Teleperformance, οι γελοίοι δουλέμποροι έβαλαν πόδι στη Wind

Πρόσφατα μας ανακοινώθηκε ότι πλέον τα τμήματα εξυπηρέτησης πελατών στην Wind και Teleperformance(TP) θα έχουν κοινό αντικείμενο, δηλαδή θα εξυπηρετούν από κοινού πελάτες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας. Μέχρι πρότινος η TP είχε αναλάβει το κομμάτι της σταθερής και το CS της Wind εξυπηρετούσε κινητή και το συνδυαστικό πακέτο One. Το επιχείρημα που χρησιμοποίησε η διοίκηση του τμήματος σχετικά με την απόφαση αυτή ήταν ότι αφορά την καλύτερη εξυπηρέτηση του πελάτη που θα προκύψει από την μείωση ή εξάλειψη των συνδέσεων γραμμών από το ένα τμήμα στο άλλο που αφορούσε όσους ήθελαν να κάνουν ερωτήσεις για κινητή και σταθερή.

Η συγκεκριμένη επιχειρηματολογία φυσικά καταρρίπτεται από την ίδια την απόφαση καθώς είναι ξεκάθαρο ότι η διοίκηση προχωρά σε ενοποίηση του τμήματος του cs με τμήμα της tp με σκοπό την μερική και τελικά πλήρη εργολαβοποίηση του.

1) Η διοίκηση ανέφερε ότι δεν αποδυναμώνεται το τμήμα μας γιατί λαμβάνει το τμήμα της σταθερής. Φυσικά αποφεύγει να αναφέρει ότι ενδυναμώνει το εργολαβικό τμήμα καθώς του δίνει το μεγαλύτερο κομμάτι που είναι η κινητή και το one.

2) Στα ερωτήματα που τέθηκαν και αφορούσαν τον λόγο για τον οποίο αποφασίστηκε από κοινού διαχείριση και όχι απλά ανάληψη της σταθερής από το τμήμα μας αναφέρθηκε ότι αυτό κρίθηκε σκόπιμο και πως θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη την διατήρηση των θέσεων εργασίας στην TP… Βέβαια η εναλλακτική της μεταφοράς του τμήματος με τους εργαζομένους από την tp στην wind όπως αντιστρόφως έγινε (και μάλιστα παρουσιάστηκε ως κομμάτι του success story) στην περίπτωση της Victus δεν τους πέρασε από το μυαλό, ώστε να μεριμνήσουν για τις θέσεις εργασίας των συναδέλφων της tp για τις οποίες κόπτονται. Ας μην ξεχνάμε ότι οι απολύσεις και η αφαίρεση αντικειμένων στην wind γίνονται προσλήψεις και προσθήκη αντικειμένων σε εργολαβίες, ιδίως στην tp (βλ business crm, cs κ.α.)…

3) Ένα ακόμα ζήτημα το οποίο προκύπτει από αυτήν την απόφαση είναι οι διαφορετικοί όροι (μισθολογικοί κλπ) εργασίας μεταξύ των εργαζομένων των δύο εταιρειών. Η tp δεν έχει συλλογική σύμβαση, δεν έχει σωματείο, οι μισθοί είναι στον πάτο και οι συνθήκες εργασίας κακές (απολύσεις, ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου κλπ). Είναι αντιληπτό ακόμα και από τον πιο καλοπροαίρετο ότι αυτή η διαφορά θα αποβεί εις βάρος της διατήρησης του αντικειμένου και συνεπώς των θέσεων εργασίας στη wind στα πλαίσια του εργασιακού κόστους. Ιδού λοιπόν και η πραγματική σκοπιμότητα. Είναι κοντινά τα παραδείγματα της vdf  (εννoείται η Vodafone) που το μεγαλύτερο κομμάτι του cs είναι σε εργολάβους και παρόλα αυτά προχώρησε σε εθελουσία με τους γνωστούς εκβιασμούς και της hol που εν μία νυκτί οι εργαζόμενοι του αντίστοιχου τμήματος μεταφέρθηκαν στην εργολαβική 360 με κατάργηση δικαιωμάτων και δραματική μείωση του μισθού.

4) Την τρέχουσα περίοδο έχουμε να δώσουμε μάχες με μεγαλύτερη αυτήν της συλλογικής σύμβασης εργασίας. Σας θυμίζουμε ότι η tp λειτουργούσε και λειτουργεί ως δεκανίκι της διοίκησης και για άλλους σκοπούς όπως η απεργοσπασία. Η διοίκηση της wind προχώρησε σε συμφωνία με την tp για κοινή χρήση των εγκαταστάσεων της και για ενοποίηση λειτουργιών , μετά από τις αντιδράσεις που υπήρξαν για απεργοσπαστικό μηχανισμό που παρανόμως έστηναν από κοινού. Για όσους συναδέλφους εργάζονταν απεργοσπαστικά στην tp θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι ο απεργοσπαστικός μηχανισμός είναι πλέον στημένος από την tp.

 

Είναι σε όλους φανερό ότι το μέλλον του τμήματος και των θέσεων εργασίας αναμένεται δυσοίωνο.

 

Ο μόνος τρόπος για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας είναι με την συσπείρωση στο σωματείο μας και τη συμμετοχή μας στους αγώνες που δίνουμε με κυριότερο την τρέχουσα περίοδο αυτόν της εσσε. Είναι σημαντικό να δείξουμε τη δυναμική μας ώστε αυτή να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για κάθε δυσμενή για εμάς απόφαση της διοίκησης.

Σε καμία περίπτωση σκοπός μας δεν είναι να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τους συναδέλφους μας στην tp, αντίθετα επιδιώκουμε πάντα την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων με σκοπό την καλύτερη λύση για όλους. Η επιβολή και επέκταση των εργολαβιών γίνεται με μόνο στόχο να ρίξει το εργασιακό κόστος και οδηγεί στην εξολόθρευση των «ακριβότερων» εργαζομένων και στην στυγνή εκμετάλλευση των φθηνότερων από τις εκάστοτε εργοδοσίες. Θα πρέπει οι εργαζόμενοι σε εταιρίες εργολαβικές ή μη να αντισταθούμε στο μέλλον που μας σερβίρουν και να διεκδικήσουμε την διατήρηση των θέσεων εργασίας μας με αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες.

Στα πλαίσια αυτά απαιτούμε την άμεση διακοπή κάθε σχεδίου εργολαβοποίησης των τμημάτων και την πλήρη μεταφορά αντικειμένων και εργαζομένων, που τα αναλαμβάνουν μέσω εργολαβικών, στην wind

Το Διοικητικό Συμβούλιο Εργαζομένων στην Wind

 

 

τουρκοΓια να μην ξεχνιόμαστε, η Teleperformance είναι μια πολυεθνική που ξεκίνησε από τη Γαλλία και έχει απλωθεί σχεδόν σε όλο τον κόσμο βασισμένη σε πώληση υπηρεσιών από κακοπληρωμένους εργαζόμενους. Το 1987 την έφερε στην Ελλάδα ένας ημι-απατεώνας πωλητής ο Γιάννης Τουρκομάνης, με αντικείμενο οτιδήποτε μέσω τηλεφώνου, από σπρώξιμο διαφήμισης μέχρι και εκβιασμούς εκ μέρους τραπεζών.

Φημολογείται πως επεκτάθηκε σε γειτονικές χώρες πατώντας πάνω στα ξεφτιλισμένα μεροκάματα που έδινε εκεί.

 

 

 

 

 

Για περισσότερα δείτε:

Τη σύντομη ιστορία της εταιρείας

-Μαζεμένες εντυπώσεις εργαζομένων αλλά και ρουφιάνων από την εργασία τους  εκεί

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: