Για την απόλυση εργαζόμενου στη PIZZA FAN στο Βόλο, λόγω χημείας

Η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 3/7 για την απόλυση του συναδέλφου διανομέα ΑΜ. Όπως αναφέρει και η ανακοίνωση η εταιρεία ζητάει σχέσης “χημείας” με τους υπαλλήλους.

Εκείνο πάντως που διαπιστώθηκε είναι ότι σχεδόν 3′ από την έναρξη της παρέμβασης, η μισή ασφάλεια Βόλου κινητοποιήθηκε για το γεγονός. Αυτές είναι όντως σχέσεις “χημείας”, σχέσεις στοργής μεταξύ εργοδοτών και δυνάμεων ασφάλειας του νόμου και της τάξης….

4PIZZA FAN fires for fun
Απόλυση συναδέλφου διανομέα για πλάκα

Ο συνάδελφος ΑΜ προσλήφθηκε ως διανομέας στην pizza FAN με τετράωρη απασχόληση στο ιδιόκτητο υποκατάστημά της στο Βόλο (Δεληγιώργη – Κωνσταντά).
Ο συνάδελφος βρήκε τη δουλειά μετά από τρία χρόνια συνεχόμενης ανεργίας αλλά δεν πρόλαβε να κλείσει ούτε ένα μήνα δουλειάς και απολύθηκε. Ειδοποιήθηκε τηλεφωνικά από την προϊσταμένη του καταστήματος ότι δεν χρειάζεται να πάει στη βάρδιά του την επομένη γιατί απολύθηκε.

Ο συνάδελφος όντως πήγε την επομένη και η προϊσταμένη του επέδειξε τη καταγγελία της σύμβασης με την απαίτηση να την υπογράψει και να λάβει όσα χρήματα δικαιούταν. Στο εύλογο ερώτημα για ποιο λόγο απολύεται όταν είναι συνεπής στα καθήκοντά του, η υπεύθυνη του καταστήματος ακολουθώντας πιστά τις εντολές της εργοδοσίας και τη πολιτική της έναντι των εργαζομένων, απαιτούσε πρώτα την υπογραφή της καταγγελίας της σύμβασης και μετά να δώσει τις αναγκαίες εξηγήσεις.

2

Προς τιμή του ο συνάδελφος δεν υπέγραψε την καταγγελία και κατ΄ εντολή της προϊσταμένης αποχώρησε από τη δουλειά του. Η εταιρεία αναγκάστηκε να κοινοποιήσει την απόλυση του με εξώδικο, υπογεγραμμένο από το γνωστό, σε όλους τους απολυμένους ανά την Ελλάδα της PIZZA FAN, δικηγόρο Μερεκούλια. Ο νομικός σύμβουλος των αφεντικών αναφέρει στο εξώδικο ότι «Εσείς όμως εξόχως αδικαιολόγητα αρνηθήκατε μέχρι και σήμερα τα παραπάνω….». Τα αφεντικά θεωρούν αδικαιολόγητο να μην αποδεχτείς την απόλυσή σιωπηλά, να μην υπογράψεις ζητώντας εξηγήσεις και να μην πεις κι ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη σύντομη συνεργασία.
Εξαιτίας της άρνησης να υπογράψει, επικοινώνησε με το συνάδελφο ο επόπτης των καταστημάτων Θεσσαλίας και Β. Ελλάδος προκειμένου να κάμψει τις αντιστάσεις του, εξηγώντας ότι η απόλυσή του οφείλεται σε λόγους : χημείας-συνεργασίας μεταξύ του εργαζόμενου και της προϊσταμένης, υποσχόμενος ότι θα ξαναδεί το θέμα και θα του τηλεφωνήσει.
Με 3,96€ την ώρα μικτά, με το μηχανάκι να ανήκει στο διανομέα, χωρίς καμιά αποζημίωση για τα καύσιμα, τις βλάβες και τη συντήρηση, με αυστηρή χρονομέτρηση του χρόνου παράδοσης πριν ακόμα καθίσεις στη σέλλα, η Νο 1 pizza στην Ελλάδα (όπως η ίδια ισχυρίζεται) απαιτεί από τους εργαζόμενους να συνάπτουν σχέσεις …..χημείας (δηλ. υποταγής) με τους καταπιεστές τους. Αναμφίβολα, την επιτυχημένη συνταγή στην πολιτική έναντι των εργαζομένων την έχει γευτεί όλη η Ελλάδα. Η κατάφωρα άδικη απόλυση του συναδέλφου έγινε για πλάκα παρά τα ράλι στη διανομή, τις υπερωρίες, τη δουλειά σε ρεπό ή την απασχόληση σε θέματα μη ειδικότητας.

Για την ιστορία
Μετά το τραγικό θάνατο της Ράντκα Νικόλοβα (38χρονη εργαζόμενη στη κουζίνα, βρέθηκε νεκρή στις 14/1/13, κλειδωμένη μέσα στο κατάστημα της Πάτρας), η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ) και το Σωματείο Σερβιτόρων-Μαγείρων (ΣΜΜ) κυκλοφόρησαν ειδική έκδοση αφιερωμένη στη πολιτική της εταιρείας έναντι των εργαζομένων καταγγέλλοντας τις άθλιες αμοιβές, τη συστηματική καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας με πολλές καταγγελίες σε όλα τα πόστα εργασίας. Η πρόσφατη εφημερίδα του σωματείου αναφέρει τη δικαίωση εργαζόμενης που απολύθηκε στο κατάστημα Σεπολίων και το καταπληκτικό περιστατικό τροχαίου ατυχήματος συναδέλφου διανομέα που επικοινωνώντας άμεσα με την εταιρεία για να ενημερώσει, η πρώτη ερώτηση ήταν αν οι πίτσες χάλασαν από την πτώση!!
Καλούμε όλους τους συναδέλφους διανομείς να προστατέψουμε πρώτα τη ζωή μας από την εντατικοποίηση της εργασίας που οδηγεί σε δεκάδες τροχαία ατυχήματα στο Βόλο (υπενθυμίζουμε το θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα διανομέα, την ώρα της δουλειάς πριν δυο χρόνια), να προστατέψουμε την αξιοπρέπειά μας στη δουλειά από την αυθαιρεσία των αφεντικών, να διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες δουλειάς και να αντιμετωπίσουμε συλλογικά όσους κερδίζουν στη πλάτη μας και μας απολύουν για πλάκα στερώντας το δικαίωμά μας να ζήσουμε.

ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΔΙΑΝΟΜΕΑ

3/7/2014
Πρωτοβουλία για Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών (Μαγνησίας)

http://kentroagona-ergaton.blogspot.gr/

Δείτε ακόμα  http://www.sveod.gr και

http://pizzafanworkers.wordpress.com :

Στα καταστήματα της Pizza Fan οι άθλιες και εξοντωτικές συνθήκες εργασίας συναντούν το εργοδοτικό τσαμπουκά, με τους εργαζόμενους να δέχονται συνεχώς εκφοβισμούς, απειλές, μπαράζ εκδικητικών και συνδικαλιστικών απολύσεων και γενικότερα κάθε μορφή εργασιακής τρομοκρατίας. Τα ένσημα (δώρα, άδειες, επιδόματα) που αναλογούν στους εργαζόμενους πάνε περίπατο, ο χρόνος εργασίας συρρικνώνεται, ενώ ταυτόχρονα εντατικοποιείται, τα εργατικά ατυχήματα είναι αμέτρητα, τα παραπάνω λεφτά που αναλογούν στους εργαζόμενους (πχ για Κυριακές, υπερωρίες, νύχτες) δεν πληρώνονται ποτέ, το ωράριο ποτέ δεν είναι σταθερό, οι εργαζόμενοι παρακολουθούνται σε κάθε τους κίνηση από κάμερες, ενώ οι διανομείς αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τα δικά τους μηχανάκια, τα οποία, τη στιγμή που είναι κακοπληρωμένοι, δυσκολεύονται πολλές φορές να τα συντηρούν επαρκώς, με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή για να πλουτίζουν τα αφεντικά εις βάρος των ζωών τους.

Απέναντι στις συνθήκες κάτεργου, που επικρατεί στα καταστήματα της Pizza Fan και στο καθεστώς εργοδοτικής τρομοκρατίας όποιος αντιδράσει δέχεται απαντήσεις από τα αφεντικά όπως: «ότι λέμε στο μαγαζί μας είναι νόμος» , «από ‘δω και στο εξής θα σου μιλάω άσχημα», «είσαι υπάλληλος μου, πώς τολμάς και μιλάς;» και η λίστα δεν έχει τελειωμό.
Στην περίπτωση του συναδέλφου ΑΜ, ο οποίος προσλήφθηκε ως διανομέας στην Pizza FAN με τετράωρη απασχόληση στο υποκατάστημά της στο Βόλο (Δεληγιώργη – Κωνσταντά), απολύθηκε σε λιγότερο από ένα μηνά τη στιγμή που πριν απ αυτή τη δουλεία ήταν 3 χρόνια άνεργος. Η απόλυση του συναδέλφου είναι τελείως άδικη και ήρθε να προστεθεί στο καθεστώς αδικίας που ο ίδιος βίωνε με απλήρωτες υπερωρίες, δουλειά σε ρεπό, απασχόληση σε θέματα που δεν ήταν της ειδικότητας του, στην υπερβολικά αυστηρή χρονομέτρηση του χρόνου για τη διανομή, πριν καν ο ίδιος ανέβει στο μηχανάκι κτλ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: