Πόλεμος συμφερόντων στο σύλλογο εργαζομένων Εθνικής τράπεζας

Καθόλου τυχαία ! Πρόκειται για το χειρότερο σύλλογο που λειτουργεί με αποκλεισμούς μελών !

Δημιουργήθηκε κάπου στη δεκαετία του ’60 και τα μέλη του καβάλησαν το καλάμι, με μπόλικη μικροαστική περηφάνια. Γραβατωμένοι, με δικό τους εστιατόριο στην Αθηνα, εκδρομές, δάνεια και ένα σωρό παροχές αποκλείουν τη συμμετοχή σε άλλους εργαζόμενους της ιδιας τράπεζας, όπως όσους είναι από δουλεμπορικές, είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, ακόμη και θυγατρικές εταιρείες όπως την ΕΘΝΟDATA. Το τελευταίο κρούμα φαίνεται από την παρέμβαση ενός συνδικαλιστή συριζαίου εκεί. Στο παρακάτω κείμενο θα καταλάβετε εύκολα τις κοματικές φόλες που έχουν στήσει:

Του Θανάση Μαρίνη,
μέλους ΔΣ ΣΥΕΤΕ

 

Μια μικρή ανασκόπηση…

Πριν από περίπου ένα μήνα βγήκε στη δημοσιότητα ακόμα ένα σκάνδαλο της συνδικαλιστικής ελίτ του ΣΥΕΤΕ. Συγγενείς 4 μελών του Προεδρείου του ΔΣ (Γιαννακόπουλος, Κατσίκας, Πολίτης, Δαμίγος) και ενός απλού μέλους του ΔΣ (Μανταζής) διορίστηκαν στην Τράπεζα ως ειδικοί συνεργάτες από το «παράθυρο» μέσα από προκλητικό αλισβερίσι με τη Διοίκηση.

 

Το φαινόμενο αυτό δεν είναι μεμονωμένο. Είναι ακόμα ένα σύμπτωμα της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που αποτελεί μόνιμο συνοδοιπόρο των τραπεζιτών και επιχειρεί συνειδητά να βυθίσει το συνδικαλιστικό κίνημα σε τεράστια ανυποληψία. Οι «συνδικαλιστές» αυτοί ενδιαφέρονται μόνο για τη «καρέκλα» και για τα προνόμια. Είναι οι ίδιοι που ψήφισαν μειώσεις, πολεμάνε κάθε πρόταση που αντιστρατεύεται τους τραπεζίτες και την Κυβέρνηση, ξεπουλάνε κάθε κατάκτηση και αγώνα.

Το ΔΣ της 6ης Αυγούστου…

Στις 6 Αυγούστου, μετά από αίτημα 10 μελών του Διοικητικού Συμβουλίου συγκλήθηκε έκτακτο ΔΣ με θέμα «Ανασύσταση Προεδρείου». Συγκεκριμένα ο στόχος ήταν να απομακρυνθούν από το προεδρείο οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο «συνδικαλιστές» και να προκηρυχθεί Γενική Συνέλευση και εκλογές στα όργανα του Συλλόγου.

 

Παρόλα αυτά οι εμπλεκόμενοι είχαν άλλη άποψη. Χωρίς να προηγηθεί κανένας διάλογος για το σκάνδαλο που προκάλεσε τη σύγκληση του ΔΣ, χωρίς να δοθεί ο λόγος σε κανέναν/καμία σύμβουλο, χωρίς καμία ψηφοφορία ο Πρόεδρος του ΣΥΕΤΕ με τη λογική «αποφασίζουμε και διατάζουμε» ανακοίνωσε ξαφνικά ότι λύεται η συνεδρίαση. Προσπάθησαν μάλιστα να περάσουν και μια δήθεν απόφαση με την οποία επεδίωκαν να σύρουν το Σύλλογο σε μια Γενική Συνέλευση «εξπρές», εντελώς στημένη, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους με μόνο θέμα την εκλογή εφορευτικής επιτροπής που θα προγραμματίσει τη διενέργεια εκλογών. Επιθυμούν μια Συνέλευση άμαζη, με «κουβαλητούς», χωρίς συζήτηση για το εν λόγω ζήτημα, χωρίς έλεγχο, χωρίς απολογισμό και βέβαια χωρίς κουβέντα για το πώς θα οργανώσουμε την αντίστασή μας απέναντι στις επιθέσεις τραπεζιτών-Κυβέρνησης-Τρόικα.

Άμεση απάντηση…

Μετά την πραξικοπηματική «απόφαση» του ΔΣ δεν μείναμε με σταυρωμένα τα χέρια. Συλλέξαμε τις υπογραφές 13 μελών του ΔΣ επί 24 παρόντων και καταθέσαμε στον ΣΥΕΤΕ κείμενο με το οποίο δηλώσαμε ότι η συνεδρίαση διακόπηκε και ως εκ τούτου δεν ψηφίσαμε, άρα καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί από το όργανο. Επιπλέον, μετά από προσφυγή 7 μελών του ΔΣ, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών διέταξε την αναστολή των αποφάσεων του εν λόγω ΔΣ μέχρι την 1/10.

Πως προχωράμε από δω και πέρα…

Μπροστά μας ανοίγεται αντικειμενικά μια δυνατότητα να ανατρέψουμε το γραφειοκρατικό έκτρωμα που διοικεί το ΣΥΕΤΕ και να συγκροτήσουμε ένα Σωματείο δημοκρατικό, αγωνιστικό, εργαλείο στα χέρια κάθε εργαζόμενου/ης στον αγώνα μας για ανατροπή των αντεργατικών πολιτικών.

 

Αυτό δεν θα γίνει αυτόματα. Θέλει συνειδητή, επίπονη και σκληρή δουλειά. Εδώ πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι/ες. Δεν μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις που μέχρι πρότινος στήριζαν τις  απαράδεκτες επιλογές της πλειοψηφίας του ΣΥΕΤΕ.

 

Το  βάρος, λοιπόν,  για την πραγματική ανασύσταση του ΣΥΕΤΕ πέφτει στις πλάτες των αγωνιστικών δυνάμεων, των αριστερών παρατάξεων (ΔΑΣ- ΕΝΙΑΙΑ- Πρόταση Προοπτικής) και των αγωνιστών/ριών της βάσης. Αρκεί οι δυνάμεις αυτές να συνεργαστούν πάνω σε μια βάση με τις εξής αιχμές:

  • Ανατροπή της ηγεσίας του ΣΥΕΤΕ. Άμεση προκήρυξη πραγματικής Γενικής Συνέλευσης και εκλογών. Αυτό μπορεί να γίνει το πρώτο βήμα για την ανασυγκρότηση του ΣΥΕΤΕ σε δημοκρατική-συμμετοχική βάση. Γενικές Συνελεύσεις για διαμόρφωση και έλεγχο των αποφάσεων, αιρετότητα /ανακλητότητα σε όλα τα όργανα, κατάργηση συνδικαλιστικών προνομίων, κ.α.
  • Άνοιγμα της συζήτησης για το τι τραπεζικό σύστημα θέλουμε. Μια πρόταση θα μπορούσε να είναι η Εθνικοποίηση των τραπεζών κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο για να λειτουργήσουν έτσι στην υπηρεσία της κοινωνίας
  • Αγωνιστικός σχεδιασμός και συντονισμός με τα υπόλοιπα κομμάτια των εργαζομένων που πλήττονται

http://www.xekinima.org/arthra/view/article/agonas-gia-anatropi-tis-mafias-poy-dioikei-ton-syete/#sthash.LwjRv7sl.dpuf

Το ωραίο είναι πως οι σύμβουλοι δεν εγγράφονται στο σύλλογο και κανονικά πρέπει να διαγραφούν οι συγκεκριμένοι.
Βέβαια μιλάμε για παλιοτόμαρα-εργολάβους του συνδικαλισμού που χρόνια λυμαίνονται το κίνημα. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πόσα δοαφορετικά καθεστώτα εργασίας υπάρχουν εκεί αλλά και πόσες απεργίες έγιναν τα  τελευταία 15 χρόνια, σχεδόν καμία !
Ετσι, επειδή πανε να χάσουν τα ψηφαλάκια και τις θέσεις στο ΔΣ του συλλόγου, προσπάθησαν να χωθούν δίπλα στη διοίκηση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: