Μπάτσοι και μιά σύλληψη στο αμαξοστάσιο της Ο.ΣΥ

CaZbmbqUUAE48KNΕδώ και μιά ώρα μπάτσοι βρίσκονται στο αμαξοστάσιο της Ο.ΣΥ στο Ελληνικό. Εχουν συλλάβει ένα συνδικαλιστή ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη απεργία των απλήρωτων καθαριστριών. Τα αφεντικά, μια δουλεμπορική εταιρεία καθαρισμού προσπάθησε να βάλει στη δουλειά απεργοσπάστες. Περισσότερα στο παρακάτω κείμενο:
Από την Τρίτη 26 Γενάρη, οι απλήρωτες καθαρίστριες στο αμαξοστάσιο της Ο.ΣΥ. (Οδικές Συγκοινωνίες) στο Ελληνικό, έχουν ξεκινήσει έναν απεργιακό αγώνα διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους από την εταιρεία ΛΙΝΚ ΑΠ Φάκος – Μωραϊτης, που έχει αναλάβει εργολαβικά τον καθαρισμό των λεωφορείων.
Εδώ και 5 χρόνια οι εργάτριες, δουλεύοντας σε άθλιες συνθήκες, έχουν υποστεί με κάθε τρόπο την εργοδοτική αυθαιρεσία. Εκβιάζονται από τον εργολάβο της ΛΙΝΚ ΑΠ να υπογράφουν για μισθούς μεγαλύτερους απ’ αυτούς που τελικά παίρνουν (όταν πληρώνονται). Για νυχτερινά, αργίες, υπερωρίες, επιδόματα ούτε λόγος να γίνεται, ενώ τις ανάγκαζε να υπογράφουν ότι έπαιρναν τα δώρα Χριστουγέννων που ποτέ όμως δεν πήραν. Κι ενώ η εταιρεία εισπράττει από τα κρατικά ταμεία, σύμφωνα με τη σύμβασή της, 140000 ευρώ κάθε μήνα, έχει αφήσει τις καθαρίστριες, άλλες για 3 και άλλες για 5 μήνες, χωρίς ακόμα κι αυτόν τον πετσοκομμένο μισθό.
Αυτά είναι τα επιχειρηματικά συμφέροντα που ιδιαίτερα τώρα, με πρόσχημα την κρίση, εκμεταλλεύονται ολοένα και περισσότερο τους εργαζόμενους για τον δικό τους μεγαλύτερο πλουτισμό, με τις πλάτες πάντα του κράτους. Τυπικό παράδειγμα και η εταιρεία καθαρισμού ΛΙΝΚ ΑΠ, που εισπράττει από το δημόσιο το χοντρό πακέτο της σύμβασης χρησιμοποιώντας τους εργαζόμενους σαν σκλάβους.
Φτάνοντας ο κόμπος στο χτένι, εδώ και 6 νύχτες οι εργάτριες αποφάσισαν να μην πιάσουν δουλειά ξανά αν δεν πάρουν όλα όσα τους χρωστάει η εταιρεία.
Κάθε βράδυ από τις 7 μέχρι το ξημέρωμα βρίσκονται μπροστά στην πύλη του αμαξοστασίου στο Ελληνικό δηλώνοντας, προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν θα επιτρέψουν να γίνουν πράξη οι απειλές του εργολάβου για απεργοσπάστες που θα φέρει για να καθαρίσουν τα λεωφορεία.
Η δήθεν φιλική επίσκεψη της δικηγόρου της εταιρείας στο αμαξοστάσιο, που προσπάθησε να τους πουλήσει δικαιολογίες και ψέματα και οι απειλές από το τσιράκι του αφεντικού για απόλυση αν δεν «συμμορφώνονταν», απέβησαν άκαρπες και συνάντησαν την ανυποχώρητη στάση των εργατριών που τους έδιωξαν. Κάποιες καθαρίστριες που έστειλε ο εργολάβος, μόλις είδαν την αντίδραση των απεργών και των αλληλέγγυων που ήταν εκεί έφυγαν κι αυτές. Η απάντηση της εταιρείας ήταν να κάνει μήνυση σε συνδικαλιστή της Ο.ΣΥ.που συμπαραστέκεται στον αγώνα τους και να στείλει τους μπάτσους για εκφοβισμό. Προφανώς, υπολογίζοντας στην ανάγκη των γυναικών για το μεροκάματο αλλά και στο γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους είναι μετανάστριες και ίσως πιο ευάλωτες, ο εργολάβος θεώρησε ότι ο εκφοβισμός του θα έπιανε τόπο.
Κάθε μέρα που περνάει ματαιώνονται τα σχέδια και οι προσπάθειες του αφεντικού για λήξη της απεργίας αλλά πέφτουν στο κενό και οι εντολές του διευθυντή του αμαξοστασίου για άμεσο καθαρισμό των λεωφορείων, αδιαφορώντας για τις συνθήκες γαλέρας που έχει επιβάλει η ΛΙΝΚ ΑΠ.
Διαψεύδονται επίσης και οι δηλώσεις στο ΚΟΚΚΙΝΟ την Παρασκευή της προέδρου της Ο.ΣΥ. ότι τάχα «οι εργαζόμενες πληρώθηκαν και επέστρεψαν στην εργασία τους». Η πρόεδρος σε προηγούμενη συνάντησή της με τις εργαζόμενες τις προέτρεψε μάλιστα, απ’ ότι οι ίδιες είπαν, να γυρίσουν στη δουλειά τους μοιράζοντας υποσχέσεις ότι θα πληρωθούν δήθεν από τον εργολάβο.
Οι εργάτριες συνεχίζουν την απεργία και τον αποκλεισμό του αμαξοστασίου του Ελληνικού και δηλώνουν ότι δεν θα κάνουν πίσω αν δεν πάρουν όλα όσα τους χρωστάνε.
Βρεθήκαμε δίπλα τους από την αρχή και στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα τους.
Η παρουσία όλων μας και η αλληλεγγύη μας είναι πολύ σημαντική γιατί όπως λένε και κείνες «μόνο αν είμαστε πολλοί μπορούμε να νικήσουμε».
Από τις 7 και μετά, κάθε βράδυ, οι καθαρίστριες βρίσκονται στην πύλη του αμαξοστασίου του Ελληνικού περιφρουρώντας την απεργία τους. Να είμαστε μαζί τους.
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

 

 

 

ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΑΓΩΝΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ 

 

 

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

 

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Μπραχαμίου

http://katadimadim.blogspot.gr/2016/02/blog-post.html

 

Οι καθαρίστριες συμμετείχαν στη σημερινή διαδήλωση με δικό τους πανό

CaXEKU3WwAAc1IL

Φωτογραφίες, @Mary_libertaria , @dromografos

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: