Στήνουν νέο νόμο για τον περιορισμό των ήδη στραγγαλισμένων συνδικαλιστικών ελευθεριών

Καιρό το γυροφέρνουν, πως θα καταστείλουν και τις ελάχιστες συνδικαλιστικές ελευθερίες που απέμειναν, γιατί τα αφεντικά…δεν βγαίνουν…

Πλήθος δημοσιευμάτων του αστικού τύπου κάνουν λόγο για περιορισμούς στην πρόσβαση σε εργασιακούς χώρους και επιμήκυνση προθεσμιών αναγγελίας απεργιών. Ολα στο  βωμό του κεφαλαίου και της ασύδοτης εργοδοσίας

 

Η σημερινή κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή έχει θέσει ως στόχο την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου με το πρόσχημα ότι από το 1982 που ψηφίστηκε ο Ν.1264, έχουν περάσει πάνω από 30 χρόνια. Μάλιστα, στην πρόσφατη συνάντηση του υπουργείου Εργασίας, των εργοδοτικών οργανώσεων, της ΓΣΕΕ και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) στη Γενεύη, συμφωνήθηκε να συνεχιστεί ο σχετικός «κοινωνικός διάλογος» στην Αθήνα.

Μάλιστα, χτες, ο Χρ. Πρωτόπαππας, στέλεχος και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, ερωτηθείς είπε

«…αν υπάρχουν κάποιες στρεβλώσεις του νόμου μετά από 35 χρόνια τις οποίες οι κοινωνικοί εταίροι μπορούν να συζητήσουν και αυτή η συζήτηση γίνεται ήδη, δεν έχουμε εμείς καμία αντίρρηση να συζητηθούν»!

…Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του «Εθνους της Κυριακής»:

-Η συγκυβέρνηση σχεδιάζει να περιορίσει τον αριθμό των εκλεγμένων συνδικαλιστών που προστατεύονται από απόλυση και να «λύσει» τα χέρια των εργοδοτών για να απολύουν ελεύθερα συνδικαλιστές, από τους περιορισμούς που θέτει ο Ν. 1264 και με διάφορα προσχήματα. Αλλωστε δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι εργοδότες, παραβιάζοντας ανοιχτά τις σχετικές διατάξεις, απολύουν εκλεγμένους συνδικαλιστές, όπως πρόσφατα έγινε με τον γενικό γραμματέα του ΣΕΤΗΠ, από πολυεθνική επιχείρηση.

-Σχεδιάζεται να τεθούν εμπόδια στην παρουσία των συνδικαλιστικών οργανώσεων μέσα στις επιχειρήσεις, στην ενημέρωση και τη διανομή ανακοινώσεων με τον προκλητικό ισχυρισμό ότι έτσι «διαλύονται οι επιχειρήσεις»!

-Οσον αφορά στην προκήρυξη απεργιών γίνεται λόγος για αύξηση του χρόνου ειδοποίησης στην προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης από τις 24 στις 48 ώρες πριν.

-Ακόμη, η απόφαση για απεργία να μη λαμβάνεται από την πλειοψηφία των εργαζομένων που λαμβάνουν μέρος στη Γενική Συνέλευση, αφού έχει διαπιστωθεί απαρτία, αλλά από την πλειοψηφία των εργαζομένων σε μια επιχείρηση, όρος που πρακτικά οδηγεί σε αποτροπή της συντριπτικής πλειοψηφίας των απεργιών.

-Ο οικονομικός στραγγαλισμός των συνδικάτων. Εδώ, επιστρατεύεται ο ισχυρισμός της «διαφάνειας» των οικονομικών των συνδικάτων, όταν είναι γνωστό ότι διαχρονικά οι αστικές κυβερνήσεις και ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας καθόριζαν αυθαίρετα και για τους δικούς τους σκοπούς τη χρηματοδότηση των συνδικάτων μέσω της Εργατικής Εστίας, από τα χρήματα δηλαδή που συνεισέφεραν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

ανασύνταξη από το http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8169881&publDate=28/10/2014

 

Σε άλλο μέσο:

 

-Yπάρχει πρόβλεψη για απόλυση ή και (δυσμενή προφανώς) μετάθεση συνδικαλιστή, αν ο τελευταίος κριθεί από τον εργοδότη ότι δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία της επιχείρησης!

-Ο ρόλος του συνδικαλιστή σε μια επιχείρηση περιορίζεται δραστικά ακόμα και στο επίπεδο της απλής ενημέρωσης των εργαζομένων.

-Προβλέπεται δραστικός περιορισμός στις συνδικαλιστικές άδειες, που θα έχουν πλέον ανώτατο όριο τις επτά ημέρες τον μήνα, ενώ σήμερα η διάρκειά τους εξαρτάται από το αν πρόκειται για πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια οργάνωση.

-Στην προκήρυξη απεργιών, το σχέδιο προβλέπει η προειδοποίηση να γίνεται εφ” εξής τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την πραγματοποίηση της κινητοποίησης, αντί του 24ώρου που ισχύει σήμερα. Το οξύμωρο είναι πως σήμερα το 95% των απεργιών κρίνονται έτσι κι αλλιώς από τα δικαστήρια παράνομες και καταχρηστικές καταλύοντας στην πράξη το δικαίωμα της απεργίας.

 http://omniasuntcommunia.espivblogs.net/

One Comment to “Στήνουν νέο νόμο για τον περιορισμό των ήδη στραγγαλισμένων συνδικαλιστικών ελευθεριών”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: