ΙΜΑΣ: Σήμα κινδύνου για τους εργάτες

Απορρίπτουν την εκ περιτροπής εργασία οι εργαζόμενοι του ΙΜΑΝΤΑΕταιρεία στη Β’ ΒΙΠΕ Βόλου με αδελφή την ΣΥΡΜΑ ΑΕ στην ίδια περιοχή, γερμανικών συμφερόντων, της CONTINENTAL (με τα ελαστικά αυτοκινήτων), που παράγει ιμάντες για ταινιόδρομους ορυχείων αλλά και για τη δικιά μας ΔΕΗ. Λίγο καιρό πριν η εταιρεία είχε εφαρμόσει πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου με γενναίο bonus για όσους δήλωναν συμμετοχή.

Εδώ και αρκετό καιρό συζητιέται …η αναδιάρθρωση των εταιρειών, από τις πιο κερδοφόρες της περιοχής και από τις ελάχιστες στις οποίες δεν έχουν γίνει ακόμα απολύσεις ή μειώσεις μισθών. Αλλά όπως έχουμε κατά καιρούς επισημάνει, τίποτα δεν πρόκειται να μείνει όρθιο καθώς η μαζική και μακροχρόνια ανεργία αποτελεί γιγαντιαίο μηχανισμό πίεσης όσων εργάζονται. Οι εργάτες γνωρίζουν ότι ένα βήμα πίσω θα σημάνει το τέλος της βιομηχανικής κορωνίδας της περιοχής που θησαύρισε τους μετόχους της με το αζημίωτο.

Παραθέτουμε άρθρο της τοπικής εφημερίδας και θα επανέλθουμε σύντομα.

 

http://ergatis.wordpress.com

Απορρίπτουν την εκ περιτροπής εργασία οι εργαζόμενοι του ΙΜΑΝΤΑ

 
Μόλις επιστρέψουν από τη δεκαπενθήμερη άδεια θα ξεκινήσουν δυναμικές κινητοποιήσεις
 

Απορρίπτουν συλλήβδην την πρόταση της εταιρίας για εκ περιτροπής εργασία και κατεβαίνουν στο δρόμο του αγώνα οι 208 εργαζόμενοι του εργοστασίου ΙΜΑΣ στην Α’ Βιομηχανική Περιοχή Βόλου. Η ψυχρολουσία που επιφύλαξε η διεύθυνση του εργοστασίου στο προσωπικό της, λίγες ημέρες πριν η επιχείρηση κλείσει για 15 ημέρες για το καλοκαίρι, βρίσκει τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα. 

Χθες, (εννοεί 30 Ιουλίου) συγκλήθηκε εκτάκτως το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων, προκειμένου να συζητήσει την πρόταση της εταιρείας. Οπως είναι γνωστό η διεύθυνση του ΙΜΑΝΤΑ κάνει λόγο για σημαντική και ανησυχητική μείωση των παραγγελιών, με αποτέλεσμα να έχει περιοριστεί δραματικά και ο όγκος εργασίας. Υποστηρίζει μάλιστα, ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι τους προσεχείς μήνες η κατάσταση θα χειροτερέψει.

Θέτει ζήτημα βιωσιμότητας της επιχείρησης και προαναγγέλλει εφαρμογή συστήματος εκ περιτροπής εργασίας από 1η Σεπτεμβρίου, ως συμπληρωματικό μέτρο στις οργανωτικές, διαρθρωτικές και οικονομοτεχνικές μεταβολές στις οποίες έχει ήδη προβεί. Επισημαίνει δε ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι ευνοϊκότερο και ηπιότερο από αυτό της καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας.

Σύμφωνα με την πρόταση της εταιρίας, η εκ περιτροπής εργασία θα εφαρμοστεί σε όλα τα τμήματα της επιχείρησης και θα διαρκέσει από το Σεπτέμβριο έως και το Δεκέμβριο.

Στη συνεδρίασή του το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων του ΙΜΑΝΤΑ απέρριψε συλλήβδην την πρόταση της εταιρίας. Μάλιστα συγκαλεί στη 1:30 μ.μ. σήμερα έκτακτη γενική συνέλευση εργαζομένων στο χώρο του εργοστασίου. Στη συνέλευση θα προσκληθεί διαπαραταξιακή αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Βόλου.

Στη συνέλευση θα γίνει ενημέρωση των εργαζομένων για την πρόταση της εταιρίας, ενώ αναμένεται να επικυρωθεί η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου για απόρριψη του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας.

Με αυτή την απόφαση αντιπροσωπεία των εργαζομένων θα πάει στο ραντεβού που έχουν ορίσει διευθυντικά στελέχη του ΙΜΑΝΤΑ αύριο Παρασκευή στις 10 το πρωί στα γραφεία της εταιρείας.

Οι εργαζόμενοι εμφανίζονται διατεθειμένοι να μη δεχθούν την εκ περιτροπής εργασία, που όπως υποστηρίζουν αποτελεί μόνο ένα μέρος του σχεδίου του ΙΜΑΝΤΑ, που έχει  ως απώτερο στόχο τις απολύσεις και τη βαλκανιοποίηση των μισθών.

Πρόκειται μάλιστα να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις μόλις επιστρέψουν από την καλοκαιρινή τους άδεια. Οπως είναι γνωστό από τη Δευτέρα 4 Αυγούστου και για δύο εβδομάδες το εργοστάσιο θα μείνει κλειστό. Η επιστροφή στην εργασία θα συνδυαστεί με κινητοποιήσεις που όμοιές της δεν έχει δει το εργατικό κίνημα, διαμηνύουν οι εργαζόμενοι.

Στην Επιθεώρηση

Εν τω μεταξύ στην Επιθεώρηση Εργασίας κατέφυγαν χθες εργαζόμενοι του ΙΜΑΝΤΑ, καταγγέλλοντας κατάφωρη αμφισβήτηση της επιχειρησιακής σύμβασης που συνυπέγραψε η εταιρία, με αφορμή τη μονομερή κατάργηση της εκδρομής που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια για το προσωπικό.

Στην επιχειρησιακή σύμβαση που υπέγραψαν εταιρία και προσωπικό και έχει ισχύ από 1/1/2013 έως και το τέλος του 2015, προβλέπεται στον τομέα των παροχών η διοργάνωση εξαήμερης εκδρομής κάθε δύο χρόνια για το προσωπικό.

Φέτος όμως η διεύθυνση του εργοστασίου ζήτησε από τους εργαζόμενους να μην πάνε εκδρομή, κάτι που εκλήφθηκε από το προσωπικό ως κατάφωρη αμφισβήτηση της επιχειρησιακής σύμβασης.

Σε δέκα ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση της Επιθεώρησης Εργασίας, ενώ οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι η εταιρία ή θα πρέπει να πραγματοποιήσει την εκδρομή ή σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να αποζημιώσει οικονομικά το σωματείο εργαζομένων.

 Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Οι εργαζόμενοι εκεί επανέρχονται σήμερα στη δουλειά μετά την καλοκαιρινή άδεια και αναμένονται εξελίξεις

 

Update (28/8/2014)

Με συντριπτική πλειοψηφία η γενική συνέλευση των εργαζομένων   απέρριψε την πρόταση της εργοδοσίας για επιβολή εκ περιτροπής εργασίας και αποφάσισαν να προβούν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που η εταιρεία επιβάλλει μονομερώς την εκ περιτροπής εργασία.

http://902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/49807/magnisia-oi-ergazomenoi-tis-imas-aperripsan-tin-protasi-tis-ergodosias

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: