Καταργείται η Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, που κάνει τις ανασκαφές στην Αμφίπολη

Από μέρες ο Σαμαράς προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά τα ευρήματα στην Αμφίπολη για να προβληθεί. Τζίφος ! Οι ανασκαφές εκεί είναι…ανασκαφές και προχωρούν με τους ρυθμούς που καθορίζει η επιστήμη, αργά ! Ετσι επιστράτευσε άλλα «αρχαία», ενός σταθμού του μετρό Θεσσαλονίκης που θα ανοίξει μόνο για το απόγευμα της Παρασκευής. Η ανακοίνωση τωνΕλλήνων Αρχαιολόγων είναι γροθιά στο στομάχι, εξαιτίας μιάς χουντικής εξουσίας που δεν μπορεί να διαχειριστεί ούτε την αυτοδιαφήμισή της.  Λέει ξεκάθαρα πως καταργείται η συγκεκριμένη Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, που διενεργεί τις ανασκαφές ….

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

Μια μαύρη μέρα για την Αρχαιολογική Υπηρεσία

Δημοσιεύτηκε το Προεδρικό Διάταγμα του Νέου Οργανισμού του ΥΠΠΟΑ στο ΦΕΚ 171/Α/28-8-2014.

Χωρίς να προηγηθεί κανένας διάλογος ούτε με τους εργαζόμενους, ούτε με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, ούτε με τους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς –παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων εδώ και τρία χρόνια με διαρκή υπομνήματα– η αρχαιότερη Υπηρεσία του ελληνικού κράτους αλλάζει δομή, όταν ο προηγούμενος Οργανισμός θεσμοθετήθηκε μόλις το 2003, και δεν έχει αποτιμηθεί καν η λειτουργία του. Τη στιγμή που η κυβέρνηση παριστάνει ότι ρίχνει βάρος στην αρχαιολογική έρευνα εκμεταλλευόμενη πολιτικά τη συνεχιζόμενη ανασκαφική έρευνα στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης, ταυτόχρονα:

 

– Συρρικνώνει τις Εφορείες Αρχαιοτήτων σε όλη τη χώρα, που είναι η πραγματική ραχοκοκαλιά της προστασίας και της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ακόμη και η ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, που διενεργεί τις ανασκαφές στην Αμφίπολη, θα πάψει να υπάρχει στις 28 Οκτωβρίου 2014, στο βωμό της «οριζόντιας μείωσης δομών» κατά 40% που ζητάει η Τρόικα και το ΥΔΜΗΔ.

 

– Εξαφανίζει από τα Μουσεία νευραλγικά Τμήματα, όπως αυτά των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και των εκθέσεων, ανοίγοντας το δρόμο για να τα παραχωρήσει σε ιδιώτες.

 

– Ιδρύει πέντε νέες υπηρεσίες υπαγόμενες απευθείας στο Γραφείο Υπουργού, μιας και εκεί, φαίνεται, δεν χρειάζεται να τηρηθεί η «μείωση των οργανικών δομών».

 

Μία από αυτές, η «Ειδική Υπηρεσία Προβολής και Αξιοποίησης» φαίνεται ότι ήδη έχει αρχίσει άτυπα να λειτουργεί με αφορμή την Αμφίπολη, εμπλέκοντας εξωϋπηρεσιακούς παράγοντες που δήθεν προσφέρουν υπηρεσίες αφιλοκερδώς, προκειμένου να υπαχθούν τα αποτελέσματα της αρχαιολογικής έρευνας με απαράδεκτο τρόπο στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς!

 

– Καταργεί όλες τις κενές οργανικές θέσεις, σε ένα Υπουργείο που είναι ήδη υποστελεχωμένο, προσπαθώντας να διαιωνίσει αυτή την απαράδεκτη κατάσταση.

 

– Θέτει σε ομηρία όλους τους προϊστάμενους Διευθύνσεων και Τμημάτων (ακόμη και αυτούς που έγιναν Τμηματάρχες μόλις ενάμιση μήνα πριν!), αφού σύμφωνα με τις τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις του ΥΔΜΗΔ, με την ισχύ των νέων Οργανισμών λήγει η θητεία των Διευθυντών και… ο Υπουργός τοποθετεί προϊστάμενους στις νεοσύστατες Υπηρεσίες κατά το δοκούν!
Η οικονομική επιβάρυνση που θα προκληθεί και τα σημαντικά προβλήματα που θα ανακύψουν, και οι καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των πολιτών βαρύνουν εξ ολοκλήρου την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και την Κυβέρνηση.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, στη βάση των αποφάσεων διαδοχικών Συνελεύσεων του, θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και σε κάθε νομική ενέργεια προκειμένου να μην εφαρμοστεί αυτό το Οργανόγραμμα.

29/08/2014

http://syndicalaizer.wordpress.com

 

Λίγες μέρες πριν είδαμε την επιστολή της κόρης του αρχαιολόγου Λαζαρίδη, του πρώτου που προσπάθησε να ερευνήσει τον συγκεκριμένο λόφο της Αμφίπολης, να καταφέρεται εναντίον της εξουσίας:

«Κανείς δεν γνώριζε την Αμφίπολη, μέχρι, μεσούντος του Αυγούστου, ο πρωθυπουργός μας εμφανίστηκε, αυτή τη φορά σε ρόλο Ιντιάνα Τζόουνς. Πρόκειται για ένα χωριό, το οποίο δύσκολα βρίσκεις, καθώς η ταμπέλα στην Εγνατία γράφει προς Πρώτη Σερρών, πατρίδα του εθνάρχη, άρα σημαντικότερη.

Ο πατέρας μου Δημήτρης Λαζαρίδης, κλασικός αρχαιολόγος, εγκαταστάθηκε, μετά τον πόλεμο και τις σπουδές του στη Σαλονίκη, στην Καβάλα. Το πεδίο έρευνάς του ήταν εξαιρετικά ευρύ και περιελάμβανε όλη την Ανατολική Μακεδονία και τη Δυτική Θράκη. Σαν παιδί τον ακολουθούσα στις ανασκαφές της Θάσου και της Σαμοθράκης, κάνοντας επικίνδυνα ταξίδια στη θάλασσα, τα πρώτα χρόνια με γρι-γρι.

Εστησε το νέο Μουσείο Καβάλας, Θάσου, Αμφίπολης. Εκανε ανασκαφές στα Αβδηρα και τη Μαρώνεια, όπου στο μουσείο υπάρχει αίθουσα «Δημήτρη Λαζαρίδη». Αναστήλωσε τα αρχαία Θέατρα Θάσου και Φιλίππων κ.λπ.

Η χούντα τον απομάκρυνε για επτά χρόνια. Οταν επέστρεψε αφιερώθηκε στις ανασκαφές της Αμφίπολης, σημαντικής αποικίας των Αθηναίων, λόγω του χρυσοφόρου Παγγαίου. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι στις ανασκαφές του χρησιμοποιούσε σαν πολύτιμο οδηγό τον ιστορικό Θουκυδίδη, εξόριστο τότε στη σκαπτή ύλη Παγγαίου.

Το ενδιαφέρον του για την Αμφίπολη είχε αρχίσει απ’ το ’50. Εσκαψε τούμπες με μακεδονικούς τάφους και σημαντικά ευρήματα. Οι πολιτικοί τότε δεν ενδιαφέρονταν για τις ανασκαφές. Με μία εξαίρεση. Το ’54 η Φρειδερίκη κι ο Παύλος Γλίξμπουργκ επισκέφθηκαν το Μουσείο Θάσου. Ο πατέρας μου είχε βρει ένα αγαλματάκι με ένα δελφινάκι, την Αφροδίτη στην πλάτη του και τον Ερωτα να παίζει στην ουρά του. Η Φρειδερίκη το ‘θελε για την προσωπική της συλλογή. Ο πατέρας μου, επιστρατεύοντας τη διπλωματικότητά του, της είπε ένα έμμεσο μεν, πλην σαφέστατο «όχι». Το «όχι» αυτό και καταγράφηκε και πληρώθηκε το ακριβό του τίμημα.

Ως φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής απ’ το ’70 έως το ’75, τον βοήθησα με αποτυπώσεις στο τείχος της πόλης, μήκους 7 χλμ., της αρχαίας πασσαλόπηχτης γέφυρας στον Στρυμώνα, απ’ όπου και το όνομα Αμφι-πολη, ελληνιστικά σπίτια, τον κατασκευασμένο τύμβο Καστά, όπου η πρώτη του ανασκαφική τομή ήταν πάνω στον εν λόγω τάφο, αλλά δεν είχε λεφτά να συνεχίσει. Βρήκε ωστόσο ένα νεκροταφείο της γεωμετρικής εποχής.

Ανάμεσα στις πολλές βοηθούς του που πέρασαν, ήταν και η μαθήτριά του Καίτη Περιστέρη. Ο πατέρας μου ήταν γενναιόδωρος άνθρωπος και γενικά μοίραζε τομείς στις βοηθούς του, υπό την αδιάκοπη γκρίνια της μάνας μου, στην οποία απαντούσε στερεότυπα ότι δεν του φτάνουν 10 ζωές για να δημοσιεύσει τα ευρήματά του. Ισως διαισθανόταν πως θα πεθάνει νέος. Ισως, εκ των υστέρων η μάνα μου να ‘χε δίκιο.

Φέτος το καλοκαίρι, εκτός των άλλων, ζήσαμε την εθνικιστική παράκρουση της Αμφίπολης. Με φρίκη έβλεπα τον πρωθυπουργό, τους κ.κ. Τασούλα και Μενδώνη και τα ΜΜΕ να επιβλέπουν την ανασκαφή. Γιατί τόσος όψιμος ζήλος; Κι από πού κι ώς πού, κι αυτό αποτελεί ύβριν, της οποίας επέρχεται τιμωρία, το επιστημονικό έργο συντελείται σε καθεστώς άγρυπνης παρακολούθησης από άσχετους προς το επάγγελμα; Ο καταβασανισμένος λαός μας χρειάζεται μια μεγαλειώδη αφήγηση, μιας μεγαλειώδους ιστορίας, που εξικνείται ώς τον Σαγγάριο, όπου πνίγηκε μεθυσμένος ο Μεγαλέξανδρος, την Αίγυπτο, τη Σαμαρκάνδη, τη Βακτριανή κ.λπ.;

Εύχομαι ο τάφος να μην είναι συλημένος και να προκύψει κάτι στην αρχαιολογική έρευνα. Εδώ θέλω να θυμίσω έναν άλλο μεγάλο αρχαιολόγο, τον Γιώργο Χουρμουζιάδη, προϊστορικό αρχαιολόγο, ο οποίος δημιούργησε μια σχολή αρχαιολόγων για τους οποίους ένα λιοκούκουτσο του 7000 π.Χ. είναι εξίσου σημαντικό από αρχαιολογική σκοπιά μ’ ένα χρυσό στεφάνι.

Οι λόγοι που με τσίγκλισαν να γράψω τα παραπάνω είναι:

Φόρος τιμής στη μνήμη του πατέρα μου.

Οργή και αγανάκτηση για το υπερθέαμα και την αμετροέπεια ανθρώπων, που λόγω βεληνεκούς όφειλαν να ‘ναι πιο συγκρατημένοι.

Θυμός, γιατί πολιτικοί που απαξιώνουν τον πολιτισμό και ξεπουλούν αρχαιολογικές περιοχές (Ναός Ζωσιμαίου Απόλλωνα στον Αστέρα Βουλιαγμένης, Αμνισός, Ισσός, κ.λπ.), που απολύουν έμπειρους μαρμαροτεχνίτες, σχεδιαστές, συντηρητές, εργάτες ανασκαφών κ.λπ. και αγνοούν τη λεπτή και προσεκτική ανασκαφική διαδικασία, που γίνεται με πενιχρά οικονομικά και αγάπη για τη δουλειά, λησμονιούνται.

Αναστασία Λαζαρίδου – Αρχιτέκτων»

 

 

Γιατί τόσος θόρυβος για την Αμφίπολη τελικά? Είναι αυτή η γελοία πείνα του Σαμαρά και πολλών ακόμη για προβολή και μόστρα ή παίζουν και άλλα ζητήματα? Βεβαίως υπάρχει και θέμα χρημάτων ! Χρόνια τώρα ιδιώτες θέλουν να βάλουν χέρι και στις αρχαιολογικές ανασκαφές. Δείτε δημοσίευμα ενός καθεστωτικού μέσου ενημέρωσης :

 

Περίπου 200.000 ευρώ δαπανήθηκαν για την ανασκαφή της Αμφίπολης, η οποία σήμερα αποτελεί το νούμερο ένα θέμα συζήτησης, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον τομέα του πολιτισμού στη χώρα μας, με διεθνή μάλιστα αντίκτυπο. Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι όλοι πλέον πρώην και νυν επιχειρούν να εκμεταλλευτούν όλο τον ντόρο της ανασκαφής αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχουν δώσει… αμύθητα ποσά προκειμένου να φτάσουν οι αρχαιολόγοι προ των ούτως ή άλλως σπουδαίων αποκαλύψεών τους!

Χαρακτηριστικό της «υπερβολής» (sic!) που χαρακτηρίζει όσους σπεύδουν να εμφανιστούν ως οι ευεργέτες των ανακαλύψεων είναι τα συνεχή δημοσιεύματα για μια σειρά από χρηματοδοτήσεις, που αν ισχύουν θα πρέπει να αναγκάσουν τους υπεύθυνους της ανασκαφής αντί να παρουσιάσουν με καμάρι το έργο τους να λογοδοτήσουν για τις τεράστιες δαπάνες!

Αν πιστέψουμε όσα δημοσιεύονται σε έγκριτες εφημερίδες, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, έδωσε 150.000 ευρώ «κόβοντας από όπου μπορούσε» προκειμένου να προχωρήσει η «παγωμένη» (το καλοκαίρι του 2013) ανασκαφή.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας, κατόρθωσε λόγω της επιμονής του να διασφαλίσει 50.000 ευρώ και να εντάξει την ανασκαφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, διασφαλίζοντας τη συνέχισή της το Φεβρουάριο του 2013.

Τώρα πώς τελικά κάποιους μήνες μετά ο κ. Παναγιωτόπουλος, σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, βρήκε την ανασκαφή «παγωμένη» ένας θεός μπορεί να το εξηγήσει…

Αν συνυπολογίσουμε και τα δεδομένα κονδύλια που γνωρίζουμε ότι στα σίγουρα δόθηκαν από άλλους φορείς τότε μιλάμε για απίστευτες χρηματοδοτήσεις.

Σύμφωνα με όσα έχει διασταυρώσει η Voria.gr χρήματα για την ανασκαφή έδωσαν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δια της Αντιπεριφέρειας Σερρών (περίπου 100.000 ευρώ σε δυο δόσεις), ο Δήμος Αμφίπολης (περίπου 50.000 ευρώ σε δυο δόσεις), το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης (50.000 ευρώ το Νοέμβριο του 2012), ενώ υπάρχει και η χορηγία που ανακοίνωσε η ΔΕΣΦΑ ύψους 30.000 ευρώ.

Το ανασκαφικό έργο, σύμφωνα με πληροφορίες, επιχειρήθηκε να ενταχθεί στο ΠΔΕ, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ. Επίσης, κονδύλι 150.000 ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού ουδέποτε δόθηκε, όπως τόνισαν έγκυρες πηγές κοντά στην επιστημονική ομάδα που κάνει την ανασκαφή.

Προ διετίας η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Αντιπεριφέρεια Σερρών λαμβάνουν γνώση της σπουδαιότητας των ευρημάτων. Ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο αντιπεριφερειάρχης, Γιάννης Μωυσιάδης, επισκέπτονται την περιοχή και αποφασίζουν τη χρηματοδότηση του ανασκαφικού έργου με περίπου 100.000 ευρώ.

Ο δήμαρχος Αμφίπολης, Γιώργος Βογιατζής, δίνει επίσης 50.000 ευρώ και ο πρώην υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, δίνει άλλα 50.000 ευρώ. Αυτά είναι τα μόνα σίγουρα χρήματα συν την ανακοινωμένη πλέον χορηγία της ΔΕΣΦΑ.

Ένα ερώτημα είναι εάν εκταμιεύτηκε το κονδύλι του υπουργείου Πολιτισμού ύψους 50.000 ευρώ όταν αναπληρωτής υπουργός ήταν ο κ. Τζαβάρας, το οποίο οι πληροφορίες μας λένε ότι τελικά δόθηκε.

Ο ίδιος ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρει ότι «όταν τα χρήματα που είχε στη διάθεσή της η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ανασκαφή εξαντλήθηκαν, η κ. Περιστέρη μου ζήτησε να επισκεφθώ την Αμφίπολη για να επιθεωρήσω την πρόοδο των εργασιών. Πήγα στο σημείο, όπου βρέθηκα μπροστά σε ένα τέτοιο ταφικό μνημείο που όμοιό του δεν υπάρχει πουθενά, ούτε στη Μακεδονία ούτε στον υπόλοιπο κόσμο. Αμέσως επικοινώνησα με τον τότε υπουργό Πολιτισμού, τον κ. Κώστα Τζαβάρα, έναν ιδιαίτερα ευφυή άνθρωπο, ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκλησή μου να επισκεφθούμε από κοινού την Αμφίπολη. Εκεί διαπίστωσε και ο ίδιος το μεγαλείο της ανασκαφής, εξασφάλισε 50.000 ευρώ για τη συνέχισή της και ακολούθως την ενέταξε σε χρηματοδοτικό εργαλείο του Υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει η ανασκαφή. Έτσι φτάσαμε εδώ και μιλάμε σήμερα για μια τεράστια ανακάλυψη».

Τα υπόλοιπα είναι υπό… διερεύνηση…..

http://www.voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=191070

 

Μαζί με τον Καλλικράτη στους δήμους, στους μπάτσους, στα ιατρεία του ΙΚΑ υπάρχει και για τις ήδη υποστελεχωμένες αρχαιολογικές υπηρεσίες, ένα κοματι του δημόσιου τομέα με παραγωγικό έργο και έρευνα που πάντα γινόταν με ελάχιστη χρηματοδότηση και ελεϋμοσύνες από διάφορους, επίσης με την δωρεάν εργασία φοιτητών και  συνεισφορά κατοίκων.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: