Δουλεμπόριο εργαζομένων, η περίπτωση των νοσοκομείων

Από τον Απρίλη του 2003 μέχρι τον Αύγουστο εκατοντάδες εργαζόμενοι απολύθηκαν από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, το Καζίνο της Πάρνηθας, τα πρατήρια της Shell… και στάλθηκαν στην Εταιρεία Manpower Team για να ξαναπροσληφθούν σαν νοικιασμένοι. Όλος ο τομέα της καθαριότητας, φύλαξης, συντήρησης και άλλων κλάδων στο δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚO ανατίθεται εξ ολοκλήρου σε Εταιρείες Ενοικίασης Εργαζομένων.


Όλοι μαζί, Εταιρείες Προσωρινής Απασχόλησης, Υπουργεία, Διοικήσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα συνεργούν στη μαύρη εργασία με μισή αμοιβή για πλήρες ωράριο, μισή ή καθόλου ασφάλιση, χωρίς ρεπό για μήνες, χωρίς άδεια, χωρίς δώρα Χριστουγέννων-Πάσχα, χωρίς υπερωρίες και με άμεση απόλυση αν τολμήσουν να μιλήσουν.
Πολλές φορές το ίδιο άτομο δουλεύει σε τρεις δουλειές συνεχόμενα (αλλού το πρωί, αλλού το μεσημέρι, αλλού αργά το βράδυ), με αμοιβή και για τις τρεις που δεν φτάνει τα 1.000 ευρώ!
Αυτή η μορφή άγριας εκμετάλλευσης, αποφέρει τεράστια κέρδη στις Εταιρείες Προσωρινής Απασχόλησης (άμεσους εργοδότες), αλλά και στους έμμεσους εργοδότες, αφού εντατικοποιούν την εργασία και μειώνουν το προσωπικό στο ελάχιστο, φιμωμένο, διασπασμένο, τρομοκρατημένο.
Για παράδειγμα, σε μονάδα του υπουργείου Πρόνοιας δούλευε καθαρίστρια νοικιασμένη από την Προνοιακή Μονάδα από την Εταιρεία «Αίολος Clean» 8 μήνες, χωρίς ρεπό. Η εταιρεία την έστελνε σε τρεις δουλειές από τις 7 π.μ. μέχρι τις 11 μ.μ. ανασφάλιστη! Ζήτησε αύξηση (έπαιρνε 800 ευρώ!) και την έδιωξαν αμέσως. Ήταν από τη Βουλγαρία.
Oι διαμαρτυρίες συνδικαλίστριας στο χώρο, γραπτές και προφορικές, με πλήρη στοιχεία, έφτασαν σε όλες τις συνδικαλιστικές βαθμίδες ΕΚΑ, ΠOΕΔΗΝ, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ. Όχι μόνο δεν έγινε τίποτα από τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά ο αρμόδιος από το ΕΚΑ ταυτίστηκε πλήρως με τη διοίκηση. Oι καταγγελίες πετάχτηκαν στο καλάθι των αχρήστων.

http://www.m-lkke.gr

Αυτό το παλιό άρθρο εξακολουθεί να είναι επίκαιρο αν και γράφτηκε πολλά χρόνια πριν. Η νέα μπίζνα «ενοικίαση εργαζόμενων» στημένη από τα αφεντικά και τους συνδικαλιστικούς κατσαπλιάδες εξακολουθεί να παραμένει η κύρια μορφή απασχόλησης, το ίδιο προσβλητική με τότε. Ο Πρωτόπαπας έγινε βουλευτής, υπουργάρας και ξύρισε τα μουστάκια, ενώ τα αφεντικά των δουλεμπορικών εταιρειών στήσανε και νέες εταιρείες-επεκτάσεις των υπάρχοντων, έτσι ώστε να ξεπεράσουν το εμπόδιο της προσωρινής απασχόλησης. Για παράδειγμα η Atlas είναι εταιρεία της Adecco που απασχολεί με συμβάσεις αορίστου χρόνου δοκιμασμένους εργαζόμενους με τις ίδιες ξεφτλισμένες αποδοχές που θα ψάχνουν να βρουν αφεντικά αν τυχόν απολυθούν…

 

Οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, λοιπόν, αφορούν το 12% του προσωπικού των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών. Είναι αόρατοι εργαζόμενοι για τις επιχειρήσεις αυτές, μιας και δεν εγγράφονται στο εργατικό δυναμικό τους, με αποτέλεσμα οι εταιρίες αυτές να εμφανίζουν υψηλότερο λόγο κερδών προς το μέγεθος του προσωπικού, και να πλασάρονται ως εύρωστες και δυναμικά αναπτυσσόμενες. Αυτή κατηγορία εργαζομένων δεν έχει τα εργασιακά δικαιώματα των υπολοίπων, όσα έχουν απομείνει από τη μνημονιακή λαίλαπα, δεν αμείβονται το ίδιο με τους υπόλοιπους/ες αν και εργάζονται σε παρόμοιες θέσεις, δεν έχουν προοπτική γιατί μπορεί να απολυθούν ανά πάσα στιγμή. Και πολλές φορές απολύονται για μια μέρα για να προληφθούν από άλλη εταιρεία και η εταιρεία αυτή να καρπωθεί την επιδότηση, που λαμβάνει από το κράτος, για την καταπολέμηση της ανεργίας(!).

http://rnbnet.gr/details.php?id=11244

 

 

Αν και ο συντάκτης το 2013 δεν έλαβε υπόψιν το δημόσιο τομέα και το ποσοστό  είναι λανθασμένο, λέει μια μεγάλη αλήθεια, όλα γίνονται για τα νούμερα τους ισολογισμούς και τους άσχετους με τα οικονομικά στοιχεία. Ουσιαστικά, τα αφεντικά δεν κερδίζουν και πολλά με τις δουλεμπορικές αλλά παρουσιάζουν καλύτερη οικονομική εικόνα, όλα για τη μούρη γίνονται !

Πίσω από αυτή τη μόστρα, με τις ΑΕ να δικαιολογούν τα πάντα σαν έξοδα, από το σκάφος του αφεντικού μέχρι και το τιμολόγιο των σεκιουριτάδων, υπάρχει ένας δρόμος χρήματος με πολλά κοράκια.

Πρώτα και κύρια, άσχετες και οφσορ εταιρείες εμφανίζονται να πληρώνουν τιμολόγια σε δουλεμπορικές εταιρείες, απομακρύνοντας  έτσι  το ενοχλητικό ΙΚΑ, αν και τελευταία πιάστηκαν 13 άτομα που έκαναν τέτοιου είδους απάτη με αλυσίδα γυμναστηρίων.

Οι εργολάβοι έχουν να κερδίσουν πολύ περισσότερα και ειδικά αν είναι δημόσιος φορέας ! Επιδοτήσεις ΕΣΠΑ, ενισχύσεις για αποασχόληση νέων, απαλλαγές από εισφορές…αρκεί να βελτιώσουν την οικονομική εικόνα του κράτους και των ιδιωτικών εταιρειών πελατών τους. Ακόμη, η ενασχόληση με το δημόσιο είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρα.

Αυτό γίνεται με ένα απλό τρόπο, σε όλες σχεδόν τις επιτροπές και διοικήσεις οι συνδικαλιστές των εργαζομένων κατάφεραν να περάσουν σαν τακτική την πληρωμή εργολάβων με βάση αντιπροσωπευτικές αποδοχές και όχι πετσοκομένες άγρια, όπως γινόταν παλιότερα με προσφορές που υλοποιούνταν με αδήλωτη μαύρη εργασία μεταναστών. Πλέον η φτωχοποίηση έχει περάσει βαθιά στην κοινωνία και σχεδόν όλοι ξέρουν κάποια περίπτωση εργαζόμενου που υποαμοίβεται.

Πόσα όμως κερδίζουν οι εργολάβοι ?

Η απάντηση είναι, πάρα πολλά ! Άλλα με μισονόμιμους τρόπους και άλλα με εντελώς παράνομους.

 

Η περίπτωση του Ευαγγελισμού

 

«Στα Δημόσια Νοσοκομεία εδώ και 20 σχεδόν χρόνια, στα πλαίσια Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα ( Σ.Δ.Ι.Τ.) έχουν εγκατασταθεί εργολάβοι καθαριότητας και παρέχουν υπηρεσίες με εργολαβικούς εργάτες/τριες, με επαίσχυντες αποδοχές, τη στιγμή που οι εργολάβοι εισπράττουν απ΄τα Νοσοκομεία αντιμίσθιο παχυλό.

Στα τέλη της δεκαετίας του ‘90 και αρχές της επόμενης δεκαετίας οι εργολαβίες επεκτάθηκαν και σε υπηρεσίες σίτισης (τραπεζοκόμες, μάγειροι), φύλαξης (σεκιουριτάδες), στις τεχνικές υπηρεσίες (ηλεκτρολόγοι, μηχανολόγοι κ.λπ.), στα πλυντήρια, στις οικονομικές υπηρεσίες, στη μηχανογράφηση. Σκοπός των εργολαβιών – ΣΔΙΤ είναι να εδραιώσουν τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διεύρυνση των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, μείωση δημοσίων υπαλλήλων, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, για φτηνά μεροκάματα ώστε να αυξηθούν οι παροχές προς το κεφάλαιο, εν προκειμένω στους εργολάβους.

 

Σήμερα, υπηρετούν στο Νοσοκομείο περίπου 400 εργολαβικοί εργάτες – υπάλληλοι στους εξής τομείς:

Καθαριότητα 260,

τραπεζοκόμοι 63,

μάγειροι 8,

τεχνικοί 26,

security 35 και

μικρός αριθμός οικονομικών στελεχών εταιρειών και  στα πλυντήρια.

Ο Ευαγγελισμός πληρώνει τους εργολαβικούς από «ίδια έσοδα», δηλαδή από τα χρήματα που παίρνει από τον ΕΟΠΥΥ, από απευθείας πληρωμές των ανασφάλιστων, από το 5ευρο των εξωτερικών ιατρείων, από εργαστηριακές εξετάσεις εξωτερικών ασθενών κ.λπ.

Για τις εργολαβίες που αναφέρθηκαν το Νοσοκομείο πληρώνει ετησίως 8,7 εκ. ευρώ στους εργολάβους παρά τις εκπτώσεις που έκαναν οι εργολάβοι, χωρίς καθόλου να μειώσουν το κέρδος τους αλλά πάντα σε βάρος του ημερομισθίου ή του μηνιαίου αριθμού ενσήμων των εργατοϋπαλλήλων.

(προσέξτε την απλή ανάλυση που ακολουθεί)

Δηλαδή, πληρώνει κατά μέσο όρο 8,7 εκατ./400, περίπου 22.000 ευρώ ετήσιο ακαθάριστο ποσό ανά εργάτη.

Συνυπολογιζομένων και των δώρων ο εργάτης «κοστίζει» το μήνα 22.000 / 14 = 1.570 ευρώ.

Από αυτά τα 1.570 ευρώ «θεωρητικά» αφαιρείται το 23% που είναι ο ΦΠΑ.

Λέμε θεωρητικά, γιατί ενώ ο εργολάβος εισπράττει τον ΦΠΑ απ΄το Νοσοκομείο, δεν γνωρίζουμε αν τον αποδίδει άμεσα και πλήρως στο κράτος.

Ας πούμε ότι είναι «νόμιμος» και αποδίδει τον ΦΠΑ. Το 23% του 1.570 είναι 360.

Οπότε 1.570 – 360 = 1.210 € καθαρά όπου περιλαμβάνονται: Μισθός εργάτη, ασφαλιστικές εισφορές, εργολαβικό κέρδος.

Η συντριπτική πλειοψηφία των εργατών έχει 6ωρη απασχόληση και καθαρό μηνιαίο μισθό 410 – 600 ευρώ. Σπάνια φτάνει υψηλότερα π.χ. σε ορισμένους τεχνικούς (παλιούς υπαλλήλους με κλαδική σύμβαση) έως 1.100 ή σε καθαρίστριες με πολλά νυχτερινά και Σαββατοκύριακα τα 750 ευρώ.

Είναι, λοιπόν, ολοφάνερο ότι εργολαβικό κέρδος και ασφαλιστικές εισφορές ξεπερνούν τα 600 ευρώ ανά εργάτη το μήνα!!!

Δηλαδή καθαρό κέρδος πάνω από 300 ευρώ ανά εργάτη το μήνα!!!

Αυτό το τεράστιο υπερκέρδος το τσεπώνει ΝΟΜΙΜΑ ο εργολάβος. Και όλα αυτά υπό συνθήκες «υγιούς καπιταλισμού» (όπως το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ), υπό μορφή ΣΔΙΤ. Σ΄αυτές, λοιπόν, τις συνθήκες του «υγιούς καπιταλισμού» σίγουρα θα κοπούν απ΄τον εργοδότη πληρωμές νυχτερινής εργασίας και Σαββατοκύριακου, θα ψαλιδιστούν ένσημα, φυσικά και δεν θα μπουν βαρέα και ανθυγιεινά, δεν θα αποδοθεί όλος ο ΦΠA κ.λπ., κ.λπ…

Ομως δεν υπάρχει «υγιής» και «άρρωστος» καπιταλισμός. Υπάρχει ένα σύστημα στυγνής εκμετάλλευσης της Εργατικής Δύναμης. Ο καπιταλισμός που ειδικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης είναι υποχρεωμένος όχι μόνο να δείχνει τα δόντια του αλλά να δαγκώσει αλύπητα για να επιβιώσει.

  • Αυτά με αφορμή στοιχεία απ΄τον Ευαγγελισμό, καθώς είναι γνωστό ότι υπάρχουν και πολύ χειρότερα π.χ. σε άλλο Νοσοκομείο τραπεζοκόμοι εργάζονται με 300€/μήνα ή ο εργολάβος ενώ εισπράττει την επιταγή του νοσοκομείου καθυστερεί πάνω από τρεις μήνες να πληρώσει.

Γενικεύοντας την πείρα από δεκάδες Νοσοκομεία και φορείς που λειτουργούν ως ΣΔΙΤ συμπεραίνουμε ότι:

  • Η συνύπαρξη – σύμπραξη Δημοσίου Ιδιωτικού τομέα μέσα σε υπηρεσίες του «Δημοσίου» ωφελούν μόνο τους μεγαλοεργοδότες και είναι σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων.

  • Τα λεγόμενα Δημόσια Νοσοκομεία είναι κατ΄επίφαση Δημόσια, αφού η λειτουργία τους είναι κυριολεκτικά εγκλωβισμένη στις πολυεθνικές του φαρμάκου, στους εργολάβους, στους προμηθευτές (για χιλιάδες υλικά που θα μπορούσαν να παράγονται από κρατικές βιομηχανίες), ακόμα και στις ιδιωτικοποιημένες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.).

  • Σήμερα οι εργολαβικοί εργάτες – το πιο κακοπληρωμένο και σκληρά εκμεταλλευόμενο κομμάτι εργαζομένων – αποτελεί περίπου το 15% του συνόλου των εργαζομένων στο Νοσοκομείο. Αν σ’ αυτούς προσθέσουμε όλους τους εργαζόμενους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις: επικουρικό προσωπικό, συμβασιούχους, νέους από τις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ με 18-24μηνη εργασία, εργαζόμενους ΚΕΕΛΠΝΟ, πανεπιστημιακούς υπότροφους με 300€ το μήνα, εξειδικευμένους άμισθους σε ορισμένες εξειδικεύσεις (π.χ. λοιμωξιολόγοι), τους κατά καιρούς εργαζόμενους μέσω ΜKO με 5μηνες συμβάσεις και … και … τότε έχουμε εργαζόμενους με πανσπερμία εργασιακών σχέσεων, πάνω από 25% του συνόλου. Στο στόχαστρο της συγκυβέρνησης είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση ΚΑΙ της διοικητικής υπηρεσίας (γιατί μερικώς ήδη το έχουνε κάνει).

  • Και επειδή η αστική τάξη και σχεδιάζει μακροπρόθεσμα και ξέρει να σταθεροποιεί την εξουσία της με τους μηχανισμούς και τα κόμματά της, διαιρώντας τους εργαζόμενους καθιερώνοντας ατομικές συμβάσεις και τσάμπα εργασία, χρέος μας είναι να ενώσουμε όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση μέσα στα σωματεία μας!

…..

http://www.902.gr/eidisi/ygeia/49782/tis-ergolavies-sta-nosokomeia-kataggelloyn-oi-taxikes-dynameis-ston-eyaggelismo

 

300 € το μήνα από κάθε εργαζόμενο !

 

Πρόσφατα είδαμε 38 απλήρωτες καθαρίστριες να καταγγέλουν εργολάβο από τη Λάρισα που είχε αναλάβει την καθαριότητα του νοσοκομείου Τρικάλων, να μην έχει πληρώσει ούτε ένα € επί 6 μήνες, ενώ το νοσοκομείο είχε ήδη πληρώσει τους 2 πρώτους μήνες. Ο εργολάβος είχε μπλεξίματα με το κράτος για μη απόδοση ΦΠΑ και δεν μπορούσε να εισπράξει από το νοσοκομείο τους επιπλέον μήνες. Οι καθαρίστριες είναι ακόμη απλήρωτες και κατέφυγαν στη δικαιοσύνη ενώ ο εργολάβος δεν έχει εμφανιστεί σε καμία δημόσια αρχή.

Πίσω από τους νόμους κρύβετε η σημερινή διοίκηση η οποία δεν θέλει να πάρει θέση για την επαναπρόσληψη των συναδέλφων  στο ΔΡΟΜΟΚΑΙΤΕΙΟ. Από την Παρασκευή (18/7) οι συνάδελφοι έχουν κλιμακώσει των αγώνα διεκδικώντας την επαναπρόσληψή τους από την εταιρεία FACILITY EXPERTS I.K.E. η οποία με την εριστική της συμπεριφορά προσπαθεί να δημιουργήσει εντάσεις στο χώρο του νοσοκομείου καλώντας ακόμα και την αστυνομία.

Σήμερα,  διαπιστώσαμε σε συνάντηση με την Διοίκηση του νοσοκομείου που πραγματο-ποιήθηκε  μαζί με αντιπροσωπεία εργαζομένων και συνδικαλιστών ότι, η κοστολόγηση της δαπάνης του έργου  πάτησε πάνω σε μνημονιακούς αντεργατικούς νόμους που θεωρούν στον ιδιωτικό τομέα ηλικιακά ακατάλληλους εργαζόμενους άνω των 25 ετών οι οποίοι, δεν δίνουν  ίσες ευκαιρίες σε όλους.

Με αυτό το κριτήριο οι συνάδελφοι έχουν μείνει χωρίς δουλειά  ενώ έχουν μέχρι 12 χρόνια προϋπηρεσία στο χώρο του ΔΡΟΜΟΚΑΙΤΕΙΟΥ παρότι, η σύμβαση ορίζει 4ετή εμπειρία σε νοσοκομείο.

Θεωρούμε ρατσιστικό, απαράδεχτο και καταχρηστικό το νομικίστικο τερτίπι που αφαιρεί το δικαίωμα στην εργασία άνω των 25 ετών το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να μειωθεί και όχι μόνο η δαπάνη του έργου  αποκλείοντας τους συνάδελφους  .

Καλούμε την διοίκηση να βρει λύση για την επαναπρόσληψη των συνάδελφων αφού τώρα πια κατά την άποψη μας είναι η μόνη υπεύθυνη .

 

http://pekop.wordpress.com/

Μετά τη νέα επιβολή κατώτερων μισθών και την παραπέρα φτωχοποίηση εργαζομένων, εμφανίστηκαν και κρούσματα «ηλικιακώς ακατάλληλων» ! Είναι το νέο κόλπο αφεντικών και πολιτικών με τη σύμπραξη συνδικαλΗστών για περισσότερη κονόμα, αφού στήσανε τη μηχανή της «απόκτησης εργασιακής εμπειρίας» για «νέους». Τι είδους «εργασιακή εμπειρία» αποκτάς καθαρίζοντας τουαλέτες ?

Η JCB ανέλαβε το έργο του καθαρισμού στο «Δρομοκαΐτειο» με διαγωνισμό τον Ιούνιο του 2013. «Οταν ερχόταν η ώρα της πληρωμής, φεύγαμε από το Χαϊδάρι και πηγαίναμε να υπογράψουμε σε ένα γραφείο στην Καλλιθέα. Πρώτα υπογράφαμε και μετά παίρναμε τα λεφτά μας, που δεν συμβάδιζαν φυσικά με τη βεβαίωση. Μας υποχρέωναν να υπογράφουμε για 600 ή 700 ευρώ και καθαρά μάς έδιναν στο χέρι από 400 έως 480 ευρώ. Για οκτάωρη εργασία».

Κι έπειτα ήρθε η ώρα της Εφορίας. «Το εκκαθαριστικό μου έγραφε μισθοδοσία 7.800 και εγώ είχα πάρει 5.600 ευρώ», λέει μια καθαρίστρια. «Εγώ έπιασα δουλειά στο τέλος του χρόνου και πήρα μόλις 205 ευρώ για τον Δεκέμβρη, αλλά στο εκκαθαριστικό μου έγραφε 1.250», πετάγεται ένας άλλος. «Το αφεντικό απαιτεί να υπογράψουμε λευκά χαρτιά, στη συνέχεια μας απειλεί ότι όποια αντιδρά θα στείλει τα στοιχεία μας σε όλες τις άλλες εταιρείες του κλάδου, για να μη μας προσλάβει κανείς», καταγγέλλουν. «Νομίζεις ότι θα αντιδράσεις και εμείς θα σε αφήσουμε ακέραιο;», ειπώθηκε σε εργαζόμενο. «Εχουμε υπογράψει 40 χαρτιά και δεν έχουμε στα χέρια μας καμία σύμβαση εργασίας», μας εξηγούν.

Τον Νοέμβρη του 2013 οι εργαζόμενοι υπέγραψαν ότι θα πληρωθούν δώρο 700 ευρώ και ο εργοδότης τελικά έδωσε 50-100 ευρώ! Υστερα από τις πιέσεις του σωματείου εργαζομένων, από τον Ιανουάριο η μισθοδοσία κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό, αλλά οι πληρωμές παρέμεναν πολύ μικρότερες. «Εξακολούθησε να μη μας δίνει ούτε τις άδειες, ούτε τα επιδόματα, ούτε ρεπό, ούτε Κυριακές. Ζήτησα να μου καταβληθεί το επίδομα Χριστουγέννων και την επόμενη μέρα, αντί για χρήματα, πήρα δωράκι-μετάθεση για το “Σισμανόγλειο”» καταγγέλλει μια εργαζόμενη.

«Για 2 μήνες αναρρωτική άδεια πήρα 80 ευρώ», προσθέτει οργισμένη μια άλλη εργαζόμενη. Σύμφωνα με τις καθαρίστριες, τις ελάχιστες φορές που η Επιθεώρηση Εργασίας επισκέφτηκε το νοσοκομείο, υπήρξε προγραμματισμένο ραντεβού με 1-2 εργαζόμενους, φιλικούς προς την πλευρά του εργοδότη. «Φοβόμασταν να μιλήσουμε. Κάποια στιγμή δεν αντέχεις άλλο να κάνεις υπομονή», ξεσπάνε.

Στις 12 Ιουνίου 2014, 25 καθαρίστριες υποβάλλουν καταγγελία προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών για μαύρη, ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία, μη τήρηση όρων των συμβάσεων, απόδοση μειωμένου αριθμού ενσήμων, απόδοση απλών ενσήμων, αντί βαρέων, εκβιασμό εργαζομένων, έκδοση ετήσιων εκκαθαριστικών για την Εφορία με ποσά που ποτέ οι εργαζόμενοι δεν εισέπραξαν, μη απόδοση δώρων και επιδομάτων. Αυτή είναι λοιπόν η «Διαρθρωτική Προσαρμογή Εργαζομένων και Επιχειρήσεων εντός της Οικονομικής Κρίσης», για την οποία μάλιστα η JCΒ παίρνει και επιδοτήσεις από ομώνυμο πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ, όπως διαφημίζει με περηφάνια.

Απειλές

Η διαρκής στήριξη του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου, αλλά και της ΠΕΚΟΠ μαζί με τις αναφορές της επιτροπής ελέγχου-πιστοποίησης εκτέλεσης του έργου παρότρυναν τις καθαρίστριες να ξεπεράσουν τον φόβο της απόλυσης. «Θέλετε και σωματείο; Δεν είδατε τι έπαθε αυτή (σ.σ. η Κούνεβα);», άκουσε μια καθαρίστρια από το… αφεντικό.

*«Θα σας απολύσω όλους και θα φέρω καινούργιους. Σας έχω γραμμένους στα αρχίδια μου», φέρεται να τους είπαν. Είναι η στιγμή που ο φόβος σπάει και ο θυμός γίνεται αντίδραση: «Οταν υπογράψαμε την καταγγελία, το ξέραμε ότι τα παίζουμε όλα για όλα», τονίζουν. Η απάντηση των εργοδοτών ήταν «κι εμείς όλα για όλα θα τα παίξουμε». Σε κάθε αντίδραση η εργοδοσία φροντίζει να καλλιεργήσει την αίσθηση ότι έχει «πλάτες» στην κυβέρνηση…

Παλιά τους τέχνη κόσκινο (δείτε πως παίζουν τις εταιρείες  !)

Σε έγγραφα που βρίσκουμε στη Διαύγεια, προκύπτει πως η JCB είναι ο «καθολικός διάδοχος» της εργολαβικής εταιρείας Abnorr Cleaning ΕΠΕ, η οποία το 2009 ανάγκασε τους 42 εργαζόμενους που εργάζονταν στο «Σισμανόγλειο» να παραιτηθούν. Στη λήξη της σύμβασής της με το νοσοκομείο δεσμεύτηκε ότι θα ξαναπροσλάβει τους εργαζόμενους, εφόσον ξαναπάρει την υπεργολαβία.

Τους μετακίνησε για ένα μήνα στην παρένθετη εταιρεία Thomas Bates, από την οποία δεν πληρώθηκαν ποτέ, και, όταν ξαναπήρε τη δουλειά από το νοσοκομείο, παρά τις δεσμεύσεις της, απέλυσε 28 από τους 42 εργαζόμενους, οι οποίοι επειδή είχαν παραιτηθεί δεν δικαιούνταν ούτε αποζημιώσεις απόλυσης, ούτε επιδότηση ανεργίας, ούτε οι συνδικαλιστές την προβλεπόμενη από τον νόμο προστασία τους. Στη συνέχεια άλλαξε την επωνυμία της. Πριν από λίγες εβδομάδες, στο «Παναρκαδικό» Νοσοκομείο Τρίπολης και στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο μια σειρά καταγγελιών ήρθε στο φως της δημοσιότητας για τις πρακτικές της JCB Cleaning Services.

«Οι αυθαιρεσίες δεν σταματούν μόνο στην JCB, αλλά αφορούν», όπως υπογραμμίζει η ΠΕΚΟΠ, «και τη δεύτερη εταιρεία (Παπαχριστόπουλος και ΣΙΑ Ο.Ε.) που δραστηριοποιείται στον χώρο και έχει αναλάβει την τραπεζοκομία στο “Δρομοκαΐτειο”».

«Υποζύγιο των εταιρειών»

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του «Δρομοκαΐτειου», Ισίδωρο Πρώιο, ο οποίος δήλωσε πως «στη διαμάχη δεν μπορούμε να πάρουμε θέση, η JCB μειοδότησε στον καινούργιο διαγωνισμό, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία που ελέγχονται». Σύμφωνα με την προκήρυξη του φετινού διαγωνισμού, ο προϋπολογισμός προβλέπει 900.000 ευρώ για το έργο. Η JCB μειοδότησε με 700.000 ευρώ. «Εργολαβικό κέρδος; 50 ευρώ τον μήνα, δηλαδή 1,66 ευρώ την ημέρα», όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Φεύγοντας από το νοσοκομείο, μια ασθενής αγκαλιάζει θερμά μια καθαρίστρια. Πριν από λίγες μέρες, άλλη ασθενής ζήτησε να δει συγκεκριμένη καθαρίστρια και όχι νοσηλευτές ή γιατρούς, μας λέει ψυχολόγος του Νοσοκομείου. Για τους μόνιμους στο «Δρομοκαΐτειο», οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα είναι συνάδελφοι, για τους θεραπευόμενους οι δικοί τους άνθρωποι, για τη διοίκηση του νοσοκομείου «οι εργαζόμενοι αυτοί είναι το υποζύγιο, αλλά δεν είναι δικό μας υποζύγιο, είναι των εταιρειών».

http://www.efsyn.gr/?p=210402

 

Ε’ίναι κεντρική επιλογή του κράτους να ακολουθείται αυτή η τακτική απασχόλησης.

Είναι κεντρική πολιτική απόφαση να υποαπασχολούνται και να μην καλύπτονται ασφαλιστικά εργαζόμενοι που δουλεύουν για ξεροκόματα.

Το κράτος ενισχύει και προστατεύει τις δουλεμπορικές εταιρείες, παρέχοντας ικανό άσυλο για να συνεχίσουν να ληστεύουν εργαζόμενους.

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΙΚΑ και του ΣΕΠΕ είναι παντελώς ανίκανοι αν όχι συνένοχοι των αφεντικών.

Ποιά είναι η ενδεδειγμένη απάντηση από το εργατικό κίνημα?

Μέχρι τώρα, οι κρατικοδίαιτοι συνδικαλΗσταράδες έχουν περιοριστεί σε λίγες απλές ανακοινώσεις. Οχι μόνο δεν έκαναν κάτι για να ενσωματωθούν έστω στα σωματεία εργαζομένων όλοι αυτοί οι καθημερινοί δούλοι, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αρνήθηκαν πεισματικά, κραυγαλέα περίπτωση ο σύλλογος εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας.

Λες Λέβιντοφ (πανεπιστημιακός, μέλος τους Κοινωνικού Φόρουμ Λονδίνου)
Θέλω να κάνω μια ειδική αναφορά στο ρόλο του κράτους, γιατί αυτό είναι σχεδόν
καινούργιο στον καπιταλισμό.
Ιστορικά κοιτώντας, θα λέγαμε ότι η ανασφάλεια ήταν πάντα ο κανόνας, το σύνηθες. Η
ασφαλής εργασία ήταν μια εξαίρεση που αφορούσε την κεϋνσιανή περίοδο και αυτό μόνο
σε ένα μικρό τμήμα του εργατικού δυναμικού. Το κράτος πάντα προωθούσε την
ανασφάλεια στην εργασία για την πλειοψηφία των ανθρώπων.
Μετά την κεϋνσιανή περίοδο το κράτος αποκτά ένα νέο ρόλο. Το κράτος χρησιμοποιεί το
χρήμα του και τη νομοθεσία του για να προωθήσει τη διάσπαση, τη διαίρεση του
εργατικού δυναμικού.
Σε αυτή τη συζήτηση ακούσαμε πάρα πολλά παραδείγματα από την Ελλάδα που έχουν
ευθείες αναλογίες με την κατάσταση σε άλλες χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές.
Έτσι το κράτος αξιοποιεί την ασφάλεια στην εργασία για να εξαγοράσει τη σιωπή όσων
την έχουν. Αξιοποιεί τα χρήματά του για να δημιουργήσει τα λεγόμενα «προγράμματα
εκπαίδευσης και κατάρτισης», με τα οποία επιδοτεί την εκμετάλλευση, εξασφαλίζοντας
εργασία με ψίχουλα.
Το κράτος θεσπίζει νέους νόμους που χτυπούν το σταθερό χρόνο εργασίας. Αναφέρατε και
εσείς μια σειρά από παραδείγματα. Έχει, λοιπόν, μια πολιτική στρατηγική, βάση της

οποίας οι άνθρωποι που δουλεύουν στον ίδιο χώρο θα πρέπει να έχουν πολύ διαφορετικές
συνθήκες εργασίας και διαφορετικούς εργοδότες.
Έτσι μπορούμε να μιλήσουμε για ένα κράτος επισφαλούς εργασίας, ένα κράτος που
προωθεί την επισφαλή εργασία. Και αυτό όχι με τη γενική έννοια, ότι δηλαδή όλοι έχουν
συνθήκες ανασφάλειας στο χώρο εργασίας, αλλά έναν κατακερματισμό των εργαζομένων,
ώστε ο καθένας να έχει μια διαφορετικού τύπου ανασφάλεια και διαφορετικούς εργοδότες.
Μια προσπάθεια για ενότητα της εργατικής τάξης ενάντια στην επισφαλή εργασία πρέπει
να στρέψει τα βέλη της σε αυτό το κράτος.

Από συζήτηση με θέμα «Επισφαλής εργασία και εργατικοί αγώνες». Η συζήτηση αυτή φιλοξενήθηκε στο στέκι του Φόρουμ Αλβανών
Μεταναστών, την Κυριακή 7 Μαϊου 2006.

http://ese.espiv.net/3ke/3-5/

 

Τα είπε πολύ καλά τότε εκείνος ο άνθρωπος, αλλά και άλλοι που μίλησαν.

Μετά την εδραίωση της 6μηνης και επισφαλούς εργασίας και την κραυγαλέα αδράνεια του εργατικού κινήματος, ήρθαν τα προγράμματα «επιμόρφωσης» με voucher και oι MKO, η μεγαλύτερη απάτη από δημιουργίας του Ελληνικού Κράτους.

Το δουλεμπόριο συνεχίζεται.

Οι δουλέμποροι πλουτίζουν σε βάρος των ανθρώπων του μόχθου.

Μόνο φωτιά θα καθαρίσει αυτό το σκυλολόι.

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: