Κάλεσμα για μποϋκοτάζ στα ΜΙΚΕΛ

Το 2014 προβάλλεται από τις ντόπιες μηντιακές, οικονομικές και πολιτικές ολιγαρχίες ως η χρονιά του “success story”, της επιστροφής στις αγορές και της επίτευξης του «εθνικού στόχου» του πρωτογενούς πλεονάσματος. Η πραγματικότητα είναι ότι η απαίτηση των ελληνικών αφεντικών για μεγαλύτερες θυσίες στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας καμουφλάρεται για άλλη μια φορά υπό τον μανδύα της «εθνικής σωτηρίας» και του «πατριωτικού καθήκοντος» και βρίσκει την καλύτερη εφαρμογή του στο μόνιμο, πλέον, καθεστώς έκτακτης ανάγκης και στο δόγμα της μηδενικής ανοχής απέναντι στον «εσωτερικό εχθρό».

 

Και αυτός είναι όσοι αντιστέκονται και χτυπούν την εξουσία και το κεφάλαιο όπως απεργοί, σωματεία και συνδικάτα που δίνουν σκληρούς ταξικούς αγώνες, μαχητικοί-ριζοσπαστικοί πολιτικοί χώροι όπως οι αναρχικοί αλλά και όσοι «περισσεύουν» όπως απολυμένοι, άνεργοι, μετανάστες και αγωνιζόμενα κομμάτια στις τοπικές κοινωνίες όπως πχ στις Σκουριές και στην Κερατέα.
Το κατεξοχήν πεδίο της επίθεσης και της αυθαιρεσίας των αφεντικών είναι οι χώροι δουλειάς, με το κράτος να παράγει και να παρέχει στα αφεντικά διαχρονικά όλο το νομικό οπλοστάσιο για την επιβολή ενός εργασιακού μεσαίωνα αλλά και τη βίαιη καταστολή των απεργιών και κάθε αντίδραση ενάντια σε αυτό το καθεστώς.

Σε πολλές περιπτώσεις η απαίτηση των αφεντικών για περισσότερη υποταγή και «πίστη» των εργαζομένων στις ορέξεις τους δημιουργεί νέα δεδομένα, όπως η κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τα 5μηνα προγράμματα και γενικότερα η επισφαλής εργασία, η ανασφάλιστη εργασία και τα ευέλικτα ωράρια των 180 ευρώ.
Τέτοια περίπτωση είναι και η ελληνική αλυσίδα καφετεριών “MIKEL” με 94 καταστήματα σε ελλάδα και κύπρο. Τα “MIKEL” υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να υπογράφουν ιδιωτικό συμφωνητικό – ρήτρα με την οποία αξιώνουν απ` τους εργαζόμενους την αποζημίωση 10.000 ευρώ εάν για 1 χρόνο μετά την απόλυση ή αποχώρησή τους εργαστούν σε άλλη επισιτιστική επιχείρηση ή εάν συγγενής τους α’ βαθμού εργάζεται σε άλλη εταιρία του είδους.

Δηλαδή η εταιρία υποχρεώνει τους εργαζόμενους ακόμα και μετά από ένα χρόνο μετά τη λήξη της εργασίας τους να μην δουλέψουν σε οποιαδήποτε επισιτιστική επιχείρηση, αλλά και να μην κάνουν οποιεσδήποτε ανταγωνιστικές προς την εταιρία πράξεις, χωρίς καν αναφορά στο ποιές είναι αυτές οι πράξεις. Ο εργοδότης μπορεί να απολύσει τον εργαζόμενο άμεσα και χωρίς αποζημίωση.
Εδώ να τονίσουμε, ότι ο τομέας του επισιτισμού- εστίασης ( καφετέριες, μεζεδοπωλεία, εστιατόρια, bar, πιτσαρίες κ.τ.λ.) δεν είναι μόνο οι επιχειρήσεις – αλυσίδες , αλλά η συντριπτική πλειονότητα είναι τα λεγόμενα «μικρά αφεντικά». Μέσα σε ένα κλίμα «φιλικό», «οικογενειακό» ή και κλαψιάρικο ότι δε «βγαίνουν» είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για τη μαύρη εργασία και τη μετατροπή του μισθού σε χαρτζιλίκι, σε αυτό τέλος πάντων που «μπορούν» ή «προαιρούνται» να δώσουν, χωρίς βεβαίως δώρα, επιδόματα και προσαυξήσεις, μέσα σε συνθήκες όπου η εξαρτημένη εργασία και η συνεπακόλουθη εκμετάλλευση, κρύβεται πίσω από το «να πηγαίνει καλά το μαγαζί μας» προσπαθώντας να παραμυθιάσουν τους εργαζόμενους ότι έχουν ίδια συμφέροντα με τα αφεντικά.
Εμείς, ως αναρχικοί, θεωρούμε ότι οι εργατικοί αγώνες και κάθε ταξικός-κοινωνικός αγώνας, για να είναι νικηφόροι, πρέπει να διεξάγονται πέρα και έξω από λογικές ανάθεσης, διαμεσολάβησης και επιβολής κομματικών «γραμμών», που προωθεί το συνδικαλιστικό κατεστημένο και οι «εργατοπατέρες» είτε δεξιοί είτε αριστεροί.

Απέναντι στους εκφοβισμούς της εργοδοσίας, την απάθεια και την παραίτηση που προωθούν οι ατομικές λύσεις, προτάσσουμε την οργάνωση σε αυτοοργανωμένα μαχητικά σωματεία βάσης. Στα σωματεία αυτά οι αποφάσεις λαμβάνονται από την συνέλευση όλων των εργατών, αμεσοδημοκρατικά, χωρίς την διαμεσολάβηση γραφειοκρατικών μηχανισμών.

Για μας, οι έννοιες της αλληλεγγύης και της ενότητας στη βάση των κοινωνικών και ταξικών συμφερόντων είναι αδιαπραγμάτευτες.

Γνωρίζουμε καλά πως όπλο των καταπιεσμένων απέναντι σε κάθε είδους αυθαιρεσία κράτους και αφεντικών ήταν, είναι και θα είναι η από κοινού αντίσταση.

Εναντιωνόμαστε σε κάθε λογική που προσπαθεί να αμβλύνει τις ταξικές και κοινωνικές αντιθέσεις για να καλλιεργήσει, έτσι, την λογική της «συνεργασίας» των τάξεων και της κοινωνικής ειρήνης.
ΜΠΟΫΚΟΤΑΖ ΣΤΑ MIKEL


ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΙΣΘΩΤΗ ΣΚΛΑΒΙΑ, ΚΑΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕ Τ’ ΑΦΕΝΤΙΚΑ


ΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ Τ’ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Συνέλευση αναρχικών ενάντια στη μισθωτή σκλαβιά | εργαλειοφόρος

 

 

Mε σήμα τον πεθαμένο

H συγκεκριμένη αλυσίδα καφεπωλείων δεν δίστασε να πουλήσει επικοινωνιακά ακόμη και το θάνατο του ιδρυτή της πριν μερικούς μήνες.  Στο παραπάνω κάλεσμα έχουμε μόνο μία δευτερεύουσα ένσταση: δεν πρόκειται για μιά μικρή επιχειρησούλα οικογενειακών προδιαγραφών αλλά για μία  μεγάλη μπίζνα βασισμένη πάνω στην κρίση, που πουλάει καφέδες και μπινελίκια με κέρδος 500% . Εδώ είναι ο ισολογισμός του 2012 μόνο για 6 καταστήματα, κάντε τον πολλαπλασιασμό για τα υπόλοιπα 88, γιατί ισολογισμούς δεν βρήκαμε για τα υπόλοιπα που ανήκουν σε «άλλους», «τρίτους» και «οφσορ».

12 Σχόλια to “Κάλεσμα για μποϋκοτάζ στα ΜΙΚΕΛ”

 1. ανυπόγραφο;

 2. Καλώς ήλθατε στην ελεύθερη αγορά!
  Σε όποιον δεν αρέσει ας μην πάει να δουλέψει,ελεύθερη βούληση.

 3. ενω ο γρηγορης,τα σταρμπακς κλπ αγιοι!!
  Ταξικη συνειδηση μαγκες,εκπαιδευση της ταξικης μας συνειδησης,ανοιχτα ματια και αυτια παντα,η φαση ειναι ζορικη!!

 4. εκφραζετε δυστυχως με τον ιδιο απωθητικο τροπο το πιο απεχθες προσωπο της δηθεν¨αριστερας» σας,ομως σε ολους τους φυσιολογικα σκεπτομενους ανθρωπους ειναι εμφανες οτι αυτη η επιθεση σε μια υγειως λειτουργουσα ελληνικη επιχειρηση αν δεν υποκρυπτει αλλα συμφεροντα τοτε προερχεται απο απολυτα αποτυχημενους ανθρωπους που η δυστυχια ειναι το φυσικο τους περιβαλλον που θελουν να το μεταφερουν παντου γυρω τους..,οσο για το θεμα μ αυτες τις συμβασεις προσπαθει προφανως να κατοχυρωσει τη μη μεταφορα τεχνογνωσιας καθως και το κοστος που δαπανησε για την εκπαιδευση…αλλα τι ειπα τωρα και τι καταλαβατε….

  Ενας αμεσοδημοκρατης

 5. η αμεσοδημοκρατια σας κανει 1 μερα για να εγκρινει ενα αρθρο….σιγα παιδια η επανασταση κοιμαται….

  • Προφανώς μας κάνεις Πλάκα !
   Ποιά μεταφορά τεχνογνωσίας στην παρασκευή καφέ μπορεί να διεκδικήσει οποιοδήποτε αφεντικό καφεπωλείου???
   Ποιά είναι τα μυστικά, όταν όλα βρίσκονται ελεύθερα να τα διαβάσει όποιος/α θέλει? Το σφίξιμο του καφέ στη μηχανή ή το κοπάνημα του αφρού στο μπλέντερ?
   Να τελειώνουν τα παραμύθια, αυτά τα σχολιάκα δεν πείθουν κανέναν.
   Πίσω από αυτή τη φίρμα υπάρχουν εργαζόμενοι που στρεσάρονται, πιέζονται, ιδρώνουν και υποφέρουν για ένα ξεροκόματο που τα αφεντικά δίνουν όποτε θέλουν.
   Γνωρίζουν καλά πως η όποια ποινική ρίτρα έναντι «τεχνογνωσίας» και λοιπών ηλιθιοτήτων είναι εντελώς παράνομη και μπορεί να σταθεί μόνο με υποπαραγράφους του κοινού αστικού κώδικα, ούτε καν της εργατικής νομοθεσίας. Με απλή δήλωση του θιγόμενου πως παρασύρθηκε και δεν κατάλαβε, όλα αυτά τα κατασκευάσματα πα΄νε στο διάολο, πολύ περισσότερο όταν γίνει λόγος για εκβισμό έναντι της υπογραφής. Ποιός ο λόγος λοιπόν της ύπαρξής τους?

   Που τα γράφετε αυτά λοιπόν??
   Σε ολες τις επιχειρήσεις γρήγορης εστίασης τα ίδια γίνονται, είτε λέγονται «Γρηγόρης» είτε «Εβερεστ» είτε «ο Νικολάκης στη γωνία», γι αυτό και το σωματείο σερβιτόρων-μαγείρων έχει απίστευτη δουλειά μπροστά του.

 6. Άρχισε με ποιοτικό καφέ και υπηρεσίες .. .Πλέον κοροϊδεύουν μας σερβίροντας προ-προετοιμασμένο espresso σε κανάτα… χαχα
  Όταν ρώτησα γιατί το κάνουν, η απάντηση ήταν ότι δεν μένει πάνω απο 3′-4’… ΆΣΧΕΤΟΙ!!!!!!!!!!!!
  Η υπάλληλος που μου έφτιαχνε το κρύο espresso capuccino (fredo), έκανε και καλά ότι το έβαλε στο blender για να το δω… Όμως , μιας που δεν είμαι άσχετος, είδα ότι το έκανε για 2» απλά για να κάνει την κίνηση… Διπλή κοροϊδία δηλαδή !
  Δεν ξαναπαίρνω απο αυτούς καφέ !

 7. Kakogrammeno, anypografo kai anakrives…mou thimizei selida me aitimata katalipsis gymnasiou…oi tyropites na ginoun trigwnes kai tetoia…to provlima edw ontos uparxei alla otan provallete apo anaksiopistes piges, geloiopoiite…oi pitsirikades pou grapsan to keimeno kanoun perissotero zimia apo oti kalo, elpizw xwris na to theloun!

  • το κείμενο έχει υπογραφή συλλογικότητας και δεν ειναι ανωνυμο, το λεμε για πολλοστή φορά. Η φαντασία σου βέβαια περιορίζεται στην καθημερινότητα και την επιχειρηματικότητα της πλάκας, όπου ο μόνο αξιόπιστος είναι ο Πρετεντέρης. Συνέχισε έτσι, και μπορεί κάποτε να πέσει ο ουρανός, που ξέρεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: