H ολοκληρωτική αποτυχία της χούντας να καταργήσει την αργία του Αγίου Πνεύματος

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  

Η… επιφοίτηση δεν ήρθε για τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, όπως αποδείχτηκε χθες στην πράξη στη Θεσσαλονίκη, όπου η κατάργηση της αργίας του Αγίου Πνεύματος, παρά τις αντιδράσεις, κράτησε ανοιχτά τα καταστήματα αλλά χωρίς πελάτες.

Η εικόνα της αγοράς χθες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ήταν απελπιστική. Τα μαγαζιά του ιστορικού κέντρου, τουλάχιστον, άνοιξαν κανονικότατα, με τους υπαλλήλους στις θέσεις τους, τις ταμειακές μηχανές έτοιμες να δουλέψουν και μοναδικούς πελάτες… τις μύγες!

 

Οι καταναλωτές, εκτός του ότι είχαν φύγει μαζικά για τις παραλίες, φαίνεται ότι δεν είδαν με καλό μάτι την κατάργηση της αργίας για τα εμπορικά και τα καταστήματα τροφίμων και φυσικά δεν στήριξαν την απόφαση για λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων. Ψώνια έκαναν μόνο λίγοι τουρίστες, οι οποίοι βγήκαν για βόλτα το πρωί, αλλά κι εκείνοι περιορίστηκαν σε καταστήματα με σουβενίρ και φραπέδες στις καφετέριες της λεωφόρου Νίκης.

 

Αντιθέτως, η παντελώς άστοχη κατάργηση της αργίας του Αγίου Πνεύματος έχει προκαλέσει εκνευρισμό και αντιδράσεις. Τόσο το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης όσο και η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων κάνουν λόγο για «όξυνση της επίθεσης των εμπορικών ομίλων και της κυβέρνησης στα εργασιακά δικαιώματα», καθώς με την κατάργηση της συγκεκριμένης αργίας ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση και άλλων αργιών…

 

«Αφού μετέτρεψαν τους μισθούς μας σε φιλοδωρήματα, αφού διευθετούν τον εργάσιμο χρόνο μας όπως τους βολεύει, αφού διεύρυναν το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, αφού κατάργησαν την αργία της Κυριακής, δεν σταματούν, τα θέλουν όλα, καταπατούν ό,τι δικαίωμα έχει απομείνει για τους εργαζόμενους…», καταγγέλλουν οι εμποροϋπάλληλοι.

 

«Παρελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο» απαντά ουσιαστικά από την πλευρά του ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, που με ανακοίνωσή του σπεύδει να αποποιηθεί κάθε ευθύνη για τις κυβερνητικές αστοχίες… «Η κατάργηση της αργίας του Αγίου Πνεύματος δεν αποτελεί ευθύνη ούτε της Περιφέρειας ούτε του Εμπορικού Συλλόγου, με πρόταση του οποίου είχε θεσμοθετηθεί η συγκεκριμένη αργία, αλλά αποτελεί μνημονιακή δέσμευση, που ψηφίστηκε στη Βουλή και καταργεί το δικαίωμα των τέως νομαρχιών και νυν περιφερειών να ορίζουν τοπικές αργίες», αναφέρει.

http://www.efsyn.gr/?p=204997

 

 

Η αργία του Αγίου Πνεύματος αποτελεί μια κατάκτηση για τον κλάδο του Βιβλίου. Πρωτοκαθιερώθηκε το 2005, ως όρος της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΣΣΕ). Το 2013 ομάδα εργοδοτών του κλάδου, με την εργοδοτική οργάνωση ΕΝ.ΕΛ.ΒΙ. να πρωτοστατεί, επιχείρησε να αμφισβητήσει και να υπονομεύσει αυτή την κατάκτηση. Ομάδα εργοδοτών επιμένει και φέτος, ότι η συγκεκριμένη ημέρα (9/6/2014) δεν είναι αργία, και ότι μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά τα καταστήματά τους, απασχολώντας τους εργαζόμενους.
Ο Σύλλογός μας που εκπροσωπεί το σύνολο των συναδέλφων του κλάδου, κινητοποιείται και φέτος για να υπερασπίσει τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας. Διακηρύσσουμε προς πάσα κατεύθυνση, «ούτε μία μέρα κλεμμένη, ούτε μία αργία χαμένη!». Μετά από προσφυγή μας, η αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Εργασίας εξέδωσε έγγραφο με Α.Π. 18683/574/12-6-2013 όπου αναφέρεται: η Αργία του Αγίου Πνεύματος στον κλάδο του βιβλίου και συνεπώς η απαγόρευση απασχόλησης εργαζομένων κατά την ημέρα αυτή, συνιστά θεσμικό όρο παλαιότερων ΣΣΕ, ο οποίος εξακολουθεί και ισχύει, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα μονομερούς εκ μέρους του εργοδότη μεταβολής του.
Φέτος όπως και πέρυσι, κινητοποιήσαμε το Σ.ΕΠ.Ε., ώστε να διενεργήσει ελέγχους για τυχόν παραβάσεις και για την επιβολή προστίμων σε όσους εργοδότες καταστρατηγούν την αργία του Αγίου Πνεύματος. Παράλληλα οργανώνουμε παρέμβαση-διαμαρτυρία έξω από βιβλιοπωλεία που επιλέγουν να λειτουργήσουν αυτή την ημέρα. Να επισημάνουμε ότι, οι εργοδοτικές οργανώσεις του κλάδου (με εξαίρεση την ΕΝ.ΕΛ.ΒΙ.) έχουν τοποθετεί υπέρ του σεβασμού της αργίας του Αγίου Πνεύματος.
Οι μνημονιακοί αντεργατικοί νόμοι έχουν ανοίξει την όρεξη των εργοδοτών, οι οποίοι ορμάνε να σαρώσουν κάθε εργασιακό κεκτημένο. Κάποιοι απ’ αυτούς δεν αρκούνται στα όσα έχουν θεσμοθετηθεί και τα οποία ξεφτιλίζουν το κόστος της εργατικής δύναμης, αλλά προχωράνε ακόμη παραπέρα. Δεν τους φτάνει ότι οι μισθολογικοί όροι των συλλογικών συμβάσεων δεν ισχύουν, θέλουν από μόνοι τους εντελώς αυθαίρετα, να καταργήσουν και τους θεσμικούς όρους των ΣΣΕ. Αν τους αφήσουμε να κάνουν ό,τι θέλουν, είναι φανερό πως θα τα σαρώσουν όλα. Είναι αδίστακτοι, καταστρατηγούν την Κυριακάτικη αργία, καταστρατηγούν την αργία του Αγίου Πνεύματος. Αύριο θα απαιτήσουν να δουλεύουμε Πρωτοχρονιά, Πάσχα, Δεκαπενταύγουστο… Πρέπει να τους σταματήσουμε. Μας πετάνε κατάμουτρα, ότι «νόμος είναι η αυθαιρεσία του εργοδότη». Ας τους απαντήσουμε με αποφασιστικότητα, ότι «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Το μαύρο μέτωπο εργοδοτών-κυβερνώντων-ΕΕ-Τρόικας μπορεί να νικηθεί, αν βρει απέναντι του τον ενωτικό και μαζικό εργατικό αγώνα.
Η αργία του Αγίου Πνεύματος πρέπει να διατηρηθεί (και θα διατηρηθεί) σε όσους κλάδους ισχύει (δημόσιο, Κοινή Ωφέλεια, κλάδοι του ιδιωτικού τομέα, ανάμεσά τους και ο κλάδος του βιβλίου). Παράλληλα, πρέπει να επεκταθεί σε όλους τους κλάδους, να ισχύει για κάθε εργαζόμενο, να γίνει υποχρεωτική γενική αργία. Ας παλέψουμε γι’ αυτό το στόχο. Ας απαντήσουμε στην επίθεση των περικοπών και του πετσοκόμματος, με τη δική μας αντεπίθεση των παραπέρα διεκδικήσεων.
Δεν θα περάσει το τσάκισμα των συλλογικών μας κατακτήσεων,
το τσάκισμα της δυνατότητας μας για συλλογική οργάνωση,
το τσάκισμα της αξιοπρέπειας μας.
Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής
Λόντου 6, Εξάρχεια, 10681, Αθήνα | τηλ: 210 – 3820537
sylyp_vivliou@yahoo.gr | http://bookworker.wordpress.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: