Δουλεμπορική JCB, «θα έχετε την τύχη της Κούνεβα»

H ρατσιστική συμπεριφορά του σεκιουριτά του ΗΣΑΠ της Κηφισιάς σε βάρος μετανάστη από τη Σενεγάλη έκανε την περασμένη εβδομάδα το γύρο του διαδικτύου. Είναι η πρώτη φορά που σεκιουριτάς της JCB απασχολεί την κοινή γνώμη.

Ομως το όνομα της εταιρείας είναι γνωστό από παλιά στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και στους… παροικούντες τα σωματεία διεκδίκησης των δικαιωμάτων εργαζομένων.

Σύμφωνα με το Εθνος της Κυριακής, πολλές είναι οι καταγγελίες για όρους εργασιακού Μεσαίωνα που έχει στη διάθεσή της η Παναττική Ενωση Καθαριστριών (ΠΕΚΟΠ), ενώ τον Ιούλιο του 2014, είχε φτάσει να κηρυχτεί έκπτωτη σε πρωτοβάθμιο βαθμό από το Δρομοκαΐτειο, όπου είχε αναλάβει την εργολαβία της καθαριότητας.

«Οι περισσότερες εταιρείες καθαριότητας δεν σέβονται τους εργαζομένους τους, αλλά η εμπειρία μου από τη συγκεκριμένη ήταν η χειρότερη. Μας έβριζε χυδαία, μας απειλούσε ότι αν δεν συμμορφωθούμε θα έχουμε την τύχη της Κούνεβα. Και μάλιστα έλεγε με νόημα σε όσους οδηγούσαν μηχανάκι να προσέχουν», δήλωσε ο Γιάννης Λύτρας, πρώην εργαζόμενος στην εταιρεία.

Από το 2000
Η JCB ξεκίνησε τη δραστηριότητά της ως «JCB SECURITY», κινούμενη στον χώρο των ιδιωτικών εταιρειών παροχής ασφαλείας, τον Μάιο του 2000. Το 2002 οι δραστηριότητές της επεκτάθηκαν στον κλάδο της παροχής υπηρεσιών καθαρισμού. Το 2011 έγινε συγχώνευση όλου του φάσματος δραστηριοτήτων της εταιρείας υπό την κοινή επωνυμία JCB SECURITY AND FACILITY S.A. Οπως μπορεί κανείς εύκολα να διαπιστώσει αναζητώντας στη Διαύγεια, η JCB έχει αναλάβει περισσότερες από 100 εργολαβίες από το 2011 έως και το 2014, κυρίως φύλαξη και καθαριότητα σε νοσοκομεία της Αθήνας και της Πελοποννήσου, σε σταθμούς ΗΣΑΠ, σε δημόσιους οργανισμούς και ιδιωτικές εταιρείες. Με βάση τις συμβάσεις που δημοσιεύτηκαν, ο κύκλος εργασιών της κατά το διάστημα 2011-2014 ξεπέρασε τα 4 εκατ. ευρώ.

Το ευρύ πελατολόγιό της, το οποίο άλλωστε διαφημίζει, η εταιρεία το δικαιολογεί μέσα από την ιστοσελίδα της, εξηγώντας ότι «η άρτια οργάνωση, το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών, οι ευέλικτες λύσεις και η προτεραιότητα στην πλήρη κάλυψη των αναγκών του πελάτη, σε συνδυασμό με τις άψογες επαγγελματικές σχέσεις με τους συνεργάτες και τους πελάτες μας, υπήρξαν οι κύριοι παράγοντες βάσει των οποίων η JCB SECURITY AND FACILITY S.A. οδηγήθηκε άμεσα σε ανοδική αύξηση των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων ώστε σήμερα να αναδεικνύεται, ως δύναμη, άκρως ανταγωνιστική και καταξιωμένη στους χώρους που δραστηριοποιείται».

Η εικόνα που υπάρχει γι’ αυτήν στην εργασιακή «πιάτσα» ωστόσο είναι διαφορετική. «Είχαμε πολλές καταγγελίες ότι η εταιρεία δεν πλήρωνε τους εργαζομένους της όσα δήλωνε, δεν τους κολλούσε όλα τα ένσημα, δεν διέθετε όσους εργαζομένους ανέφερε και πολλά άλλα», λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, για την περίπτωση του ψυχιατρικού νοσοκομείου Χαϊδαρίου. Μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής», ο εργαζόμενος στο Δρομοκαΐτειο εξηγεί ότι «η εταιρεία έχει αποχωρήσει από το νοσοκομείο μετά την προσφυγή διοίκησης και εργαζομένων του στο Σώμα Επιθεωρητών».

Η JCB πρωτοεμφανίστηκε στο νοσοκομείο του Χαϊδαρίου τον Φεβρουάριο του 2003, με μία τρίμηνη σύμβαση καθαριότητας και εν αναμονή του πρώτου δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού που είχε προκηρυχθεί και βρισκόταν σε εξέλιξη. «Τελικά, η ίδια εταιρεία μειοδότησε και στον διεθνή διαγωνισμό και υπέγραψε ετήσια σύμβαση με το νοσοκομείο για την καθαριότητα», διηγείται ο Κώστας Κωστόπουλος, τμηματάρχης στο Δρομοκαΐτειο. Για να ελέγχεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, οι εργαζόμενοι οργάνωσαν μια επιτροπή παρακολούθησης του έργου της εταιρείας.

«Το πρώτο «καμπανάκι» ότι κάτι δεν πήγαινε καλά ήταν το γεγονός ότι μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014, στα μέσα δηλαδή της σύμβασης, η εταιρεία δεν πλήρωνε τους εργαζομένους της μέσω τραπεζικών λογαριασμών, οπότε δεν μπορούσαμε να ελέγξουμε πόσοι πληρώνονταν για πόσες ώρες και πόσες βάρδιες. Μέχρι που τον Δεκέμβριο του 2013 ήρθαν εργαζόμενοι της JCB και μας κατήγγειλαν ότι είχαν πάει στην εταιρεία να πάρουν το δώρο Χριστουγέννων, κι ενώ υπέγραφαν ότι λάμβαναν το πλήρες ποσό, έπαιρναν τελικά το πολύ 100 ευρώ. Από τότε, αρχίσαμε να ελέγχουμε ακόμη πιο προσεκτικά. Διαπιστώσαμε -και γράψαμε στις εκθέσεις που έχουμε καταθέσει και στην εισαγγελία- ότι τα υλικά που χρησιμοποιούσε η εταιρεία για την καθαριότητα δεν ήταν αυτά που θα έπρεπε για έναν νοσοκομειακό χώρο και ότι απασχολούσε λιγότερους υπαλλήλους από όσους έλεγε σε βάρος του νοσοκομείου».

Στα δικαστήρια
Οπως λέει ο Κώστας Κωστόπουλος, «υπήρχαν και τραμπουκισμοί. Ενα πρωί, άνθρωποι της εταιρείας προσπάθησαν να με χτυπήσουν για να με εκφοβίσουν. Εκείνη τη στιγμή απέφυγα τα χειρότερα, αλλά τότε κατάλαβα ότι πρέπει να προσέχουμε». Ο ίδιος, όπως και το σωματείο των εργαζομένων είναι στα δικαστήρια με την JCB για συκοφαντική δυσφήμηση, η οποία τους έχει επίσης μηνύσει. Η υπόθεση αναμένεται να παραπεμφθεί στο ακροατήριο. Πάντως, η εταιρεία κηρύχθηκε αρχικά έκπτωτη από το Δρομοκαΐτειο, παρόλο που στη συνέχεια τής επιβλήθηκε πρόστιμο, και απορρίφθηκε από τον νέο διαγωνισμό.

«Το εκκαθαριστικό μου έγραφε μισθοδοσία 7.800 και εγώ είχα πάρει 5.600 ευρώ», «Το αφεντικό απαιτεί να υπογράψουμε λευκά χαρτιά, στη συνέχεια μας απειλεί ότι όποια αντιδρά θα στείλει τα στοιχεία μας σε όλες τις άλλες εταιρείες του κλάδου, για να μη μας προσλάβει κανείς», «Μας διαφήμιζαν ότι έχουν πολιτικά μέσα και σχέσεις με την Επιθεώρηση Εργασίας και πως ό,τι και να κάνουμε, δεν θα βρούμε το δίκιο μας». Είναι μερικές από τις μαρτυρίες για την εταιρεία που συμπεριλαμβάνονται στον φάκελο της ΠΕΚΟΠ.

Από τις μαρτυρίες που ξεχωρίζουν είναι εκείνη του Γιάννη Λύτρα ο οποίος ανέφερε ότι «ο εργοδότης διαρκώς απειλούσε τους εργαζομένους, φθάνοντας μέχρι το σημείο να πει «μην ξεχνάτε αυτό που έπαθε η Κούνεβα»». Είπε επίσης ότι όταν πήγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας Καλλιθέας, διαπίστωσαν ότι υπήρχαν ήδη 207 μεμονωμένες καταγγελίες.

«Εμάς μας χρωστάει συνολικά περίπου 130.000 ευρώ. Η εταιρεία απασχολεί περίπου 700 εργαζομένους, τους οποίους πατάει σαν φίδια στη γωνία. Μόνο έτσι μπορώ να το περιγράψω!».

Ενταση με τη συγκεκριμένη εταιρεία υπήρξε και στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο, αλλά και στο Θριάσιο. «Δεν είναι μόνο ο εργασιακός Μεσαίωνας που μας έχουν καταγγείλει εργαζόμενοι της συγκεκριμένης εταιρείας, ούτε ότι έστησαν για παράδειγμα εργασιακό σωματείο, με τον πρόεδρό του να καταθέτει εναντίον υποτιθέμενων μελών του. Πληροφορίες που έχουν φτάσει σ’ εμάς αναφέρουν ότι λόγω του ότι η εταιρεία ασχολείται με διάφορες υπηρεσίες, μπορεί μία γυναίκα που το πρωί είναι καθαρίστρια να την υποχρεώνει στη συνέχεια να εκτελεί χρέη τραπεζοκόμου ή να την πηγαίνει από έργο σε έργο», μας εξηγεί η πρόεδρος της ΠΕΚΟΠ Βλασία Δημητρακοπούλου. «Οι καταγγελίες αναφέρουν και απρεπείς συμπεριφορές των μετόχων με βρισιές και απειλές», συμπληρώνει.

ΝΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ…
«Τρομοκρατία, ψυχολογική βία και απολύσεις»

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ JCB έχει βρεθεί και στο «στόχαστρο» των καταγγελιών του Εργατικού Κέντρου Αθήνας τον Φεβρουάριο του 2015.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, «την Πέμπτη 5/2/2015 κατά την προσέλευση των επιθεωρητών από την Επιθεώρηση Εργασίας της Ν. Ιωνίας και των εκπροσώπων του ΕΚΑ, όντας «ειδοποιημένη» η εργοδοσία της εργολαβικής εταιρείας JCB, φύλαξης και καθαρισμού, μαζί με καθοδηγημένους εργαζομένους, προπηλάκισαν και προσπάθησαν να εκφοβίσουν τους εκπροσώπους μας».

Συμβάσεις-μυστήριο
Για «εργασιακό Μεσαίωνα» στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο έκανε λόγο και το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας με αφορμή απόλυση εργαζομένης από ιδιωτική εταιρεία που έχει αναλάβει τον τομέα καθαριότητας.

«Το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας καταγγέλλει την τρομοκρατία και την ψυχολογική βία που βιώνουν, εν έτει 2014, εργαζόμενες στην εταιρεία (JCB) καθαρισμού και σίτισης, οι οποίες: Αλλα χρήματα υπογράφουν και άλλα εισπράττουν (καταγγελία εργαζομένων). Δεν γνωρίζουν τι είδους συμβάσεις έχουν υπογράψει.

Οποια τολμήσει να ρωτήσει, θα απολύεται με συνοπτικές διαδικασίες, όπως λέει η τοπική υπεύθυνη της εταιρείας», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

http://www.presspublica.gr

Αξιοσημείωτη η ενασχόληση της «εταιρείας» με τη διευθέτηση αυτοκινήτων (!!!) σε διάφορα παρκινγκ, όπως διαφημίζει στη ιστοσελίδα της, όπως και η διαθεσιμότητα 200 (!!!) αυτοκινήτων περιπολιών.

 

3 Σχόλια to “Δουλεμπορική JCB, «θα έχετε την τύχη της Κούνεβα»”

Trackbacks

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: