της. Έχουν, μάλιστα, στείλει εξώδικο ζητώντας αναλυτική ενημέρωση, ενώ έχουν υποβάλει και αίτημα για τριμερή συνάντηση με το υπ. Εργασίας. Παρ’ όλα αυτά, όπως μας εξηγούν, ουδέποτε κανείς έκανε τον κόπο να τους απαντήσει. Η μόνη απάντηση που λαμβάνουν στα αιτήματά τους είναι πως «όλα τα ζητήματα θα τα λύσει η επόμενη ιδιοκτησία».

Σύμβουλοι και επενδυτές
Ακόμη και για την πορεία της υποτιθέμενης πώλησης, όμως, οι εργαζόμενοι δεν έχουν απολύτως καμία ενημέρωση. Όπως μας εξηγεί η κ. Ζαμπάτη «πριν από αρκετούς μήνες μας εμφάνισαν έναν ξένο σύμβουλο για την πώληση, την UBS, με ευθύνη της οποίας ξεκίνησε τη λειτουργία του ένα data room στο οποίο πρόσβαση είχαν συγκεκριμένοι με κωδικό και το οποίο, αφού πήραν όσα data ήθελαν για άγνωστο σκοπό, έκλεισε χωρίς επιπλέον ενημέρωση ή εξηγήσεις στις 31/03. Ο Τύπος κατά καιρούς βρίθει από πληροφορίες για ενδιαφερόμενους που θέλουν να εξαγοράσουν την Αγροτική Ασφαλιστική, αλλά εμείς μόνον εκπροσώπους μιας εταιρίας είδαμε που ήρθαν, ζήτησαν ενημέρωση και έπειτα έφυγαν και αυτοί».Σε εξώδικη πρόσκληση που έστειλαν στα τέλη Μαρτίου 2014 οι εργαζόμενοι προς την Διοίκηση την καλούν: α) να σεβαστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων και να ανταποκριθεί όπως ορίζουν οι υποχρεώσεις της, β) να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις τους για ενημέρωση αναφορικά με τη διαδικασία και τις λεπτομέρειες της πορείας πώλησης της εταιρίας και γ) να φροντίσει για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας με υπογραφή τριμερούς συνεργασίας, και με το νέο ιδιοκτήτη.
Σε κάθε περίπτωση, ο Σύλλογος των εργαζομένων της Αγροτικής Ασφαλιστικής, μας εξηγεί η αντιπρόεδρός του, κινείται ενιαία και θα πιέσει για να διασφαλίσει το σύνολο των εργαζομένων της, είτε με την παρούσα, είτε με νέα ιδιοκτησία.

http://www.e-dromos.gr

…και το δούλεμα -υπαλλήλων και πελατών-πάει σύννεφο ! Με  την πλάτη των δουλεμπορικών εταιρειών σπρώχνουν τη δουλειά εκβιάζοντας όσους εργαζόμενους απέμειναν και λιώνοντας κάθε εργατική διεκδίκηση. Οι εργατοπατέρες των ΓΣΕΕ κλπ όχι μόνο ξέρουν αλλά είναι συνένοχοι στον εκβιασμό που γίνεται επί χρόνια.

Τραγικό παράδειγμα, η Εθνική Τράπεζα που χρησιμοποιεί δούλους από το 2000, που έφτασε σε σημείο να δημιουργήσει δική της εταιρεία ενοικίασης εργαζομένων…προς τον εαυτό της. Από τότε κανείς δεν ασχολήθηκε ποτέ με το θέμα, φτάνοντας πλέον στο σημείο αυτό, του ωμού εκβιασμού από τα τσιράκια του αρχιαπατεώνα τραπεζίτη Σάλλα.

Σχολιάστε