«Πλαίσιο», απολύσεις για ένα χαμόγελο

«Ήθελα 20 μέρες για να κλείσω τα 8 χρόνια στην επιχείρηση και να μπω στα 9. Θα συμπλήρωνα 3 τριετίες, επομένως θα αποκτούσα περισσότερα δικαιώματα. Μπορεί για αυτό τον λόγο να με απόλυσαν κιόλας. Το «ΠΛΑΙΣΙΟ» ανακυκλώνει διαρκώς εργαζόμενους, προσλαμβάνει νέους, κανείς δεν είναι πάνω από 35 ετών» δηλώνει η απολυμένη Σοφία Πάτα η οποία κατά την διάρκεια της εργασίας της στην επιχείρηση είχε λάβει ουκ ολίγες διακρίσεις, όπως η ένταξη της, δύο φορές μάλιστα, στην «Dream Team»  του 2015.

plaisio1446712740

ΕΙΜΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ, ΟΧΙ ΓΕΛΩΤΟΠΟΙΟΣ

«Έρχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα άτομα της εταιρείας για να ελέγξουν αν είσαι αρκετά… κλόουν, να δουν αν έχεις την…σωστή διάθεση απέναντι στους πελάτες. Επειδή όμως δεν μπορούσα να κάνω τον κλόουν όλη την ώρα, ούτε ήθελα να χαμογελάω διαρκώς, με κατηγόρησαν ότι σερνόμουν. Δεν έχουν αντιληφθεί προφανώς ότι όταν υπάρχει μόνο ένα άτομο για να εξυπηρετήσει δύο τμήματα και τρέχει σαν τρελό, δεν μπορεί να έχει καρφιτσωμένο ένα χαμόγελο στο πρόσωπο του. Τους εξήγησα ότι είμαι μονογονεϊκή οικογένεια, επομένως κουράζομαι πολύ στο σπίτι. Οι γονείς μου δεν μπορούν να με βοηθήσουν. Ανάποδα να με γυρίσετε δεν θα πέσει ούτε ένα ευρώ. Δεν παίρνω διατροφή και μόνο ο μισθός αυτός συντηρεί το σπίτι μου και το παιδί μου. Ξέρετε τι μου απάντησαν τότε με τον πιο απροκάλυπτο κυνισμό; Σοφία μην στεναχωριέσαι, θα δεις ότι όταν φύγεις από εδώ, όλα θα πάνε καλύτερα για σένα, θα ανανεωθείς, να βλέπεις θετικά τα πράγματα, αυτή η εξέλιξη όμως είναι καλή και για την εταιρεία. Μιλάμε δηλαδή για τον απόλυτο κυνισμό. Απολύθηκα επειδή δεν ήμουν…χαρούμενη. Αν θα κινηθώ δικαστικά; Βεβαίως και θα καταφύγω στα δικαστήρια».

«Εμείς το έχουμε καταγγείλει το περιστατικό. Δεν είναι το μοναδικό. Οι συνθήκες εργασίας στο «ΠΛΑΙΣΙΟ» είναι απάνθρωπες. Μιλάμε για φουλ εντατικοποίηση εργασίας, υψηλές όσο και ανεδαφικές απαιτήσεις, ζητούν από τους εργαζόμενους να φορούν ένα μόνιμο χαμόγελο. Για αυτό τον λόγο απέλυσαν και την Σοφία, παρόλο που, δούλευε εκεί 8 χρόνια. Την κατηγόρησαν ότι δεν ήταν αποδοτική και δεν χαμογελούσε. Έχουμε προσφύγει ήδη στην Επιθεώρηση Εργασίας και έχουμε παροτρύνει την κα. Πάτα να διεκδικήσει δικαστικά την ανάκληση της απόλυσης, κάτι που είναι αποφασισμένη να πράξει. Οι 2 συναντήσεις που είχαμε προγραμματίσει στην Επιθεώρηση Εργασίας αναβλήθηκαν με υπαιτιότητα της εταιρείας. Προφασίστηκαν την αποχή του δικηγόρου τους, ενώ μπορούσαν να στείλουν τον διευθυντή του καταστήματος. Είναι απαράδεκτο να μετατρέπουν τους εργαζόμενους σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Ας ξέρουν όμως και οι εργαζόμενοι που φοβούνται να μιλήσουν, ότι δεν πρόκειται να έχουν καλύτερη τύχη» τονίζει o πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Τσιαπλές Τάσος.

maxresdefault
Τάσος Τσιαπλές, Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Λάρισας: Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ξεχνούν ότι αυτοί είναι η δύναμη μιας επιχείρησης.

 

«Υπάρχει επίσημη ανακοίνωση. Έχει δοθεί αναλυτική απάντηση. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Να ξέρετε πάντως ότι δεν απολύονται εργαζόμενοι για τους λόγους που επικαλείται το Σωματείο». Η προσπάθεια μου να εκμαιεύσω περισσότερες πληροφορίες από την Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της εταιρείας «ΠΛΑΙΣΙΟ» είχε τις ίδιες πιθανότητες με το «ξεκλείδωμα» του υπολογιστή της από το δικό μου password. Mια εργαζόμενη, ονόματι Σοφία Πάτα, απολύθηκε πριν από λίγες ημέρες από κατάστημα της εταιρείας στην Λάρισα. «Δεν ήταν επαρκώς ευδιάθετη» υποστηρίζει το…εργοδοτικό πόρισμα, επικαλούμενο ταυτόχρονα τις υψηλές αμοιβές που παρέχει στους εργαζόμενους, τις ευκαιρίες ανέλιξης, και βεβαίως πόσο δύσκολο είναι για μια εταιρεία 1.200 ατόμων να κρατηθεί «όρθια» στην τρις…μνημονιακή Ελλάδα. Δεν γνωρίζω αν η κα. Πάτα είναι χαμογελαστή ή όχι. Ούτε μπορώ να επιβεβαιώσω τις καταγγελίες που θέλουν την επιτυχημένη εταιρεία να λειτουργεί ως «πλυντήριο» εργαζομένων εδώ και χρόνια. Αυτό που γνωρίζω όμως είναι, ότι τα εργοδοτικά κριτήρια λαμβάνουν ολοένα και περισσότερο μια διαστροφική χροιά που αποβλέπει στην μεγιστοποίηση των κερδών και στο «πνίξιμο» των όποιων αντιδράσεων.  Απαγορεύονται οι μεγάλες ηλικίες, απαγορεύται η στεναχώρια, απαγορεύονται οι διεκδικήσεις…Είναι παράδοξο αν το σκεφτεί κανείς: Η επιζητούμενη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων έχει φτάσει ουσιαστικά σε τέτοιο σημείο ανελαστικότητας όσον αφορά την επιβράβευση των «κατάλληλων» υπαλληλικών προσόντων που θυμίζει σοβιετική δημόσια υπηρεσία. Ότι «ξεφεύγει» από το καλούπι, τιμωρείται. Στην περίπτωση της Σοφίας Πάτα που δεν ήθελε να είναι ο «shiny happy people» της επιχείρησης…έχασε την δουλειά της.

InnerBig01

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΦΑΚΕΛΩΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

«Αυτό που έχει καταφέρει η εταιρεία όσον αφορά τους εργαζόμενους είναι να τρώει ο ένας τις σάρκες του άλλου. Να φανταστείτε ότι η επιχείρηση εκδίδει εφημερίδα στην οποία αναφέρονται οι προσωπικές επιδόσεις του κάθε υπαλλήλου. Την μοιράζουν μάλιστα κάθε πρωϊ. Ενώ τέτοια ενδοεταιρικά στοιχεία πρέπει να παρουσιάζονται με προσοχή και διακριτικότητα, αυτά κοινοποιούνται σε όλους. Και φυσικά υπάρχουν εργαζόμενοι που το εκμεταλλεύονται αυτό, δεν λείπουν και αυτοί που περιμένουν με αγωνία να διαβάσουν τι γράφει…η εφημερίδα για τις ικανότητες τους. Τα βγάζει τα δεδομένα αυτά η εταιρεία φόρα παρτίδα, αδιαφορώντας για την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια των υπαλλήλων της» υποστηρίζει οργισμένος ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Αττικής στην εταιρεία «ΠΛΑΙΣΙΟ» Κουντουράκης Κωνσταντίνος.

plaisio

«Όσον αφορά τις απολύσεις, αυτές κινούνται στα όρια της νομιμότητας. Πάντα απολύουν ένα με δύο άτομα λιγότερα από ότι προβλέπει ο νόμος. Φαίνεται καθαρά και από τα στοιχεία της «Εργάνης». Πριν από 1,5 χρόνο περίπου, 190 άτομα απολύθηκαν και άλλα τόσα είχαν εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση. Σε ποσοστό 65% υπάρχει ανακύκλωση εργαζομένων. Με τις παραιτήσεις τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Σε εξαναγκάζουν να δηλώσεις παραίτηση. Με ποιο τρόπο; Π.χ, αν εργάζεσαι σε κατάστημα του Πειραιά σε βάζουν να δουλέψεις σε κατάστημα της Κηφισιάς, το οποίο είναι 3 ώρες πήγαινε-έλα. Πρόκειται για μια τακτική της εταιρείας. Επίσης βάζουν πολλά σπαστά ωράρια με συνέπεια ο εργαζόμενος μαζί με τις ώρες μετακίνησης να ξοδεύει 13 και 14 ώρες ημερησίως για χάρη της εταιρείας. Υπάρχουν μετά και οι Κυριακές. Τις ημέρες εκείνες που είναι ανοιχτή η αγορά, όλα τα καταστήματα από το «Πλαίσιο» λειτουργούν. Ξέρετε ποια είναι η ειρωνεία; Αν και το «Πλαίσιο» δίνει περισσότερα χρήματα από τους ανταγωνιστές, οι συνθήκες εργασίας είναι τόσο άθλιες, που οι εργαζόμενοι προτιμούν να μείνουν άνεργοι ή να ψάξουν μια άλλη δουλειά, παρα να συνεχίσουν να δουλεύουν εκεί. Στο θέμα των πληρωμών πάντως δεν μπορούμε να πούμε τίποτα. Στη μισθοδοσία είναι τυπικότατοι» συμπληρώνει ο κ. Κουντουράκης.

ΜΕΤΡΑΝΕ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΠΟΣΗ ΩΡΑ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΑΛΕΤΑ

Το Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρεία «ΠΛΑΙΣΙΟ» είχε προχωρήσει στην έκδοση ανακοίνωσης τον Ιούλιο του 2014 μέσω της οποίας κατήγγειλε την επιχείρηση για «εργασιακό μεσαίωνα». Συγκεκριμένα αναφέρει: «…“Πρωταθλήματα” ανταγωνισμού μεταξύ των υπαλλήλων με έπαθλο την μη απόλυση τους, μηχανάκια χρονομέτρησης της παραγωγικότητας που μετράνε ακόμα και την ώρα που θα πάνε στην τουαλέτα και ένα σωρό άλλες πρακτικές που καθιστούν την ζωή των εργαζομένων της μαρτύριο. Τελευταίο επεισόδιο στο μακρύ αυτό σήριαλ του success story είναι η ανήθικη μεθόδευση της ώστε να αντικαταστήσει τους 8ωρους εργαζόμενους της, με 4ωρους σκλάβους! Προφασιζόμενη ένα σωρό ανούσιες αφορμές απολύει παλιούς για να φέρει καινούργιους, κάνοντας από επιλογή και όχι ανάγκη, την 4ωρη εργασία κανόνα και όχι εξαίρεση».

ΠΛΑΙΣΙΟ: «TURBO X»…ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΥΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

 

 

 

Σωματειο Εργαζομενων στην Πλαισιο Computer 

Η εταιρεία Πλαίσιο συνήθως αποφεύγει τις δημόσιες τοποθετήσεις και μάλλον καλά κάνει, καθώς όταν το κάνει δείχνει να μην έχει αίσθηση της πραγματικότητας. Την στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε τρομερό αδιέξοδο, με την κατάσταση να είναι έκρυθμη  και την κοινωνική αδικία να βρίσκεται στο ζενίθ, οι κερδισμένοι της κρίσης, αυτοί που πήραν τα μνημόνια χέρι-χέρι φαίνεται πως αδυνατούν να δουν πίσω απ’ τα πολλά μηδενικά των κερδών τους.

Υιοθετούν την λογική του κοινωνικού αυτοματισμού, κατηγορώντας τους εκπροσώπους των εργαζομένων ενώ την ίδια ώρα απαξιώνουν θεσμούς που έχουν τον ρόλο να επιλύουν τις εργασιακές διαφορές, αρνούμενοι να προσέλθουν στην επιθεώρηση εργασίας για την άδικη απόλυση της Σοφίας, ζητώντας συνεχόμενες αναβολές. Κατηγορούν το πρωτοβάθμιο επιχειρησιακό σωματείο για επαγγελματικό συνδικαλισμό, δείχνοντας το πόσο στρεβλή αντίληψη έχουν για τα όργανα συλλογικής διεκδίκησης. Αξιώνουν υπεροπτικά, απ’ τους εργαζόμενους να κλείνουν το στόμα τους, βλέποντας τους συναδέλφους τους να απολύονται άδικα και να καταπιέζονται καθημερινά.

Οι “εξαιρετικοί” και “περήφανοι” 1200 εργαζόμενοι της εταιρείας, αυτοί που παλεύουν και η προσπάθεια τους έχει κάνει το Πλαίσιο να τα καταφέρει στην περίοδο της κρίσης, όπως αναφέρεται στην πρόσφατη ανακοίνωση της εταιρείας, είναι άραγε οι ίδιοι με αυτούς τους 1200 που είχε η εταιρεία πριν 3 χρόνια ή αυτούς που θα έχει στα επόμενα 3; Πόσο “εξαιρετικοί” θα είναι τότε; Ή μήπως θα είναι “εξαιρετικοί” μέχρι η εταιρεία να τους διώξει με κυνισμό, επειδή ίσως να μην προσέρχονται χαμογελαστοί στην εργασία τους;

Φυσικά και δεν θα είναι ίδιοι, γιατί παρόλη την κερδοφορία της η εταιρεία τα τελευταία 5 χρόνια, έχει απολύσει πάνω από 400 εργαζόμενους, ενώ παράλληλα άλλοι τόσοι τουλάχιστον έχουν παραιτηθεί, αφήνοντας μια τόσο “ελκυστική πρόταση καριέρας” σαν αυτή που η διοίκηση του Πλαισίου θεωρεί πως προσφέρει. Αλήθεια σε αυτούς τους 1200 υπολογίζονται και οι ενοικιαζόμενοι συνάδελφοι που αντικαθιστούν σταδιακά τους εργαζόμενους των αποθηκών, έχοντας φυσικά μικρότερες απολαβές και δικαιώματα; Πιθανόν η εταιρεία να μας έδινε τα ακριβή στοιχεία, αν και όσες φορές χρειάστηκε να το κάνει, οι αριθμοί δεν την κολάκεψαν καθόλου.

Όσο η εταιρεία θα κωφεύει και θα προσπαθεί να σπιλώσει την φωνή των εργαζομένων μιλώντας για στείρα αντιπαράθεση, ίσως να μην μπορεί να δει πως η αυθαιρεσία των στελεχών της και οι τακτικές management που ακολουθεί, δεν την αφήνουν να δει πως η ανθρωπιά έχει εγκαταλείψει τις αποφάσεις τους.

Το αίτημα της ακύρωσης της απόλυσης της Σοφίας είναι αίτημα ολόκληρης της κοινωνίας που δεν υποκύπτει στον κανιβαλισμό της “ανάπτυξης” και στο καθεστώς εργασιακής γαλέρας που έχει επιβληθεί στη χώρα μας στο βωμό αυτής. Είναι ενάντια στην απανθρωπιά που αφήνει μια μητέρα μονογονεϊκής οικογένειας να παλεύει να ζήσει το παιδί της, παρόλο που για χρόνια αποδίδει και διακρίνεται με τα κριτήρια της εταιρείας, μόνο και μόνο για λόγους εργοδοτικής ιδεοληψίας. Τα χαμογελά μας σβήνουν μόνο όταν δεν αγωνιζόμαστε!

Καλούμε την Διοίκηση της εταιρείας να προσέλθει σε διάλογο με το Σωματείο μέχρι την Δευτέρα 22 Φεβρουάριου με θέμα την απόλυση της Σοφίας και τα εκκρεμή αιτήματα μας, διαφορετικά θα κλιμακώσουμε τις ενέργειές μας.

https://www.alfavita.gr/arthron/alaloym-sto-plaisio-nea-anakoinosi-toy-somateioy-gia-tin-apolysi-tis-sofias

Είναι ο ντόπιος καπιταλισμός !

Στην παρακάτω σελίδα αγγελιών αυτές τις μέρες είναι πάνω από 10 αγγελίες που ζητάνε προσωπικό από τη συγκεκριμένη εταιρεία

Από ιστοσελίδα αγγελιών:

 

 

plaisio

Κι αρχίζουν οι απορίες μας:

-Γιατί ζητάνε ελάχιστα προσόντα? Για θέση πωλητή δεν ζητάνε ούτε γνώση μιάς ξένης γλώσσας?

-Με βάση τις αγγελίες, ζητάνε περίπου 10 άτομα επί 12 μήνες, συνολικά 120 άτομα το χρόνο?

-Τι κάνουν τόσους πολλούς εργαζόμενους?

-Πως γίνεται να πληρώνουν 750 €, όπως διαφημίζουν, και να φεύγουν εργαζόμενοι, αφού δεν ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας?

-Γιατί δεν είδαμε ποτέ μιά αγγελία τους πλήρους απασχόλησης  στον υπό κρατικό έλεγχο ΟΑΕΔ?

 

Είναι πασιφανές πως γι αυτούς το μεγαλύτερο προσόν είναι η εξωτερική εμφάνιση και η πλήρης υποταγή στις εντολές, παρά το γνωστικό επίπεδο και η εμπειρία.

 

 

Το Νοέμβριο ανακοίνωσαν τα οικονομικά στοιχεία του 9μηνου 1-9/9/2015

Η «Πλαίσιο» ανακοινώνει σήμερα τα οικονομικά αποτελέσματα της περιόδου 01.01.2015 – 30.09.2015, με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς. Τα βασικά οικονομικά μεγέθη του Ομίλου διαμορφώθηκαν ως εξής:

– Πωλήσεις μειωμένες σε χαμηλό διψήφιο ποσοστό, στα € 190 εκ. Περιορισμένη επίπτωση από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων.

– Υποχώρηση του μικτού κέρδους στα € 42,3 εκ. και μείωση των λειτουργικών εξόδων.

– Λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) στα € 7,9 εκ. στο εννεάμηνο και διαμόρφωσή της στο τρίτο τρίμηνο, σε € 3 εκ.

– Μείωση των αποτελεσμάτων πριν και μετά από τους φόρους, με συγκράτηση των ποσοστών μείωσης στο τρίτο τρίμηνο.

– Διαμόρφωση των ταμειακών διαθεσίμων σε πλέον των € 42 εκ. – περίπου στο 40% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης του Ομίλου σε συνδυασμό με τον περιορισμένο δανεισμό οδηγούν σε ευρύτατη καθαρή ρευστότητα μεγαλύτερη από € 31 εκ.

– Σε συνδυασμό με τη σταθερότητα στο ύψους των δανειακών υποχρεώσεων, επετεύχθη περαιτέρω υποχώρηση του δείκτη Δανειακής Μόχλευσης (Ξένα προς Ίδια κεφάλαια) στο 0,55 από 0,60 παρά την κατά 11 εκ. επιστροφή κεφαλαίου στους Μετόχους, εντός του 2015.

…. το Πλαίσιο ήταν κερδοφόρο, με 1,8 εκατομμύρια καθαρά κέρδη. 

http://www.euro2day.gr/market_announcements/com_results/article-market-announcement/1373881/plaisio-apotelesmata-enneamhnoy-2015.html

metoxh

Αυτή είναι η διακύμανση της μετοχής της στο χρηματιστήριο, από τα 20 € σήμερα είναι περίπου 4€.

Στο παρακάτω video από το 2014, ο γιός του αφεντικού εξηγεί τα τρία απλά κολπάκια που χρησιμοποιεί για να πουλάει προϊόντα που κατασκευάζονται στην Κίνα από υποαμοιβόμενους εργαζόμενους. Η ίδια τακτική ακολουθείται σε όλες τις δυτικές χώρες.

Είναι ο  καπιταλισμός που εκμεταλλεύεται εργαζόμενους σε κάθε χώρα !

Η παρωδία παρακάτω από το 2009, αναφέρεται στην ικανότητα να συνθέτει φορητό υπολογιστή η συγκεκριμένη εταιρεία.

One Comment to “«Πλαίσιο», απολύσεις για ένα χαμόγελο”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: