Καθαρίστριες στα λεωφορεία, προχωράνε σε 5η μέρα απεργίας την Τρίτη

Οι αγωνιζόμενες καθαρίστριες των λεωφορείων της Ο.ΣΥ., υπάλληλοι της εργολαβικής εταιρίας ΛΙΝΚ ΑΠ, συνεδριάσαμε την Πέμπτη 5/5/2016 και αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στην 3ήμερη απεργία που έχει καλέσει η ΓΣΕΕ για το ασφαλιστικό και την Πρωτομαγιά.

Επιπλέον, όπως σας είπαμε και σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαμε με εκλεγμένα μέλη του ΔΣ σας, ζητάμε από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας να προκηρύξει 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες για εμάς από την Δευτέρα 9/5 με τα ακόλουθα αιτήματα:

  • Άμεση ανάκληση της απόλυσης της συναδέλφου Siranush Chorekcyan από το αμαξοστάσιο του Πειραιά
  • Άμεση εξόφληση όλων των δεδουλευμένων μας, δώρων και επιδομάτων.
  • Άμεση διακοπή των εκφοβιστικών ενεργειών της εργοδοσίας απέναντι μας, συμπεριλαμβανομένου των απειλών για απόλυση που πραγματοποιήθηκαν στο αμαξοστάσιο της Ανθούσας και στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού από τις προϊστάμενες και τον εργοδότη μας Φώτη Μωραίτη στις 6/5, μέρα γενικής απεργίας, λόγω της απόφασης μας να συμμετέχουμε σε αυτήν!
  • Τήρηση της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, της εργατικής νομοθεσίας και όλων των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Από επιστολή των καθαριστριών στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας

 

Κάπως περιληπτικά και όσο γίνεται απλά:

-M. Δευτέρα και Μ. Τρίτη οι καθαρίστριες έκαναν 48ωρη απεργία. Αιτήματα ήταν περίπου όσα αναγράφονται παραπάνω, επιπλέον μερικά πολύ σοβαρά.

-Ο εργοδότης Μωραΐτης, αν και πληρώνεται κάθε μήνα από τον ΟΣΥ, αφήνει απλήρωτες τις εργαζόμενες. Δώρα, επιδόματα, νυχτερινά δεν τα ξέρει. Το ΙΚΑ το ξεχνάει, εκβιάζει υπογραφές σε λευκά χαρτιά, ή υπογραφές σε αποδείξεις με μεγαλύτερα ποσά από όσα πληρώνει.

-Κι επειδή όλα αυτά θέλουν πλάτες, έχει καταγγελθεί πως χρησιμοποιείται μόνιμος υπάλληλος του ΟΣΥ σαν προϊστάμενος στα συνεργεία καθαρισμού του. Η διοίκηση του οργανισμού, αν και καλά πληροφορημένη δεν αντιδρά. Αποδέχεται την υπεύθυνη δήλωση του Μωραΐτη κάθε μήνα, εκείνη που λέει πως έχει πληρώσει τις εργαζόμενες, ενώ αυτό είναι ψέμα.

-Χαρακτηριστικά, καταγγέλλουν:

Από την μέρα που η Λινκ Απ ανέλαβε τον καθαρισμό των λεωφορείων δεν πήραμε ποτέ δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, ούτε επίδομα άδειας. Πρώτη φορά πήραμε δώρο Πάσχα φέτος επειδή μάθαμε τα δικαιώματά μας και κατάλαβε ο εργοδότης μας ότι είμαστε διατεθειμένες να πάμε στην αστυνομία κινήσουμε αυτόφωρη διαδικασία.

– Δεν πληρωθήκαμε ποτέ και δεν πληρωνόμαστε ακόμα τις προσαυξήσεις που δικαιούμαστε για νυχτερινή εργασία, για εργασία Σάββατα, Κυριακές, Αργίες, δεν πληρωθήκαμε ποτέ τριετίες κ.α.

-Αντί να πληρώνονται περίπου 670€, οι συνήθεις αποδοχές τους είναι 450€, όταν καταβάλλονται.

-Ακόμη παραπέρα:

 – Δεν λαμβάνουμε από την Λινκ Απ ούτε τα στοιχειώδη μέσα ατομικής προστασίας, ενώ ακόμα πολλά και από τα καθαριστικά, μας αναγκάζουν να τα βάλουμε από την τσέπη μας.

– Στα περισσότερα αμαξοστάσια μας αναγκάζουν να καθαρίζουμε περισσότερα λεωφορεία από αυτά που προβλέπει η σύμβαση του εργολάβου με την Ο.ΣΥ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το αμαξοστάσιο της Ανθούσας όπου εξαναγκαζόμαστε να καθαρίζουμε 25 λεωφορεία φυσικού αερίου κάθε βράδυ όταν σύμφωνα με τη σύμβαση του εργολάβου με την ΟΣΥ θα έπρεπε κάθε εργαζόμενη να καθαρίζει 13 λεωφορεία. Είναι φανερό ότι ο εργολάβος «ξεζουμίζει» εμάς και κλέβει την Ο.ΣΥ.

– Τέλος οι απειλές, ο εκφοβισμός, και εκδικητική συμπεριφορά απέναντι σε όσες εργαζόμενες αγωνίζονται είναι καθημερινή πρακτική. Απειλές για απόλυση, μονομερής και αιφνίδια χορήγηση άδειας και ρεπό, απόκρυψη ακόμα και του εβδομαδιαίου προγράμματος εργασίας και ρεπό (που κανονικά πρέπει να αναρτάται δημόσια) με αποτέλεσμα πολλές φορές να μαθαίνουμε πηγαίνοντας στη δουλειά ότι τελικά έχουμε ρεπό.

-Υπάρχει ακόμη ένα περιστατικό όπου συνδικαλιστές και καθαρίστριες από το αμαξοστάσιο του Βοτανικού που κατέφυγαν στην επιθεώρηση εργασίας Δυτικού Τομέα στην οδό Αγησιλάου 10 αντιμετώπισαν ένα επιθεωρητή με όπλο ! Λέγεται  Αντώνης Πατατανές που φορώντας το όπλο του, βγήκε να κάνει τσαμπουκά, να χειροδικήσει και να διώξει τις καθαρίστριες και τους συνδικαλιστές του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ!

Για το γεγονός έκανε αναφορά ένας συνδικαλιστής, δείτε την εδώ

Ολες τις μέρες απεργίας καλούν σε περιφρούρηση στα αμαξοστάσια από 7.30 το απόγευμα, μέχρι τις 2.00 τη νύχτα!

Σχολιάστε