Το «βοτανοπωλείο» και οι ανακοινώσεις του σωματείου σερβιτόρων-μαγείρων

Αυτές τις μέρες είδαμε μια παρέμβαση στο συγκεκριμένο κατάστημα στα Πετράλωνα, δείτε και προηγούμενη ανάρτηση εδώ. Φαίνεται πως στήθηκε μηχανισμός  αντίστασης στη διαμαρτυρία, τέτοιος όμως που μας προκαλεί απορίες η στάση του σωματείου μετά από κάποιες ¨δημοσιεύσεις».

ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΒΟΤΑΝΟΠΩΛΕΙΟ

Το σωματείο μας την Κυριακή 01/06 πραγματοποίησε παρέμβαση στο μαγαζί Βοτανοπωλείο για την υπόθεση της συναδέλφισσας Δ.Π. που εργαζόταν και απολύθηκε από το συγκεκριμένο κατάστημα. Η συναδέλφισσα, με την στήριξη του σωματείου, διεκδικεί δώρα, άδειες , επιδόματα που δεν της έχουν δοθεί καθώς και διαφορά ενσήμων. Μετά την παρέμβαση συντάχθηκε ένα κείμενο με τίτλο ‘’ Απάντηση στην παρέμβαση στο Βοτανοπωλείο΄’, το οποίο υπογράφουν εργαζόμενοι του μαγαζιού και με αφορμή αυτό πρέπει μάλλον να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα.

Το σωματείο δεν θέλει να μπει σε μια διαδικασία αντιπαράθεσης με συναδέλφους, στόχος μας είναι πάντοτε η αντιπαράθεση με τα αφεντικά για να βελτιώσουμε συλλογικά ως εργαζόμενοι τις ζωές μας, χωρίς βέβαια και ποτέ να επικροτούμε νοοτροπίες που αναπαράγουν εργοδοτικές αντιλήψεις.Κοινώς, μεγάλη χάρη θα κάνουμε στο αφεντικό του Βοτανοπωλείου αν αναλωθούμε σε μια τέτοια διαμάχη, ενώ ο ίδιος συνεχίζει να αρνείται να πληρώσει τα δεδουλευμένα της συναδέλφισσας Δ.Π..

Επειδή γράφτηκαν κάποια πράγματα περί ‘’εκβιαστικών και βιαστικών κινήσεων του σωματείου’’ θα θέλαμε να μιλήσουμε λίγο για τους καθημερινούς εκβιασμούς που αντιμετωπίζουμε από την πρώτη μέρα που πιάνουμε δουλειά σε ένα οποιοδήποτε μαγαζί. Ένας εκβιασμός συνεχής, που ξεκινά από τη στιγμή που προσλαμβάνεσαι και “συμφωνείς” να δουλεύεις με μισά ή καθόλου ένσημα, χωρίς επιδόματα και δώρα σε καθεστώς πλήρους ανασφάλειας και ανεργίας. Αυτό συνεχίζεται με τα ελαστικά ωράρια που σου επιβάλλονται, την ανοχή που κάνεις για να μη χάσεις τη δουλειά σου και φτάνει εώς την απόλυση , για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων.  

Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις διεκδικήσεων, όπου μέσω της νομικής οδού  δικαιώνονται τα συμφέροντα των αφεντικών και προωθείται η εργοδοτική αυθαιρεσία. Όσο υπάρχουν νόμοι και παραθυράκια, όσο ο νόμος είναι το δίκιο του εργοδότη, από τα λίγα όπλα που μας απομένουν είναι η δημοσιοποίηση των διεκδικήσεων και οι μαζικές κινητοποιήσεις – παρεμβάσεις.

Επίσης, συνολικά μιλώντας, ας πούμε δύο λόγια για το επιχείρημα των αφεντικών: ότι οι αγώνες και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων , ‘’ δηλαδή οι παρεμβάσεις που κάνουνε, κλείνουν τα μαγαζιά’’. Είναι όμως έτσι;  Η αλήθεια είναι όμως ότι παρόλο που κλαίγονται, τα αφεντικά τα ίδια κλείνουν τα μαγαζιά τους και όχι οι εργαζόμενοι. Ένα αφεντικό σήμερα μπορεί να κλείσει ένα μαγαζί εδώ και με τις αποταμιεύσεις που έχει κάνει τόσα χρόνια (π.χ παρακράτηση ενσήμων, δεδουλευμένων και δώρων από τους εργαζόμενους του) να ανοίξει ένα άλλο μαγαζί αύριο παραπέρα, αναλόγως τι τον συμφέρει επιχειρηματικά, χωρίς και την ενοχλητική ύπαρξη εργαζομένων στη δούλεψη του που να διεκδικούν. Άλλωστε, και σε περιόδους καλύτερης καπιταλιστικής ανάπτυξης για τα αφεντικά , η μόνιμη ρήση τους , ήταν και είναι, ότι ‘’ ζορίζονται και δεν βγαίνουν’’. Γιατί και πιο παλιά έδιναν αφειδώς αυξήσεις ,ολόκληρα ένσημα και δώρα, ή μας έβαζαν τόσα χρόνια συνεταίρους στα κέρδη τους; Εν τέλει, από πότε τα συμφέροντα τα δικά μας ως εργατών πρέπει να ταυτίζονται με τα συμφέροντα των αφεντικών μας;

Το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων του κλάδου του επισιτισμού δεν είναι κάτι το απρόσωπο: είμαστε εργαζόμενοι στον τεράστιο αυτό κλάδο, έχουμε βασικές ανάγκες και επιθυμίες και δουλεύουμε για να επιβιώσουμε, πολλές φορές κάτω από άσχημες συνθήκες.Στον λίγο προσωπικό χρόνο που μας απομένει, μαχόμαστε για να βελτιώσουμε τους όρους δουλειάς και τη ζωή μας συνολικότερα, τη δική μας και των συναδέλφων μας. Κι αυτό γιατί η κατάσταση που επικρατεί σε ένα μαγαζί επηρεάζει διαδοχικά και τα άλλα και η αδιαφορία μας ανοίγει την όρεξη των αφεντικών.

Το σωματείο λειτουργεί με οριζόντιες διαδικασίες όπου όλα τα μέλη του έχουν λόγο και ευθύνη για το λόγο και τις πράξεις του και είναι ανοιχτό σε κάθε εργαζόμενο/η που θέλει να συλλογικοποιηθεί και να αγωνιστεί. Ο αγώνας κάθε εργαζόμενου/ης είναι αγώνας όλων.Όσο τα αφεντικά αυθαιρετούν και επιχειρηματολογούν με τη φράση “κοίτα,σε άλλα μαγαζιά είναι χειρότερα”,συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε σε κάθε μαγαζί , μέχρι να αλλάξουμε την “πιάτσα”.

ΕΜΕΙΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΤΟΥΣ, ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ

ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

06/06/2014
Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων & λοιπών Εργαζομένων Κλάδου Επιτισμού

http://syndicalaizer.wordpress.com/2014/06/07/06062014-%CF%83-%CF%83%CE%B5%CF%81%CE%B2%CE%B9%CF%84%CF%8C%CF%81%CF%89%CE%BD-%CE%BC%CE%B1%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CF%81%CF%89%CE%BD-%CE%BB%CE%BF%CE%B9%CF%80%CF%8E%CE%BD-%CE%B5-%CE%BA%CE%BB%CE%AC/

 

Η περιβόητη επιστολή δεν είναι κάτι περισσότερο από ένα σχόλιο στο http://omniasuntcommunia.espivblogs.net/2014/05/30/%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CE%B5%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AD%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%86%CE%B5%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CE%B2/

 

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΒΟΤΑΝΟΠΩΛΕΙΟΥ
03/06/2014 at 14:04

Οι εργαζόμενοι του καταστήματος “Βοτανοπωλείο” θέλουμε να τοποθετηθούμε σε σχέση με τα αναγραφόμενα του φυλλαδίου που εξέδωσε το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και τον τρόπο παρέμβασης του. Συγκεκριμένα, θεωρούμε ανυπόστατες τις παρακάτω αναφορές για πρώην συνάδελφο μας:

▪ Εξοντωτικά ωράρια (ως και 11 ώρες), χωρίς διάλειμμα για ξεκούραση ή φαγητό (ούτε καν για να πάει τουαλέτα)
▪ Ελαστικό ωράριο (ανάλογα με την δουλειά που είχε το μαγαζί, την καλούσαν να έρθει μέχρι και 3 ώρες νωρίτερα, ενημερώνοντας την μισή ώρα πρίν)
▪ Μη ικανότητα διαχείρησης του προσωπικού της χρόνου, αφού το πρόγραμμα εργασίας το όριζε το αφεντικό)

Οι θέσεις μας είναι εξής:
▪ Τα ωράρια μας δεν είναι εξαντλητικά, είναι μέσα στα πλαίσια της φύσης της εν λόγω εργασίας
▪ Όσον αφορά την ελαστικότητα του ωραρίου, λειτουργεί προς όφελος και των δύο πλευρών και η οποιαδήποτε έκτακτη αλλαγή προγράμματος, τίθεται υπό ερώτηση και όχι υπό απαίτηση.
▪ Με αμοιβαία συνεννόηση γίνεται και η κατάρτιση του προγράμματος εργασίας, το οποίο ορίζεται εβδομαδιαίως.

Στις οικονομικές και ιδιωτικές διαφορές μεταξύ της υπαλλήλου και του εργοδότη, δε μπορούμε να αναφερθούμε, καθ’όσον δεν έχουμε γνώση. Τονίζουμε ότι η νομική οδός είναι η αρμόδια για την επίλυση τους.
Θεωρούμε την ενέργεια της παρέμβασης βεβιασμένη και εκβιαστική. Καλούμε το σωματείο να επαληθεύσει τα στοιχεία και να επανατοποθετηθεί, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την πλευρά και των υπόλοιπων εργαζομένων. Μας ενδιαφέρει η αποκατάσταση της αλήθειας. Δρούμε αυτοβούλως και όχι κατευθυνόμενα. Δεν τασσόμαστε ενάντια στη συνδικαλιστική δράση, παρακαλούμε για τη γενική και όχι μερική εκπροσώπηση. Θεωρούμε ότι απασχολούμαστε σε ένα χώρο, όπου επικρατούν καλές συνθήκες εργασίας και χαρακτηρίζουμε θετικά τη συνεργασία μας με τον εργοδοτικό χώρο.

Μ.Φ, Μ.Μ, Μ.Α, Θ.Κ, Δ.Σ, Α.Κ, Ο.Λ, Β.Κ, M.P

 

Επική δουλοπρέπεια ! Ολα για το αφεντικό, η εργαζόμενη φταίει για όλα, να πάει δικαστικά !!

Αν δεν μπορούν να αναφερθούν σε συνθήκες εργασίας αυτοί που τις υφίστανται, απλά είναι προσκυνημένοι όπως οι περισσότεροι εργαζόμενοι, φιλοκωλαριστές και φιλοτομαριστές. Το μεροκάματο να πέφτει και το παζάρι να περνάει, μπας και οι μικροεξυπηρετήσεις κυλήσουν τις μέρες.

One Comment to “Το «βοτανοπωλείο» και οι ανακοινώσεις του σωματείου σερβιτόρων-μαγείρων”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: