«Εισβολή» της Interamerican στην ΑΣΟΕΕ, οι επιχειρήσεις αλωνίζουν στα ΑΕΙ

 

…Για το ερχόμενο διδακτικό έτος, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (η γνωστή ΑΣΟΕΕ) και η ασφαλιστική Interamerican αποφάσισαν να αναπτύξουν «συνεργασία και στο επίπεδο εκπαίδευσης φοιτητών του Πανεπιστημίου αλλά και συνεργατών πωλήσεων της εταιρείας. 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Interamerican, η επιχείρηση συμπεριλαμβάνεται «μεταξύ των υποστηρικτών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με αφορμή τη στρατηγική επανατοποθέτηση του εκπαιδευτικού, ερευνητικού και κοινωνικού ρόλου του».

«Η Εταιρεία με την υποστήριξη της αναγνωρίζει την εξαιρετική σημασία της ενεργού παρουσίας του ΟΠΑ στη δημιουργία προϋποθέσεων κοινωνικής ανάπτυξης και ευημερίας, μέσα από τη διεύρυνση των οριζόντων της νέας γενιάς. Μεταξύ των δύο μερών, έχει συμφωνηθεί να αναπτυχθεί συνεργασία και στο επίπεδο εκπαίδευσης φοιτητών του Πανεπιστημίου αλλά και συνεργατών πωλήσεων της εταιρείας.

Το ΟΠΑ, που συμπληρώνει ένα αιώνα στην ανώτατη εκπαίδευση, ανακοίνωσε πρόσφατα – μαζί με την νέα οπτική ταυτότητά του – την απόφαση ανάληψης σημαντικών πρωτοβουλιών και δράσεων περαιτέρω συνεισφοράς στη γνώση, την παιδεία και τον πολιτισμό.

Όπως τονίζει o Γάτσιος, πρύτανης του Πανεπιστημίου, κατευθυντήριους άξονες συνιστούν οι ιδρυματικές του αξίες της αριστείας, της καινοτομίας, της εξωστρέφειας και της κοινωνικής προσφοράς, με σημαντικά στοιχεία του νέου στρατηγικού σχεδιασμού του ΟΠΑ τη σύνδεσή του με κοινωνικούς φορείς, ιδρύματα και επιχειρήσεις, την εισαγωγή και εξαγωγή γνώσεων και εμπειρίας και την κοινωνική ευθύνη σε υψηλή θέση μεταξύ των προτεραιοτήτων.

Στην κοινωνική ευθύνη για την ανάπτυξη της παιδείας και του πολιτισμού εστιάζει και η INTERAMERICAN, όπως επισημαίνει ο Γιάννης Ρούντος, διευθυντής εταιρικών σχέσεων και ΕΚΕ του ομίλου, υπογραμμίζοντας τον δημιουργικό ρόλο της ακαδημαϊκής κοινότητας και ειδικότερα του ΟΠΑ.»

Επί της ουσίας, το νόημα της φλυαρίας των υπεύθυνων επικοινωνίας της Interamerican είναι το εξής:

Οι φοιτητές του ιδρύματος θα εργαστούν τα επόμενα εξάμηνα (και) για την Interamerican, στο πλαίσιο των εργαστηρίων τους ή διαφόρων ειδικών μαθημάτων που θα δημιουργηθούν, ακόμα και στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης. 

Το «αντάλλαγμα» που θα λάβουν, θα είναι η υπόσχεση για μια θέση εργασίας στον Όμιλο (με τις γνωστές εργασιακές συνθήκες «γαλέρας»).

Αυτό συμβαίνει σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις, που τείνουν να γίνουν ο κανόνας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Αυτό είδαμε να συμβαίνει και την προηγούμενη χρονιά στο Πάντειο, όπου οι φοιτητές στην κατεύθυνση της Διαφήμισης του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του ιδρύματος εργάστηκαν επί ένα εξάμηνο για τη Vodafone, στο πλαίσιο συνεργασίας του τμήματος και της επιχείρησης.

Το ζήτημα να πεταχτούν οι εταιρείες έξω από τις σχολές, να σταματήσει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα εντός των πανεπιστημίων, αλλά και να σταματήσει η επιχειρηματικοποίηση των ίδιων των ΑΕΙ και ΤΕΙ, πρέπει και μπορεί να αποτελέσει κομβικό ζήτημα για την πάλη του σπουδαστικού κινήματος.

Για να σταματήσει το αίσχος της παροχής απλήρωτης εργασίας στους επιχειρηματικούς κολοσσούς και της χειραγώγησης της γνώσης από τα ιδιωτικά μονοπώλια.

 

http://www.pandiera.gr

 

Δείτε ακόμη την ανακοίνωση της Ιντεραμερικαν εδώ

Για να το πούμε απλά, οι εταιρείες εισβάλουν στα εκπαιδευτικά ιδρύματα από κερκόπορτες που ανοίγουν εκπαιδευτικοί με όνομα και επίθετο και με   τη σύμφωνη γνώμη των συναδέλφων τους. Στόχος, οι άπειροι δυναμικοί πελάτες, η νεολαίοι που σπουδάζουν και σε λίγο θα αρχίσουν να αγοράζουν οτιδήποτε και όχι η έρευνα και η ανάπτυξη, όπως επικαλούνται. Αλλωστε, τι είδους έρευνα χρειάζεται μια εταιρεία που πουλάει ασφάλειες ή κινητά τηλέφωνα?

Βέβαια, ότι καταφέρουν να αρπάξουν είναι καλό γι αυτούς και στοχεύουν σε έρευνες πληθυσμού, διαφήμιση και προπαγάνδιση των προϊόντων τους, αλλά δεν δίνουν καμία θέση εργασίας, μόνο υποσχέσεις….Και κάποιοι «εκπαιδευτικοί» συνεχίζουν να παρακολουθούν όλο αυτό το ξεφτηλίκι και ενδεχόμενα να κονομάνε και κάτι…

One Trackback to “«Εισβολή» της Interamerican στην ΑΣΟΕΕ, οι επιχειρήσεις αλωνίζουν στα ΑΕΙ”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: