Τραγικά στοιχεία από το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

«Ο αγώνας δεν τελείωσε», επισημαίνει η ομοσπονδία ιδιωτικών υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) αναφερόμενη στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Στον απολογισμό των τελευταίων ημερών, αναφέρει τα εξής:
«Η δικομματική Κυβέρνηση του Μνημονίου, που θεσμοθέτησε την ελεύθερη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, με στόχο την επικυριαρχία των μεγάλων αλυσίδων, των malls και των εκπτωτικών χωριών, σε βάρος των χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζόμενων σε αυτές, συνεχίζει, μέσω «εικονικών» προσεγγίσεων, να επιμένει για την  «δήθεν» επιτυχία του  μέτρου,  το οποίο, όπως επικαλείται, θα  δημιουργήσει ανάπτυξη!, απασχόληση! και θα τονώσει την αγοραστική κίνηση!

Εφαρμόζοντας  τυφλά και στο χώρο του Εμπορίου την περιβόητη «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ, η Κυβέρνηση θα καταφέρει όπως  ακριβώς  έγινε και με το γάλα το ίδιο αποτέλεσμα, όπου η δήθεν απελευθέρωση και  ο ανταγωνισμός αντί να μειώσουν την τιμή του τελικά την  αύξησαν!

Είναι βέβαιο ότι, η συγκέντρωση του τζίρου σε λίγες και μεγάλες επιχειρήσεις, σύντομα θα οδηγήσει σε ολιγοπωλιακές καταστάσεις, με αποτέλεσμα τη σταδιακή αύξηση των τιμών και τη μετακύληση του κόστους για άλλη μια φορά στις τσέπες των καταναλωτών.

Τα στοιχεία της ΕΣΕΕ για τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή 20/7/2014 είναι  πλήρως  αποκαλυπτικά:

α) το 75% δηλ. η συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων δεν είναι ικανοποιημένοι από το μέτρο και από τους τζίρους της Κυριακής,
β) το  64% των επιχειρήσεων επιβαρύνεται δυσβάσταχτα  από τα έξοδα της κυριακάτικης λειτουργίας, καθώς το 40-50% των  καταστημάτων δεν άντεξαν καν να ανοίξουν και
γ) το 95% δεν θα κάνει ούτε μισή πρόσληψη έστω και ωρομισθίου εργαζόμενου στο άμεσο μέλλον!Κατά συνέπεια, αυτό που συντελείται δεν είναι ούτε ανάπτυξη, ούτε  απασχόληση.
Είναι  προσχεδιασμένη μετατόπιση του τζίρου από  τους  μικρούς  στους μεγάλους.
Είναι επιχείρηση πολλαπλασιασμού των λουκέτων, των απολύσεων και της ανεργίας.
Είναι  στυγνή εκμετάλλευση των ήδη εργαζομένων, όπου θα αναγκάζονται να προσφέρουν δωρεάν εργασία στον εργοδότη, χωρίς ρεπό, χωρίς ξεκούραση.
Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής Αργίας. Μαζί με τα σωματεία μας στο Εμπόριο θα σχεδιάσουμε και θα Εντείνουμε τις δράσεις μας, εμπλουτίζοντας και τις μορφές πάλης μας.Μετά και από τις πρώτες πλέον αρνητικές αξιολογήσεις του μέτρου της  Κυριακάτικης λειτουργίας από τους ίδιους τους εμπόρους, θα καλέσουμε  άμεσα τις εργοδοτικές ενώσεις του κλάδου σε ουσιαστικό διάλογο, με στόχο εμείς να δώσουμε τη λύση και όχι τα μνημονιακά μεγαλοεργοδοτικά συμφέροντα».

http://www.ertopen.com/news/ellada/koinwnia/item/23648-oiye-synechizoyme-ton-agwna-enantia-sthn-katarghsh-ths-kyriakatikhs-argias

 

 

Στο ΣτΕ προσέφυγαν έμποροι και υπάλληλοι

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν ομοσπονδίες εμπόρων και υπαλλήλων, καταστηματάρχες και έμποροι, ζητώντας να ανασταλεί και ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στη Διεθνή Σύμβαση της Γενεύης και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, η απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης που επιτρέπει τη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους.

 

 

Στο ΣτΕ προσέφυγαν η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, δύο εμπορικές εταιρείες που έχουν καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και δέκα έμποροι.

 

Στην προσφυγή τους αναφέρουν ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση που επιτρέπει πιλοτικά για έναν χρόνο την προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους, είναι «εξαιρετικά βλαπτική» για τους εμπόρους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, καθώς λόγω του ανταγωνισμού αναγκάζονται να εργάζονται και τη μοναδική ημέρα της εβδομάδας που είχαν αργία, επεκτάθηκε η λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές και σε περιοχές μη τουριστικές, με συνέπεια η επίμαχη υπουργική απόφαση να είναι παράνομη, ενώ για την επέκταση αυτή δεν υπάρχουν στοιχεία που να τη δικαιολογούν.

Επίσης χαρακτηρίζουν παράνομη την επίμαχη υπουργική απόφαση γιατί πριν την έκδοσή της δεν προηγήθηκε διαβούλευση, όπως απαιτεί ο νόμος, με τους φορείς των εμπόρων και των υπαλλήλων καταστημάτων, αλλά και επειδή δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εκπρόθεσμα, δηλαδή μετά την πάροδο της προβλεπόμενης από τον νόμο προθεσμίας.

Υπογραμμίζουν ακόμη, ότι η υπουργική απόφαση έρχεται σε αντίθεση με τη Διεθνή Σύμβαση της Γενεύης και την Ευρωπαϊκή οδηγία 94/104/1993, με τις οποίες καθιερώνεται η Κυριακή ως ημέρα αργίας και απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων και η απασχόληση των εργαζομένων και  παραβιάζει σωρεία διατάξεων και αρχών του Συντάγματος, όπως είναι αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας, αλλά και η υποχρέωση του κράτους για την προστασία της οικογένειας (άρθρο 21), της θρησκευτικής ελευθερίας και της άσκησης του δικαιώματος λατρείας κατά την καθιερωμένη αργία της Κυριακής (άρθρο 13), της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας και της συμμετοχής στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας και την απαγόρευση του ελεύθερου ανταγωνισμού (άρθρα 5 και 22).

 

http://www.koutipandoras.gr/article/118979/sto-ste-prosfeygoyn-emporoi-kai-ypalliloi-gia-tin-leitoyrgia-ton-katastimaton-tis

 

 

Είναι μέτρο της πλάκας, όπως ορθά επισημαίνεται στην ανακοίνωση, επιλεγμένο από τα αφεντικά σαν «εργαλείο» απέναντι στην κρίση των τραπεζών. Δεν είναι μέτρο που επέβαλε καμιά τρόικα αλλά ντόπια καθάρματα που έγινε αποδεκτό από την τρόικα, όπως και εκατοντάδες άλλα που είπαν και πρότειναν διάφοροι γραφικοί, πονηροί και κλεφτοκοτάδες της αγοράς.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: