Κινητοποιήσεις στην εταιρεία φωσφορικών λιπασμάτων

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται εργαζόμενοι του εργοστασίου της «Ελληνικά Λιπάσματα» (πρώην «Βιομηχανικά Φωσφορικά Λιπάσματα») οι οποίοι αρνούνται να υπογράψουν τη νέα  σύμβαση εργασίας .

Εκεί εργάζονται περίπου 200 άτομα εργολαβικό προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων-δούλοι,  με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Τους τελευταίους μήνες, με αφορμή τη λήξη της μετενέργειας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, γίνεται μετατροπή των όρων εργασίας και τους πασάρουν νέες συμβάσεις.

Την τελευταία μέρα του Γενάρη όταν η μέχρι τώρα εργολαβική εταιρεία έπαψε τη λειτουργία της, ανέλαβε νέα καταργώντας στην πράξη όλες τις τελευταίες συμβάσεις και προτείνοντας νέες με δυσμενείς όρους.

Ουσιαστικά πρόκειται για μειώσεις ως και 50% στις αποδοχές τους, ανάλογα με την ειδικότητα.

Ορισμένοι αρνήθηκαν να υπογράψουν και αρκετοί βρίσκονται σε κινητοποιήσεις μπροστά στην πύλη του εργοστασίου.

Το χειρότερο είναι η στάση του σωματείου των μονίμων υπαλλήλων. Περιληπτικά:

-Αν και έχει αποφασισθεί απεργία από τη γενική συνέλευση, δεν την εξαγγέλλουν.

-Παίζουν καθαρά το «μαξιλαράκι» στα αφεντικά. Εργαζόμενοι κάνουν λόγο για σοβαρά προβλήματα στην ασφάλεια που δείχνουν να μη συμμερίζονται.

-Επίσης αδιαφορούν σε όλες τις καταγγελίες που συνοδεύουν καθυστερήσεις στις πληρωμές εργαζομένων, με τα γνωστά «συνηθισμένο είναι, υπάρχουν και χειρότερα».

-Το χειρότερο όλων είναι η άρνησή τους να δεχτούν ως μέλη όσους εργάζονται μέσω δουλεμπορικών εταιρειών.

….Τις τελευταίες ημέρες το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας είχε βρεθεί στις εγκαταστάσεις της ΒΦΛ για να προχωρήσει σε επιτόπιους ελέγχους, με αφορμή καταγγελίες από οδηγούς και χειριστές μηχανημάτων -οι οποίοι έχουν υπογράψει συμβάσεις απασχόλησης με μια εργολαβική εταιρεία η οποία εδράζει στην Κύπρο και η οποία έχει «διαδεχτεί» την παλιά «ΚΑΒΑΛΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ» (γνωστή και ως ΚΑΒΙΕ)- ότι δεν έχουν ωράριο και ειδοποιούνται ξαφνικά όταν τους χρειάζονται, χωρίς να έχουν συγκεκριμένο εργασιακό καθεστώς. Ωστόσο η συγκεκριμένη εργολαβική αλλοδαπή εταιρεία προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, καθώς το πρωί της Παρασκευής επέδωσε αιφνιδιαστικά στους εργαζόμενους που απασχολούνται εργολαβικά σε αυτήν -περί τους 150- νέες συμβάσεις εργασίας, οι οποίες προβλέπουν μειώσεις στις αποδοχές τους σε ποσοστά που αγγίζουν ακόμα και το 50%!

Θεωρητικά οι μειώσεις μισθών που προτείνει η εργολαβική εταιρεία είναι «νόμιμες», με την έννοια ότι από την στιγμή που η εταιρεία είναι αλλοδαπή δεν υπόκειται στις διατάξεις της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας αλλά έχει την «δυνατότητα» να μειώσει τις απολαβές των εργαζόμενων στον ελάχιστο κατώτατο μισθό των 570 €. Ωστόσο καθίσταται πλέον φανερό ότι με τέτοιες μειώσεις μισθών είναι πρακτικά εντελώς ασύμφορη η απασχόλησή τους σε μια χημική βιομηχανία, όπως είναι η ΒΦΛ, μιας και αυτές οι απολαβές αρκούν μονάχα για το ένσημο και την ασφάλιση. Μάλιστα ακόμα και το ίδιο το ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρείας παραμένει θολό, καθώς η διοίκηση του σωματείου των εργαζομένων (εναντίον του οποίου εκφράζονται έντονα παράπονα από τους συμβασιούχους για το γεγονός ότι, ενώ αρκετοί εξ αυτών απασχολούνται στην ΒΦΛ εδώ και 15 περίπου χρόνια, δεν ανήκουν στο σωματείο -για να ενταχθούν σε αυτό απαιτείται αλλαγή του καταστατικού του σωματείου) εκφράζει υποψίες ότι ο βασικός της μέτοχος είναι κοινός με αυτόν της ΒΦΛ.

Υπήρξαν βέβαια αρκετοί εργαζόμενοι -οι οποίοι απασχολούνται στον τομέα της καθαριότητας- οι οποίοι αναγκάστηκαν να αποδεχτούν τις νέες συμβάσεις, μιας και η εύρεση άλλων υπαλλήλων για τις ίδιες θέσεις χαρακτηρίζεται από τους ίδιους ως σχετικά εύκολη υπόθεση. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο και για τους πάνω από 60 εξειδικευμένους τεχνίτες, οι οποίοι αρνήθηκαν να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με άμεση απόλυση -αρχής γενομένης από την ερχόμενη Δευτέρα!….

 

http://www.kavala-portal.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: