Βιβλιοσυνεργατική, όταν πεινασμένοι εργάτες σηκώνουν τη γροθιά

BzlkfJ1CcAAgHJO.jpg large

 

 

Οι εργαζόμενοι στην εταιρία γραφικών τεχνών ΒΙΒΛΙΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ έχουν ξεκινήσει απο τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου, 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες διεκδικώντας απο την εργοδοσία την αποπληρωμή των δεδουλευμένων που φτάνουν τους 4-5 μήνες.

Η επιχείρηση έχει ακολουθήσει την τελευταία τριετία μια τακτική καθυστέρησης στις πληρωμές εκμεταλευόμενη την οικονομική κρίση αλλά και όλα τα περιθώρια που της δίνουν οι νομοι που έχουν ψηφίσει οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια. Οι εργαζόμενοι όλο αυτό το διάστημα έχουν προχωρήσει σε δεκάδες στιγμές σε στάσεις εργασίας και απεργίες καταφέρνοντας με αυτόν τον τρόπο να πληρώνονται.

 

Τωρα η εργοδοσία κλιμακώνει την επίθεσή της διεκδικώντας πρακτικά οι εργαζόμενοι να συνεχίζουν να δουλεύουν απλήρωτοι. Το θράσος τους φτάνει στο σημείο να απαιτούν να σταματήσει η κινητοποίηση και να ικανοποιηθούν οι εργάτες παίρνοντας το ιλλιγιώδες ποσό του 20% – 40% ενός μισθού, χωρίς καμμια δέσμευση ή χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή των υπόλοιπων. Τα επιχειρήματα της εργοδοσίας ότι δεν υπάρχουν κέρδη εξαιτίας της κρίσης, ακούγονται ψεύτικα, σε μια επιχείρηση που μέχρι πρίν λίγο οι εργαζόμενοι δούλευαν υπερωρίες για να καλύψουν τις ανάγκες της δουλειάς.

   Η ιδιοκτήτρια της επιχείρησης κα Εφραίμογλου δεν είναι τυχαία. Είναι μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), αντιπρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, ήταν η ιδιοκτήτρια της Vivodi Telecoms αποτελεί δηλαδή διαλεκτό κομματι της άρχουσας τάξης στην Ελλάδα.

Είναι προφανές ότι η εργοδοσία δεν είναι διατεθειμένη να ρίξει στην επιχείρηση ουτε ένα ευρώ απο τα χρήματα που αποθησαύρισε όλα τα προηγούμενα χρόνια απο τη ΒΙΒΛΙΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ή απο τις άλλες επιχειρηματικές της δραστηριότητες και οδηγεί 90 εργαζόμενους στην εξαθλίωση και την ανεργία.

Η επιλογή αυτής της στάσης απέναντι στους εργαζόμενους δείχνει όχι μόνο τη βαρβαρότητα που μας οδηγούν οι εργοδότες, με τις ευλογίες της κυβέρνησης της ΕΕ και του ΔΝΤ, αλλά και το πόσο πιστεύουν τα αφεντικά την «ανάπτυξη» που ευαγγελίζεται η συγκυβέρνηση ότι έχει ξεκινήσει.

Οι εργαζόμενοι στη ΒΙΒΛΙΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ χρειάζονται την στήριξή μας για να νικήσουν. Καλούμε κάθε εργαζόμενο και κάθε συνδικάτο να δείξει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους της επιχείρησης. Με ψήφισμα συμπαράστασης και με την οικονομική ενίσχυση στους απεργούς για να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι τη νίκη.

http://syntonismoskd.blogspot.gr/

Η αρχική φωτογραφία είναι από την ψηφοφορία των εργαζομένων στη συνέλευση που αποφάσισαν τις κινητοποιήσεις

To παραπάνω κείμενο αφήνει σαφή ίχνη της οικονομικής εξαθλίωσης που έχουν οι εργαζόμενοι εκεί. Η Εφραίμογλου είναι από το γνωστό σόι που έλεγχε πλειοψηφικά την Τράπεζα Εργασίας, πρόκειται για πάμπλουτη μεγαλοαστή που με αυτήν την εταιρεία επιδόθηκε σε μπίζνες με το κράτος τυπώνοντας κυρίως τα σχολικά βιβλία.

Από αυτό το παλιοτόμαρο δεν περιμένουμε κανένα οίκτο προς τους εργαζόμενους.

Από πληροφορίες μέσω  συναγωνιστών μάθαμε πως οι εργαζόμενοι  προγραμματίζουν κινητοποίηση την Δευτέρα 13 Οκτώβρη στις 10 πμ στο υπ. Εργασίας στη Σταδίου. Ακόμη, προγραμματίζεται μια επίσκεψη αντιπροσωπείας συνδικαλιστών την Τρίτη 14/10 το πρωί στο εργοστάσιο στο Κορωπί για συμπαράσταση και την επίδοση ψηφισμάτων συμπαράστασης.

Αυτό που έχει σημασία είναι η άθλια οικονομική κατάσταση που έχουν, παρόλα αυτά πηγαίνουν κάθε μέρα στο εργοστάσιο για περιφρούρηση και καλούν φορείς να ενισχύσουν οικονομικά είτε απευθείας είτε μέσω της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων.

Για την αποστολή ψηφισμάτων έχει ανακοινωθεί ένα e-mail dargrock@yahoo.gr και ένα τηλέφωνο 6938938229 (Δημήτρης Αργυροκαστρίτης)

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: