Στην 6η μέρα απεργίας οι μετανάστες στη Σκάλα Λακωνίας, ενάντια στα ξεροκόματα και τις διώξεις

Skala1Απίστευτες συνθήκες ρατσιστικής βίας και αστυνομικής αυθαιρεσίας κατήγγειλαν οι εργάτες γης στην συνέντευξη τύπου της Ένωσης Μεταναστών Εργατών και της ΚΕΕΡΦΑ την Τρίτη 8/7.

Όπως ανέφεραν οι ομιλητές:”Οι μετανάστες εργάτες γης της Λακωνίας έχουν ξεκινήσει απεργία διαρκείας από τις 3 Ιούλη ενάντια στις ρατσιστικές επιχειρήσεις σκούπα της αστυνομίας που γίνονται συστηματικά κάθε Παρασκευή συλλαμβάνοντας κόσμο που τον στέλνουν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Κορίνθου και αφού οι εργάτες έχουν δουλέψει ολόκληρη την εβδομάδα.

 

 

 

 

Ζητάνε νομιμοποίηση και χαρτιά για όλους, να σταματήσει η αυθαιρεσία της ΕΛ.ΑΣ, να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ζητάνε την παραδειγματική τιμωρία του ρατσιστή δημάρχου και των αστυνομικών που επιτίθενται σε μετανάστες, και να πληρωθούν μέχρι και το τελευταίο ευρώ όλα τα δεδουλευμένα.

Οι εργάτες γης που δουλεύουν χωρίς ωράρια από το πρωί στις 6 μέχρι το βράδυ στις 9, για 26 λεπτά την κάθε κλούβα των 20-25 κιλών, μη ξεπερνώντας τα 18 με 20 ευρώ τη μέρα συνεχίζουν για 5η μέρα την απεργία τους. Με καθημερινές συνελεύσεις αποφασίζουν για την συνέχεια, ενώ μετά και την επίσκεψη του επικεφαλής της Πακιστανικής Κοινότητας και προέδρου της Ένωσης Μεταναστών Εργατών Τζαβέντ Ασλάμ την Κυριακή 6/7 έκαναν εκλογές φτιάχνοντας Εργασιακή Επιτροπή. Η απεργία τους έχει μπλοκάρει το 100% της συγκομιδής, της διαλογής, της συσκευασίας καθώς και της διανομής των πορτοκαλιών.

 

Τους απαγορεύουν να κάτσουν στην πλατεία και στις καφετέριες, τους απαγορεύουν να πάνε στην παραλία για μπάνιο, να πάνε σε ένα κουρείο ή να νοικιάσουν σπίτια. Οι ίδιοι που τους βρίζουν βρωμιάρηδες τους αναγκάζουν να ζουν κατά δεκάδες σε κοτέτσια, σε αποθήκες και ερείπια ενώ ταυτόχρονα τους ζητάνε να πληρώνουν 50 ευρώ το μήνα νοίκι για αυτές τις άθλιες συνθήκες ζωής”, ανέφερε ο Ετζάζ Άχμεντ που είναι διερμηνέας στους Γιατρούς χωρίς Σύνορα και έχει συνολική εικόνα για τη ζωή των 1.000 και πάνω μεταναστών που ζουν στην περιοχή και προέρχονται κυρίως από το Πακιστάν, αλλά και από το Μπαγκλαντές, το Αφγανιστάν και τις αραβικές χώρες.

Όπως κατήγγειλε ο Μοχάμεντ Ασίφ ο ίδιος ο Δήμαρχος τον χτύπησε πριν από 18 μήνες και μετά έβαλε και τον έστειλαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Κόρινθο. “Αφού βγήκα μετά από 18 μήνες γύρισα στην Σκάλα ο δήμαρχος με είδε ξανά και έτρεξε να με ξαναχτυπήσει και άρχισε να με απειλεί.  Τώρα με την απεργία πήραμε θάρρος και θέλω να κάνω μήνυση στον Δήμαρχο για να ζητήσω το δίκιο μου”.

Θύμα ρατσιστικής αστυνομικής βίας έπεσε τρεις βδομάδες πριν και ο Ναντίμ Ασίφ ο οποίος είχε ξεχάσει τα χαρτιά και τα κλειδιά του στο σπίτι του όταν τον σταμάτησαν για έλεγχο τέσσερις αστυνομικοί με στολή. “Οι αστυνομικοί άρχισαν να με χτυπάνε και μου έσπασαν το χέρι”, τόνισε ο Ναντίμ που ακόμα είναι με επιδέσμους και δυσκολεύεται να δουλέψει.

 

Τον αστυνομικό Φώτη Μανωλάκο κατήγγειλε ονομαστικά ο Ιμπράρ Χουσεΐν που είναι παντρεμένος και έχει και παιδί. “Πήγα στο αστυνομικό τμήμα για να κάνω το γνήσιο της υπογραφής. Εκεί ήταν ο Φώτης Μανωλάκος ή Μπάμπης και άρχισε να με βρίζει, μου είπε να φύγω από εκεί και με κλώτσησε. Κανένας δεν τολμάει να πάει στο τμήμα είτε έχει χαρτιά είτε δεν έχει γιατί ξέρει πως ο Μπάμπης θα τον χτυπήσει, θα τον βρίσει και μπορεί να τον στείλει και σε στρατόπεδο”.

Τον αστυνομικό με το ψευδώνυμο “Μήτσος” από το ΑΤ Βλαχιώτη κατήγγειλε ο Ροζουάν Άχμεντ. “Μου έβαλε χειροπέδες και με πήγε στο τμήμα  παρά του ότι έχω νόμιμα χαρτιά πάρα πολλά χρόνια. Μετά από ώρα με άφησε αφού με κλώτσησε και μου είπε να μην με ξαναδεί ποτέ μπροστά του. Μόνο στο χωράφι θα είσαι εσύ, μου λέει. Αυτό το κάνει ένα χρόνο τώρα σε πάρα πολλά παιδιά”.

Δεκάδες είναι και τα κρούσματα απλήρωτης εργασίας. Οι εταιρίες Αντώνης Κυριακάκος και ΣΙΑ Ο.Ε. και του Γιώργου Μπυράκου χρωστάνε για πάνω από 3 χρόνια μεροκάματα που ξεπερνάνε τα 50.000 ευρώ μοιράζοντας ακάλυπτες επιταγές, όπως κατήγγειλε ο Ζετ Άουλα που μένει από το 1998 στη Σκάλα Λακωνίας”.

 

http://www.ertopen.com

 

 

Την Κυριακή 6/7, οι εργάτες στην πλειοψηφία τους Πακιστανοί κ Μπαγκλατεσιανοί πραγματοποίησαν στις 6.30 το απόγευμα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία δημαρχείου στο κέντρο της Σκάλας. Εκεί, για περίπου μιάμιση ώρα από τους 500 περίπου συγκεντρωμένους μετανάστες, ακούστηκαν καταγγελίες για ρατσιστική/φασιστική συμπεριφορά, όχι μόνο από τη μεριά της τοπικής αστυνομίας με εφόδους στα σπίτια (καταλύματα), αλλά και από τη μεριά του δημάρχου. Επιπλέον καταγγέλθηκαν για κακομεταχείριση και μη καταβολή δεδουλευμένων συγκεκριμένα αφεντικά, ιδιοκτήτες χωραφιών ή αφεντικά συνεργείων περισυλλογής των προϊόντων (κυρίως πορτοκαλιών αυτή την εποχή).

Γύρω στις 8 ξεκίνησε πορεία προς το τοπικό αστυνομικό τμήμα, διασχίζοντας κεντρικούς δρόμους της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα με δυναμικό παλμό. Η πορεία σταμάτησε γύρω στα 100 μέτρα πριν το ΑΤ και ακολούθησε για περίπου 2 ώρες καθιστική διαμαρτυρία.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας φωνάζονταν συνθήματα τόσο στα ελληνικά, όσο και στις γλώσσες των μεταναστών.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ η εντελώς απαράδεκτη συμπεριφορά του δημάρχου Γιάννη Γρυπιώτη, που με την κουτσαβακίστικη στάση του, έξω από το αστυνομικό τμήμα, δυναμίτιζε την καθόλα ειρηνική διαμαρτυρία των μεταναστών. Στην αρχή προσπάθησε να επιτεθεί στην πορεία κραυγάζοντας, έπειτα προκαλούσε τους μετανάστες να επιτεθούν στο τμήμα (στην προσπάθεια του να αποσοβήσει τις δικές του ευθύνες για την κατάσταση καθώς και για να εμφανιστούν οι μετανάστες σαν τους κακούς της υπόθεσης) και τελικα καλούσε την αστυνομία να τους συλλάβει όλους (τους μετανάστες) αφού είναι “παράνομοι”.

Όσο διαρκούσε η συγκέντρωση, κάλεσε διάφορους κολαούζους του, ορισμένοι εξ’ αυτών προσπάθησαν ανεπιτυχώς να στήσουν αντισυγκέντρωση με σκοπό να επιτεθούν στους διαδηλωτές. Μάλιστα, η θλιβερή κουστωδία του δημάρχου φάνηκε να διαφωνεί ως προς την στάση που πρέπει να κρατήσουν, αφού μερικοί εξ αυτών χάνουν λεφτά κατά την διάρκεια της απεργίας των μεταναστών. Η παραστασή του δημάρχου ολοκληρώθηκε όταν επιτέθηκε φραστικά, τόσο ο ίδιος όσο και ο όχλος (γύρω στα 20 άτομα) που κατάφερε να μαζέψει, σε αντιπροσωπεία των μεταναστών και σε αλληλέγγυα δικηγόρο κατά την έξοδό τους από το τοπικό Α.Τ., όπου είχαν πάει να καταγγείλουν τα ρατσιστικά/φασιστικά συμβάντα.

Οργανωμένη παρουσία νεοναζί/χρυσαυγιτών της τοπικής οργάνωσης δεν υπήρξε. Ενώ ένας που πέρασε (υποψήφιος στις περιφερειακές εκλογές), όταν η διαμαρτυρία είχε ήδη πάρει το δρόμο της επιστροφής προς την κεντρική πλατεία και τη διάλυσή της εκεί, χώθηκε σε ένα στενό και εξαφανίστηκε στην τρύπα του.

Σαν συλλογικότητα στεκόμαστε Αλληλέγγυοι στο δίκαιο Αγώνα των μεταναστών εργατών γης.

ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΟΙ

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ

Υ.Γ. οι ντόπιοι εργάτες, καταπιεζόμενοι, προλετάριοι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ήταν απόντες από όλη την διάρκεια της συγκέντρωσης – πορείας και περιορίστηκαν σε ρόλους θεατή, φωτογράφου, περίεργου παρατηρητή.

nisafispartis.espivblogs.net

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: