Νεώτερα για την απεργία πείνας στις φυλακές (ας είναι καλά ο ΣΥΡΙΖΑ) updated

Φαίνεται πως μερικοί-αν όχι πολλοί συριζαίοι-βάλανε το δαχτυλάκι τους να τελειώσει η απεργία πείνας στις φυλακές ! Προηγήθηκε το πέρασμα του νομοσχεδίου  από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, που  καταδικάζει όσους φυλακισμένους κρίνει η εξουσία σε εγκλεισμό σε τάφο, αφού θα είναι σε πλήρη απομόνωση 23 ώρες το 24ωρο και θα ψηφιστεί από κάποιο θερινό τμήμα στο κοντινό μέλλον.  Εξηγούμαστε, δεν έχουμε καμία συμπάθεια σε αυτή την πολιτική φάρα που έδειξε την ικανότητά της στη συναλλαγή και την κωλοτούμπα από την εποχή της απεργίας πείνας των 300 προσφύγων της Υπατίας. Αναλυτικά για την απεργία πείνας:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΠΕΙΝΑΣ

Φυλακές Κορυδαλλού, 30/06/2014 Ανταποκρινόμενοι στο αίτημα των απεργών πείνας στις φυλακές Κορυδαλλού, ζητήσαμε σήμερα απο την διευθύντρια και από την εποπτεύουσα εισαγγελέα να ενημερωθούμε λεπτομερώς για τις συνθήκες διαβίωσης και ιατρικής παρακολούθησης των απεργών. Επισημάναμε την κρισιμότητα της μαζικής απεργίας πείνας 1200 (όπως μας ενημέρωσαν) κρατουμένων, που διανύει ήδη την 8η ημέρα και άρχισε χωρίς να έχει προηγηθεί η απαραίτητη ιατρική εξέταση ούτως ώστε να διασφαλιστεί η υγεία και η ζωή των απεργών πείνας. Τονίσαμε πως είναι αδύνατη η στοιχειώδης παρακολούθηση 1200 απεργών πείνας από το ελάχιστο ιατρικό προσωπικό και με την υποτυπώδη υποδομή του ιατρείου των φυλακών, με συνέπεια να υπάρχει ανά πάσα στιγμή κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών για την υγεία και τη ζωή τους.

Ζητήσαμε απο την διευθύντρια των φυλακών, παρουσία της επόπτου εισαγγελέα, να συναντηθούμε με την επιτροπή αγώνα των κρατουμένων για να πληροφορηθούμε σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απεργοί και με τις συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγεται αυτός ο αγώνας, και για να μας υποδείξουν τα βαρύτερα κατά την κρίση τους περιστατικά, ώστε να εξετάσουμε όσους έχουν σοβαρότερα προβλήματα. Το αίτημά μας για συνάντηση με την επιτροπή αγώνα δεν έγινε δεκτό από την διεύθυνση, που επικαλέστηκε διαδικαστικά τυπικά προβλήματα.

Αντ΄αυτού, μας επέτρεψε να εξετάσουμε 18 κρατούμενους, που οι ίδιοι μας είχαν δηλώσει ως θεράποντες. Ωστόσο, από τους κρατούμενους μάθαμε ότι την προηγούμενη ημέρα η διευθύντρια δήλωσε στην επιτροπή αγώνα να μην υποβάλουν οι απεργοί αιτήσεις για ιατρική εξέταση και πως θα μιλούσε η ίδια με το υπουργείο για να μας δοθεί η άδεια να εξετάσουμε όσους είναι σε σοβαρότερη κατάσταση.

Τελικά εξετάσαμε 18 απεργούς πείνας, που μας ζήτησαν με αίτησή τους ως θεράποντές τους, και για τον κάθε έναν από αυτούς δώσαμε στη διεύθυνση των φυλακών ξεχωριστή ιατρική γνωμάτευση, κρατώντας αντίγραφα των γνωματεύσεων. Επιπλέον, μοιράσαμε στους εξετασθέντες και κοινοποιήσαμε στην διεύθυνση των φυλακών λεπτομερείς οδηγίες για την κατα το δυνατόν ασφαλέστερη διεξαγωγή της απεργίας πείνας. Ιδιαιτέρως τονίσαμε την αναγκαιότητα για λεπτομερή κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο όλων των απεργών πείνας δύο φορές την εβδομάδα. Από τους 18 εξετασθέντες απεργούς πείνας, 2 διαπιστώθηκαν να έχουν επείγουσα ανάγκη αυθημερόν παραπομπής σε εφημερεύον νοσοκομείο του ΕΣΥ.

 

Απώλεια βάρους μεγαλύτερη του 10% (σημείο αυξημένου κινδύνου) βρέθηκε σε 5 απεργούς. Σημειώνουμε ιδιαιτέρως ότι η εξέταση των απεργών πείνας έγινε στο “ιατρείο” των φυλακών, όπου διαπιστώσαμε απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και σοβαρές ελλείψεις στην υποδομή (π.χ. χορήγηση οξυγόνου από άδεια φιάλη), ευρεία χορήγηση ψυχοφαρμάκων, σωφρονιστικούς υπαλλήλους σε χρέη νοσηλευτών και αντιδεοντολογική συμπεριφορά του ιατρικού προσωπικού.

Η Πρωτοβουλία Γιατρών και Νοσηλευτών για την υποστήριξη των φυλακισμένων απεργών πείνας, ενόψει της ψήφισης από τη Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου δικαιοσύνης για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας τύπου Γ, με το οποίο θεσπίζεται η φυλακή μέσα στη φυλακή και καταργούνται στοιχειώδη δικαιώματα των φυλακισμένων (άδειες, αναστολές, μεροκάματα, περιορισμοί έως και πλήρης κατάργηση της επικοινωνίας, ανάθεση της φύλαξης στην ΕΛ.ΑΣ κλπ), συμπαραστεκόμαστε στον δίκαιο αγώνα των αγωνιζόμενων κρατούμενων και καλούμε σε διαρκή επαγρύπνηση ενάντια στην καταστολή και στην καταστρατήγηση κάθε έννοιας δικαιώματος στην αξιοπρέπεια.

 

Αυτή ήταν η ανακοίνωση του Ιατρικού συλλόγου στις 30/6, όπως φαίνεται στο http://www.eksegersi.gr. Ομως σήμερα υπάρχει μια άλλη ανακοίνωση στη σελίδα του ΙΣΑ

 

Kλιμάκιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών αποτελούμενο από τον Πρόεδρο του ΙΣΑ κ. Γ. Πατούλη, τον Γενικό Γραμματέα κ. Ε. Τσούκαλο, τον Ταμία κ. Φ. Πατσουράκο και τα μέλη του ΔΣ κ. Σ. ΔρίτσαΕ. ΖαφειρίουΕ. ΖαχαριάδηΣ. Καλιαμπάκο και Π. Ψυχάρηεπισκέφθηκε το σωφρονιστικό κατάστημα Κορυδαλλού, για το ζήτημα της απεργίας πείνας των τροφίμων και την καταγραφή προβλημάτων και ιατροφαρμακευτικών ελλείψεων, που υφίστανται. Στην επίσκεψη αυτή συμμετείχαν και οι εθελοντές του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής ο κ. Καλιακμάνης, η κ. Μελιάδου, η κ. Μπίκου, η κ. Περρέα και η κ. Παπαπροκοπίου.

Η αντιπροσωπεία του ΙΣΑ συναντήθηκε με τη Διευθύντρια των φυλακών για να ενημερωθεί κ. Χ. Κουτσομιχάλη για την κατάσταση της υγείας των απεργών πείνας. Η διευθύντρια διαβεβαίωσε ότι τα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν στο ιατρείο και στο νοσοκομείο των φυλακών και η απεργία πείνας έληξε. Το κλιμάκιο ενημερώθηκε για τα κρούσματα φυματίωσης και ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Πατούλης ενημέρωσε ότι ο ΙΣΑ μπορεί να κάνει στους τροφίμους προληπτικές εξετάσεις φυματίωσης, ηπατίτιδας, AIDSκαι άλλων ασθενειών σε ένα πρόγραμμα καταγραφικού χαρακτήρα. Επίσης για το ζήτημα της έλλειψης ακτινολογικής μονάδας στο Νοσοκομείο μπορεί να υπάρξει συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ώστε να μεταφερθούν κινητές ακτινολογικές μονάδες στο χώρο του σωφρονιστικού καταστήματος για την κάλυψη περιστατικών.

 

Εν συνεχεία το κλιμάκιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών επισκέφθηκε το ιατρείο των φυλακών και συναντήθηκε με τον ιατρό και τον νοσηλευτή, οι οποίοι παρείχαν τις υπηρεσίες τους στους τροφίμους. Ο ιατρός ανέφερε ότι καθημερινά παρέχει τις υπηρεσίες του σε τουλάχιστον 30 τροφίμους, αλλά όσο διαρκούσε η απεργία πείνας ο αριθμός αυτός είχε αυξηθεί και τα προβλήματα υγείας τους αντιμετωπίστηκαν.

Επίσης μας ανέφεραν ότι το ιατροφαρμακευτικό υλικό που απέστειλε το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής είχε ήδη εξαντληθεί και επιθυμούσαν την αποστολή και άλλων φαρμάκων. Οι εθελοντές του ιατρείου κατέγραψαν τις ελλείψεις, ώστε άμεσα να καλυφθούν οι ανάγκες. Τέλος προγραμματίστηκε νέα επίσκεψη για την παράδοση των φαρμάκων, αλλά και για την καταγραφή των προβλημάτων που υφίστανται στο Νοσοκομείο του Σωφρονιστικού Ιδρύματος.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                        ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

      Τελικά τι ισχύει απόλα? Η διευθύντρια των φυλακών είναι αρμόδια για τη λήξη απεργίας πείνας των φυλακισμένων? Αλλο δημοσίευμα όμως μας κατατοπίζει καλύτερα:

 

Κλιμάκια του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του ΣΥΡΙΖΑ, επισκέφθηκαν σήμερα τις φυλακές καθώς οι κρατούμενοι συνεχίζουν για 9η ημέρα την απεργία πείνας, αντιδρώντας στην θεσμοθέτηση φυλακών τύπου Γ’ (υψίστης ασφαλείας). Η επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τους βουλευτές Τάσο Κουράκη και Βασιλική Κατριβάνου, επισκέφθηκε το σωφρονιστικό κατάστημα Κορυδαλλού, όπου συναντήθηκαν με τη διεύθυνση των φυλακών και την επιτροπή αγώνα των κρατουμένων.

 

Οι τελευταίοι λένε ότι προσανατολίζονται σε αναστολή της απεργίας πείνας, προκειμένου να ανασυνταχθούν και να συνεχίσουν με άλλες μορφές αγώνα, δεδομένου ότι δεν είχαν καμία ιατρική βοήθεια, ως τώρα. Χαρακτηριστικά οι κρατούμενοι ανέφεραν στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ότι κρατούσαν μόνοι τους κρατούσαν (!!!!)  τις καρτέλες που καταγράφονταν η πίεση των απεργών και άλλοι ιατρικοί δείκτες.

Οι κρατούμενοι καταγγέλλουν ότι από τότε που έφυγε ο Χριστόδουλος Ξηρός έχει σταματήσει η απόλυση με όρους και δεν δίδεται καμία άδεια σε κανέναν κρατούμενο. Ζητούν να εφαρμοστούν οι ευεργετικές διατάξεις για τους χρήστες ναρκωτικών και το δικαίωμα στη συζυγική επίσκεψη. Οι κρατούμενοι ζητούν τη συμπαράσταση της κοινωνίας στον αγώνα τους ενάντια στις φυλακές τύπου Γ, οι οποίες αναμένεται να κάνουν δραματικές τις συνθήκες κράτησης. Συνολικά σε απεργία πείνας βρίσκονται περίπου 4.500 κρατούμενοι σωφρονιστικών καταστημάτων όλης της χώρας, ενώ στον Κορυδαλλό υπολογίζονται σε 1200.

http://www.avgi.gr/article/3195648/se-anastoli-tis-apergias-peinas-prosanatolizontai-oi-apergoi-peinas-stis-fulakes

 

Το πιάσατε? Οι κρατούμενοι που βαφτίστηκαν επιτροπή αλλά ήταν απλοί απεργοί, θέλουν τις άδειές τους και να βλέπουν τις γυναίκες τους, λέει το κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΙΣΑ ενδιαφέρεται μόνο να δείξει έργο, γι αυτό και νοιάζεται για εμβόλια και λοιπά που εγκρίνουν τα συνεταιράκια τους οι παπάδες στο  ιατρείο κοινωνικής αλληλεγγύης και αδιαφορεί για τις συνθήκες κράτησης. Ακόμη και την ιατρική δεοντολογία ξέχασαν και αναγνωρίζουν έργο στο συνάδελφό τους εκεί, όταν μόλις πριν   2 μήνες είδαμε εικόνες μέσα από τις φυλακές ανθρώπων με AIDS, φυματίωση και άλλα σοβαρά νοσήματα που δεν είχαν περίθαλψη. Φαίνεται πως οι συριζαίοι επιχειρούν να μαζέψουν το θέμα και να το κρύψουν κάτω από το χαλί, αφού στάθηκαν ανίκανοι να στηρίξουν πολιτικά το αυτονόητο δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση.

Την ώρα λοιπόν που γράφονται αυτά, στη χώρα υπάρχουν 1000 βαρυποινίτες, όσοι σε όλη την Ευρώπη, κάπου 7.000 αλλοδαποί και 5.000 ημεδαποί σε φυλακές που χωράνε περίπου 6.000 έγκλειστους, χώρια μερικές χιλιάδες μετανάστες κλεισμένους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Φυσικά δεν γίνεται λόγος για σωφρονισμό και  επαναφορά στην κοινωνία ανθρώπων που η εξουσία βρήκε παραβατικούς, αντίθετα επιχειρεί να μετατρέψει σε ανοιχτές φυλακές το μόνο όπλο της κοινωνίας απέναντι στο έγκλημα, τα σχολεία.

 

Βέβαια θα ήταν τραγική παράληψη να μην αναφερθούμε και σε παραπληροφόρηση του «χώρου», όπως αυτή, χωρίς να υπάρχει καμία ανακοίνωση:

Ελλάδα: Λήξη της απεργίας πείνας στις ελληνικές φυλακές

10370374_309334222565421_5134353976882883205_n Μετά από 8 ημέρες απεργίας πείνας, οι κρατούμενοι στις ελληνικές φυλακές αποφάσισαν να τερματίσουν την απεργία και να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις με άλλα μέσα. Μέχρι το τέλος της απεργίας πείνας, συμμετείχαν σε αυτή περίπου 1.500 κρατούμενοι. Οι σύντροφοι Μιχάλης Νικολόπουλος, Παναγιώτης Αργυρού και Νίκος Ρωμανός είναι καλά στην υγεία τους και εκτός νοσοκομείου. Θα υπάρξει ενημέρωση για οτιδήποτε νεότερο.

https://interarma.info/el/2014/07/01/ellada-liksi-apergias-pinas/

 

Tι έγινε ρε παιδιά???

 

 

Update: Αργά τη νύχτα της 1ής Ιούλη ξηγμερώματα προς 2α, όταν και ανεβάσαμε αυτή την ανάρτηση, εμφανίστηκε μια ανακοίνωση στο http://fylakes2014.wordpress.com

Σήμερα Τρίτη 1 Ιουλίου αναστέλλουμε τη μαζική πανελλαδική απεργία πείνας που είχαμε ξεκινήσει ενάντια στο νομοσχέδιο στις φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Αναστέλλουμε την απεργία πείνας, αλλά δεν τερματίζουμε τη κινητοποίησήμας . Αντίθετα ανακτούμε τις δυνάμεις μας και προειδοποιούμε το υπουργείο ότι δε πρόκειται να δεχτούμε τη λειτουργία του ελληνικού Γκουαντάναμο ούτε στη Δομοκό ούτε πουθενά.

Παραμένουμε καχύποπτοι απέναντι στις βελτιωτικές προτάσεις του υπουργείου που θα κατατεθούν τη Πέμπτη και είμαστε έτοιμοι αν χρειαστεί να αγωνιστούμε με ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ για να ματαιώσουμε το νομοσχέδιοέκτρωμα για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Γνωρίζουμε ότι τίποτα δε θα βελτιωνόταν αν δεν κάναμε την απεργία πείνας . Ας γνωρίζει όμως και το υπουργείο πως απέναντι στην οργανωμένη σιωπή που επιβάλλουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αποκρύπτοντας τη ΜΑΖΙΚΟΤΕΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ που έχει γίνει (4500 κρατούμενοι απεργοί πείνας), από εδώ και πέρα , αλλάζουμε τα μέσα αγώνα και αν χρειαστεί θα προχωρήσουμε σε δυναμικότερες μορφές αντίστασης. Ο νοών νοεί τω…

πρωτοβουλία επιτροπής αγώνα φυλακών

Αγνοούμε ποιός φυλακισμένος μπόρεσε εκείνη την ώρα να στείλει οτιδήποτε εκτός φυλακής, όπως και ποιοί είναι αυτοί που υπογράφουν σαν πρωτοβουλία.

Η ουσία είναι στο συριζαίϊκο παζάρι, με πρόσχημα τα βελτιωτικά μέτρα που εξήγγειλε η χούντα, φαίνεται πως πείστηκαν μερικοί, αλλά αυτές οι βελτιώσεις αφορούν μόνο τους φασίστες και όχι όσους χαρακτηρίζονται «τρομοκράτες» με το γνωστό νόμο 187.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: