Συνδικαλιστικός μεσαίωνας στην Κέρκυρα και άλλες ανοησίες των αφεντικών

Το άρθρο αυτό φιλοδοξεί να βρει θέση μνημείου σαχλαμάρας και κίτρινης δημοσιογραφίας ανάμεσα στα χιλιάδες  σχετικά που διαβάζουμε. Αιτία, ένα ρεπορτάζ εκπομπής ειδήσεων του Antenna, ανός καναλιού χοντρα μπλεγμένου με την εξουσία. Παραθέτουμε απλά κείμενα:

 

Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Να καταδικάσουν την προσπάθεια, ενός δημοφιλή προορισμού, της Κέρκυρας, στον τουριστικό πρωταθλητισμό, προσπαθούν οι εργατοπατέρες του νησιού. Μέσα από έναν δεκάλογο, ζητούν από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους να θέσουν σε εφαρμογή τον συνδικαλιστικό μεσαίωνα κόντρα στον εργασιακό που καταγγέλλουν.

«Να ζητήσουν να πάρουν τα κλειδιά (σ.σ. των ξενοδοχείων). Διότι όλα αυτά που ζητάνε και με όλα αυτά που φέρνουν, δεν θέλουν τίποτα άλλο, να καταστρέψουν την ιδιοκτησία. Έχουν διαθέσει τη ζωή τους και τα χρήματά τους, για να έχουν αυτοί οι κύριοι απασχόληση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Κέρκυρας, Παναγιώτης Μπράμος στον ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με τις δέκα… εντολές οι εργαζόμενοι στα τουριστικά καταλύματα και τα ξενοδοχεία, πρέπει να καρφώνουν στο σωματείο, τους προϊσταμένους τους. Να γίνουν πληροφοριοδότες για οτιδήποτε αφορά στη λειτουργία του ξενοδοχείου για να βγαίνει και το απεργιακό πρόγραμμα. Να σταμπάρουν συγκεκριμένες περιπτώσεις συναδέλφων τους  για να την πληρώνουν με το νόμισμα που τους αξίζει. Και πριν από όλα αυτά να δουλεύουν χαλαρά.

«Έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν τα χρήματά τους. Αλλά δεν επιτρέπεται να στρέφεται ο αγώνας εναντίον των τουριστών. Διότι ένας τέτοιος αγώνας είναι εναντίον των τουριστών», ανέφερε επίσης στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας, Κωνσταντίνος Μπρεντάνος.

Οι επαγγελματίες στο νησί των φαιάκων ζητούν να προστατευτεί το τουριστικό προϊόν που απειλείται από την επανάληψη ανεξέλεγκτων κινητοποιήσεων που στο παρελθόν απέτρεψαν την παραμονή στην Κέρκυρα εκατοντάδων ξένων επισκεπτών και έπληξαν τη βιωσιμότητα αρκετών επιχειρήσεων.

«Είναι ιερό το δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου να ζητάει τα δεδουλευμένα του. Τέτοια είδους αιτήματα θα βρουν όλους τους φορείς αρωγούς. Οι προτροπές αυτές προς τους εργαζόμενους, δεν μας εκφράζουν και δεν μας καλύπτουν», ανέφερε από πλευράς του στον ΑΝΤ1 ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων Κέρκυρας, Βασίλης Βασιλάκης.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που η συνδικαλιστική έμπνευση έχει ως αποτέλεσμα τέτοια μεσαιωνικά… φιρμάνια. Εργαζόμενοι στο νησί έλεγαν στον ΑΝΤ1 ότι ανάλογα κείμενα μοιράζονται κατά καιρούς.

Απομαγνητοφωνημένο κείμενο, http://www.antenna.gr/news/Society/article/352716/syndikalistikos-mesaionas-stin-kerkyra-en-meso-toyristikis-periodoy

Ελάχιστοι μασήσανε όσα μας είπανε, ακριβώς γιατί κανένας εργαζόμενος δεν έχει στόχο κανένα συνάνθρωπο και μάλιστα επισκέπτη ή τουρίστα. Πιό όμως ήταν το περιβόητο κείμενο που μοιράστηκε?

Δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου :

«Σύγκρουση» με τους ξενοδόχους της Κέρκυρας προαναγγέλει ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νησιού, εάν μέχρι τις 3 Ιουλίου, που έχει τη γενική του συνέλευση, δεν καταβάλουν δεδουλευμένες αποδοχές και δεν επαναφέρουν μισθούς και εργασιακές σχέσεις στα επίπεδα των συλλογικών συμβάσεων. Προς τούτο, έστειλε έναν 10άλογο απαιτήσεων προς τις γενικές διευθύνσεις των μεγάλων ξενοδοχείων της Κέρκυρας και ταυτόχρονα ένα άλλο 10άλογο οδηγιών στους ξενοδοχούπαλλήλους με παροτρύνσεις για τη συμπεριφορά τους στον εργασιακό χώρο.

Στην επιστολή προς τα ξενοδοχεία, εν ολίγοις, ο Σύνδεσμος ζητεί:

– Να εξοφληθούν όλα τα δεδουλευμένα μέχρι και τον Ιούνιο.

– Να καταθέσουν ακυρωμένες τις ατομικές συμβάσεις στα γραφεία του Συνδέσμου.

– Να καταβάλουν τις διαφορές μεταξύ ατομικής σύμβασης και της συλλογικής σύμβασης

– Να σταματήσουν οι ασκούμενοι να καταλαμβάνουν θέση εργασίας εργαζομένου

– Να προσλάβουν εργαζομένους (κυρίως από τους απολυμένους) με βάση τη σύνθεση προσωπικού που είχε καθορίσει ο ΕΟΤ για τα Ξενία

– Να ασφαλιστούν όλοι οι εργαζόμενοι, με 5θήμερη εργασία και 8ωρο

– Να ενταχθούν ολοι οι εργαζόμενοι στα κλιμάκια αμοιβών της συλλογικής σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων

– Να εφαρμόσουν τα διαλείμματα με τη σχετική προσφορά καφέ και φαγητού

– Να γίνει σύσταση σε όσα στελέχη δείχνουν αντεργατικές συμπεριφορές.

Προς τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, ο Σύνδεσμος απευθύνει παροτρύνσεις να μην υπογράφουν τίποτα πριν τον ρωτήσουν, να δουλεύουν «ανθρώπινα» εντός του 8ώρου, να μην εργάζονται στα ρεπό, να ενημερώνουν το Σύνδεσμο για ό,τι γίνεται μέσα στο ξενοδοχείο- ακόμη και για τις συνεργασίες με τους τουρ οπερέιτορ, ώστε όλα να «ζυγίζονται» στη χάραξη στρατηγικής και να προχωρήσουν σε οργανωτικές δομές εντός των ξενοδοχείων, με τη στήριξη του Συνδέσμου.

Στην επιστολή προς τους ξενοδόχους αφήνει να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις εάν δεν συμμορφωθούν προς τις …10 εντολές άμεσα…

http://www.tornosnews.gr/permalink/4441.html

Κάτι πανε να πούνε αυτοί εδώ αλλά δεν τους βγαίνει καλά, ούτε ο εκβιασμός, ούτε και το νταραβέρι σωματείου και εργοδοτών. Το παρακάτω διαφωτίζει κάπως καλύτερα

¨Έκτακτη γενική συνέλευση
Η έκτακτη γενική του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων έχει προγραμματιστεί αρχικά για τις 26 Ιουνίου (με επαναλαμβανόμενες ημερομηνίες επαναληπτικής σε περίπτωση απαρτίας και καταληκτική την 3η Ιουλίου στο Εργατικό Κέντρο) με αντικείμενο συζήτησης την εκτίμηση της κατάστασης στα ξενοδοχεία του νησιού, την προκήρυξη απεργιακών και άλλων κινητοποιήσεων αλλά και το ζήτημα του επιδόματος ανεργίας που και φέτος θα είναι πετσοκομένο, καθώς και την κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων. Επίσης, θα τεθεί για μία ακόμα φορά η διεκδίκηση επανυπογραφής τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Συνθήκες γαλέρας…
Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι καταγγέλουν ότι εκατοντάδες μέλη του έχουν οδηγηθεί στην ανεργία, αφού πολλά ξενοδοχεία τους αντικατέστησαν παρανόμως με «μαθητές» ελληνικών και ξένων σχολών οι οποίοι στην πραγματικότητα αντί να εκπαιδεύονται, εργάζονται 10 και 12 ώρες ημερησίως με αμοιβές από 183 ευρώ μέχρι 305 ευρώ μηνιαίως!!!
Μεγάλο μέρος των θέσεων εργασίας στα ξενοδοχεία, άλλωστε, ήδη καλύπτεται από «συμβάσεις σκλαβοπάζαρου» αλλοδαπών εργαζομένων με μισθούς 300 ευρώ έως 400 ευρώ καθαρά και οι νέοι που καλούνται να αντικαταστήσουν τους παλιούς απολυμένους, προσλαμβάνονται με 586 ευρώ ή 410 ευρώ μεικτά…
Την ίδια ώρα, οι ρυθμοί εργασίας είναι εξαντλητικοί και οι υπερωρίες ή οι παραβιάσεις του 5θήμερου δίνουν και παίρνουν με την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία να αποτελούν καθοριστικό παράγοντα της τακτικής των ξενοδόχων…

 

 

Κι εδώ η ανακοίνωση των εργαζόμενων

 
Το Δ/Σ του συνδέσμου ξενοδοχοϋπαλλήλων εκτιμώντας την κατάσταση που επικρατεί για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία διαπιστώνει  ότι :
Α) Εντείνεται η αντεργατική επίθεση των εργοδοτών σε βάρος των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους στα ξενοδοχεία.
Β) Οι αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης που  εκπορεύονται απ την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. προς όφελος των μονοπωλίων έχουν διαλύσει κάθε έννοια εργατικού δικαίου και έχουν μετατρέψει τους εργασιακούς χώρους σε σύγχρονες γαλέρες.
Γ) Η κερδοφορία των μεγαλοξενοδόχων ( στων οποίων τα ξενοδοχεία εργάζεται  η πλειοψηφία των εργαζομένων του κλάδου)  ,  αυξάνεται ραγδαία .
Την ίδια ώρα οι μισθοί εκτός του -15% μειώνονται περαιτέρω με απειλές , εκβιασμούς και πιέσεις για υπογραφή ατομικών συμβάσεων.
Δ) Οι ρυθμοί εργασίας έχουν ενταθεί φορτώνοντας καθημερινά περισσότερη εργασία σε λιγότερους εργαζόμενους , οι υπερωρίες δίνουν και παίρνουν όπως και οι παραβιάσεις του 5θήμερου .
Η απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία αποτελούν καθοριστικό παράγοντα της τακτικής των ξενοδόχων .
Ε) Μεγάλο μέρος των επαγγελματιών ξενοδοχοϋπαλλήλων αντικαταστάθηκε από δήθεν μαθητές ελληνικών και ξένων σχολών οι οποίοι εργάζονται ακόμη και 10ωρα με αμοιβές 183 ευρώ ή 305 ευρώ μηνιαίως ,ενώ μεγάλο μέρος των θέσεων εργασίας στα ξενοδοχεία καλύπτεται από τις  συμβάσεις σκλαβοπάζαρου των αλλοδαπών με μισθούς 300 ευρώ έως 400 ευρώ. Οι νέοι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται με 586 ευρώ ή 410 ευρώ μεικτά.
Στ) Το επίδομα ανεργίας συνεχίζει να βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης για πλήρη κατάργηση ενώ νέο χτύπημα αναμένεται στο ασφαλιστικό και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα .
Μπροστά σ αυτή την κατάσταση κρίνεται  αναγκαίο  η λήψη μέτρων σε βάρος των ξενοδόχων και της κυβέρνησης για την υπεράσπιση και την διεύρυνση των εργατικών δικαιωμάτων. Τα μέτρα αυτά πρέπει να είναι τουλάχιστον ισοδύναμα με τα αντεργατικά μέτρα της εργοδοσίας.
Για την καλύτερη οργάνωση της αντεπίθεσης των ξενοδοχουπαλλήλων κρίνεται απαραίτητο να συνεδριάσουν συντονιστικές επιτροπές αγώνα, επιχειρησιακά σωματεία και να συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση του κλάδου όπου θα επικυρώσει τις αποφάσεις.
Γι αυτό αποφασίζεται η σύγκλιση  έκτακτης γενικής συνέλευσης την Πέμπτη 26/6/2014 και ώρα 7 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο με θέματα :
1.Εκτίμηση της κατάστασης στα ξενοδοχεία.
2.Προκήρυξη απεργιακών και άλλων κινητοποιήσεων.
3.Επίδομα ανεργίας, Βαρέα και τοπική σύμβαση εργασίας.
Σε περίπτωση μη απαρτίας ορίζουμε ως 2η , 3η και 4η ημερομηνία για διεξαγωγή της γενικής συνέλευσης τις 30 /6/2014,  1/7/2014,  3/7/2014 την ίδια ώρα και στον  ίδιο χώρο.

http://www.corfupress.com/

Προφανώς και δεν έχει καμία σχέση με το πληρωμένο ρεπορτάζ του Αntenna που μόνο γοργόνες στη στεριά δεν βρήκε. Οι απειλές και οι κατηγορίες που γραφτηκαν και ειπώθηκαν είναι από ανυπόστατες έως και ακραία γελοίες και ψευδείς, ενώ αφορούν ένα κλάδο εκατοντάδων χιλιάδων εργαζόμενων. 

Ουσιαστικά, ο σύλλογος εργαζομένων προσπαθεί να υπερασπιστεί τα μέλη του από τις κακές και κακοπληρωμένες συνθήκες εργασίας, που οδήγησαν πολλούς τα 2 τελευταία χρόνια στην εξαθλίωση.

 

 Update 23/6/2014: Oι εργαζόμενοι εξέδωσαν και άλλη ανακοίνωση, που τοποθετεί τα γεγονότα στη σωστή βάση.

 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν γεμίσει τουρίστες, τα ταμεία τους έχουν ξεχειλίσει περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά. Την ίδια ώρα λόγω all inclusive και κατευθυνόμενου τουρισμού , οι τουρίστες αυτοί δεν φαίνονται στους δρόμους της Κέρκυρας.

 

Τα μικρομάγαζα ψάχνουν πελάτες με το τηλεσκόπιο, τα μικρά οικογενειακά ξενοδοχεία και τα καταλύματα φυτοζωούν αν δεν βάζουν λουκέτο, περιμένουν να επιβιώσουν απ τα απόνερα που αφήνει πίσω της η κερδοφορία των μονοπωλίων και στενάζουν κάτω απ τον σκληρό ανταγωνισμό.
Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία που στην πλειοψηφία τους εργάζονται στις μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις βγάζουν το μεροκάματο του τρόμου και αμείβονται με ψίχουλα. Η κερκυραϊκή οικονομία έχει παραδοθεί σε μία χούφτα πλουτοκράτες.

 

Μεγάλο μέρος των εργαζομένων εργάζεται 10ωρα και 12ωρα, χωρίς ρεπό, χωρίς διάλειμμα, με τεράστιο όγκο εργασίας και ρυθμούς εξαντλητικούς. Δεκάδες ήταν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι την προηγούμενη χρονιά που οδηγήθηκαν λόγω των εξαντλητικών ρυθμών εργασίας στο νοσοκομείο, τα κέντρα υγείας και ιδιωτικά ιατρεία. Ανάλογα περιστατικά έχουν ήδη ξεκινήσει να εμφανίζονται και φέτος.

 

Την ίδια ώρα δίνουν και παίρνουν οι απειλές για υπογραφή ατομικών συμβάσεων και επιπλέον αφαίρεση των ελάχιστων εργατικών δικαιωμάτων. Η υπερωριακή απασχόληση και η παράνομη εργασία τις ημέρες των ρεπό , είναι στις περισσότερες περιπτώσεις αναγκαστική και απλήρωτη. Οι επαγγελματίες ξενοδοχοϋπάλληλοι αντικαθιστώνται από δεκάδες (σε κάθε ξενοδοχείο) εκπαιδευόμενους ή ψευτοεκπαιδευόμενους των σχολών της Ελλάδας και του εξωτερικού, οι οποίοι στην πραγματικότητα δεν λαμβάνουν καμμία πρακτική άσκηση, αλλά απασχολούνται εξαντλητικά και υπερωριακά σε κανονικά πόστα εργασίας με αμοιβές σκλαβοπάζαρου.

Μέσα σ αυτά η ανασφάλιστη εργασία , οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, η καθυστέρηση των μισθών , αλλά και οι χαμένοι οριστικά μισθοί απ τα επιχειρηματικά παιγνίδια (αλλαγές εταιρικών σχημάτων , off shore εταιρείες, Μον. ΕΠΕ ,leasing κ. α. ) εξαφανίζουν επιχειρήσεις , υπεύθυνους και τα χρήματα των εργαζομένων (βλπ. Γυαλισκάρι, Μπέης , κλπ.).

Μπροστά σ αυτόν τον εργασιακό μεσαίωνα που αποτελεί κεντρική πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε. για την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων, έχουμε υποχρέωση ως διοίκηση του σωματείου να καλέσουμε τους εργαζόμενους σε ταξικούς αγώνες για την ανατροπή του και να εκτελέσουμε την ομόφωνη απόφαση της γενικής μας συνέλευσης, για ανασυγκρότηση του κλάδου και οργάνωση των αγώνων του, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα.

Η μεγαλοεργοδοσία με τους μηχανισμούς της έχει εξοργιστεί αντιλαμβανόμενη ότι ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας δεν ανέχεται την υπονόμευση των εργατικών δικαιωμάτων , δεν συμβιβάζεται με την νέα δουλεία και αξιοποιεί κάθε δυνατότητα που του παρέχεται για αποτελεσματικότερη οργάνωση των αγώνων. Έτσι εξηγείται η αντίδραση της με αφορμή ενημερωτικό δελτίο που διένημε το σωματείο μας στα μέλη του .

Τι πιστεύουν δηλαδή, ότι θα φορτώνουν διπλή δουλειά στους εργαζόμενους και εμείς θα τους λέμε να το αποδεχτούν και να συνεχίζουν να δουλεύουν μέχρι να καταλήξουν στον νοσοκομείο;

Όχι βέβαια , θα καλέσουμε τους εργαζόμενους να δουλεύουν ανθρώπινα.

Τι νομίζουν, ότι θα εξαφανίζουν επιχειρήσεις, δεδουλευμένα και δικαιώματα και εμείς θα τα μαθαίνουμε τελευταίοι όταν δεν θα υπάρχει κανένα περιθώριο αντίδρασης;

Τι θέλουν, να παραμυθιάζουν όλη μέρα τους εργαζόμενους με τα στελέχη τους, να τα «καταπίνουν» οι εργαζόμενοι και να μην ξέρει τίποτα το σωματείο ώστε να επιβάλλουν την ασυδοσία τους;

Όχι βέβαια , θα τα μαθαίνουμε όλα και θα λέμε στους εργαζόμενους την αλήθεια. Δεν θα είναι μονομερής η πληροφόρηση .
Όλοι αυτοί που τις τελευταίες μέρες ερμηνεύουν το ενημερωτικό δελτίο του σωματείου μας παραποιώντας την αλήθεια , δεν έχουν αγωνία μήπως τάχα πληγεί ο τουρισμός από ένα έντυπο .

Άλλωστε αν είχαν τέτοια αγωνία θα την είχαν δείξει για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους επισκέπτες και την προστασία του κερκυραϊκού περιβάλλοντος , που είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα.

Στην πραγματικότητα τρέμουν μήπως σηκώσουν ανάστημα οι εργαζόμενοι και διεκδικήσουν το δίκιο τους.
Ανησυχούν μήπως δεν συνεχίσουν να λειτουργούν οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, τα εξαντλητικά ωράρια κ.λπ.
Φοβούνται μήπως δεν μπορέσουν να μειώσουν κι άλλο τους μισθούς , να αφαιρέσουν κι άλλα δικαιώματα , για να κερδίσουν περισσότερα.

Φοβούνται τους αγώνες των εργαζομένων που έρχονται , γι αυτό και ετοιμάζουν με την κυβέρνηση τους , την κατάργηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Δεν τους αδικούμε, δικαίως ανησυχούν και αυτό μας τιμά.

Η ανησυχία τους αποτελεί δείγμα της σοβαρής προσπάθειας που κάνουμε, για να οργανωθεί και να διεκδικήσει άσπρη μέρα ο μόνος παραγωγός του πλούτου που είναι ο εργαζόμενος.

Για να είναι κυρίαρχος στον τόπο του ο κερκυραϊκός λαός και όχι οι μονοπωλιακοί όμιλοι .

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

 

http://info-war.gr/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: